De Spaanse gin en Portugese gin special van Theperfectserve.be.

Niet alleen België heeft een uitgebreide selectie aan goede gins; heb je al kennis gemaakt met Iberische gins? Het Iberisch schiereiland start onder de Pyreneeën en wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje. Mooi, het stukje aardrijkskunde hebben we daarmee achter de rug. Concreet hebben we het dus over Spaanse gin en Portugese gin.

Spanje heeft echt wel enkele prachtige spirits in huis. En wanneer de namen vallen, zal je niet verbaasd opkijken. Denk maar aan Gin Mare, om er eentje te noemen. Gestookt in een kapel nabij Barcelona, heeft Gin Mare het ginlandschap veranderd. De infusie van kruidige mediterraanse smaken heeft een nieuwe standaard neergezet. Een andere klepper is ongetwijfeld de schitterende Nordés Gin. Gebaseerd op een infusie van druiven krijg je een bijzonder geparfumeerde smaak in je glas. Schitterend! Ook Portugal heeft zijn pareltje, met mijn persoonlijke favoriet: Sharish Blue Magic Gin. Het bijzondere kenmerk van Sharish Blue Magic is intussen beroemd: schenk wat tonic bij je blauwe gin… en je krijgt een roze cocktail!

In de lijst van Spaanse gin en Portugese gin heb ik ook een plaatsje gereserveerd voor gins die ik ontdekt heb op de Kanarische Eilanden. Niet omdat de gin schitterend is, maar wel omdat de archipel van vulkanische oorsprong als Spaans grondgebied geklasseerd staat. De productie van Status 15 Gin en Status 21 Gin gebeurt echter in het Spaans Baskenland – een autonome regio in het noorden van Spanje.

Klaar voor onze selectie van Spaanse gin en Portugese gin?

Nordes Gin

Botanic Pink Kiss Gin

Botanic Pink Kiss Gin is een variant op de Botanic Premium en voegt frambozen, aardbeien en bosbessen toe aan het geheel. Deze Spaanse gin heeft een felroze kleur. Bij het openen valt het meteen op: een bijzonder frisse geur, waarbij het zoete van de rode vruchten komt bovendrijven. Bij het puur drinken smaak je meteen de Botanic Premium, bij de afdronk domineren de bosbessen. Een intrigerend geheel, maar net iéts te chemisch voor mij. Lees meer…

Website: http://www.williams-humbert.com

Botanic Pink Kiss Gin

Botanic Premium London Dry Gin

Botanic Premium London Dry Gin is een product van drievoudige destillatie. Williams & Humbert maakt gebruik van Engels graan. Het destilleren van de spirit gebeurt op Brits grondgebied in de Landley Distillery in Birmingham. Het halffabrikaat wordt vervolgens geëxporteerd naar de Bodega. De volgende botanicals maken deel uit van de smaakmix: jeneverbes, tijm, koriander, zeste van citroen, zeste van mandarijn, kardemom, kaneel, munt, amandelen, anijs, mango, kamille en de notoire Buddha’s Hand. Lees meer…

Website: http://www.williams-humbert.com

Botanic Premium London Dry Gin

Botanic Ultra Premium London Dry Gin

W&H Botanic Ultra Premium London Dry Gin is een frisse gin. Je kan hem het best omschrijven als een mix van citrus en lichtkruidig. Bij het openen van de fles een klassieke jenevergeur. Het is moeilijk om de geuren goed analyseren. De fles heeft immers een aangepaste sluitdop om serveren makkelijk te maken.  Puur gedronken smaak je de mediterraanse botanicals, waarna mandarijn en buddha’s hand komen afblussen. Lees meer…

Website: http://www.williams-humbert.com

W&H Botanic Ultra Premium London Dry Gin

BCN Gin

BCN Gin wordt gestookt in een Arnold Holstein distillatiekolom. De meeste zuiderse gin maken gebruik van mediterraanse botanicals in hun smaakmix. Bij BCN Gin is dit niet anders. Naast jeneverbessen vinden we ondermeer rozemarijn, venkel, pijnboompitten, zeste van citroen en limoen en vijgen terug. Bijzonder aan BCN Gin is de toevoeging van twee druivensoorten. Zowel Cariñena als Grenachedruiven zorgen voor een opvallende aanwezigheid, zeker in combinatie met vijgen. Lees meer…

Website: http://www.bcngin.com

BCN Gin

Blanc Tides Gin

De smaak van citrus is afkomstig van een mengeling van appelsien, limoen, citroenverbena, citroen en bergamot. Kaneel, zoethout, engelwortel, koriander en natuurlijk jeneverbessen ronden de smaakmix af. Kaneel en zoethout zorgen voor de zoete toets, alwaar de laatste drie natuurlijk de klassieke basis van gin vormen. De lekkere smaak van Blanc Tides Gin komt naar verluidt voort uit het destillatieproces. In tegenstelling tot klassieke alambieken, wordt Blanc Tides Gin gestookt met een au-bain-marie proces. Lees meer…

Blanc Tides Gin

Gin Mare

In 2010 wordt Gin Mare gelanceerd op de markt. Het kostte de makers ruim drie jaar aan research om de juiste balans te vinden. De line-up aan botanicals is relatief eenvoudig. De smaakmix omvat naast jeneverbessen de zeste van drie soorten citrusvruchten (zoete sinaasappels uit Sevilla, bittere sinaasappels uit Valencia en citroenen uit Lleida), korianderzaad, kardemom en jenerbessen. Deze reeks “klassieke” botanicals wordt aangevuld met vier mediterraanse bijzonderheden: rozemarijn, basilicum, tijm en arbequina olijven. Lees meer…

Website: http://www.ginmare.com

Gin Mare

Gin Sea

Gin Sea brengt ons naar het Spaans Baskenland. De gerenommeerde sommelier Manuel Barrientos heeft in het noorden van het Iberisch Schiereiland zijn eigen gin gecreëerd. Wat Gin Sea bijzonder maakt, is zijn maritieme karakter. De Zuiderse infusie wordt ook duidelijk gemaakt met het scheepsanker als logo. Het jaartal 1831 verwijst naar het opstartjaar van stokerij Hacha. Gin Sea is het product van een tiental botanicals, vooral klassieke smaken. Lees meer…

Insta: http://www.instagram/com/juanmaelcielo

Gin Sea

Nordes Gin

De basisalcohol voor Nordes Gin is gebaseerd op Albariño druiven. De wijn die Albariño druiven voortbrengt, wordt traag gedestilleerd. Voor Nordes Gin gebruikt Atlantic Galician Spirits 13 botanicals. Naast jeneverbessen vinden we ondermeer citrustinten terug, te danken aan citroenverbena, citroengras en zeste van citroen. De bladeren van de eucalyptusboom en munt geven een pittige, frisse smaak. Het pittige wordt voorts onderstreept door de aanwezigheid van gember. Kardemom, salie, en kinine geven een bittere, kruidige toets. Zoethout en hibiscus brengen het zacht-zoete naar boven. Zeekraal  en thee zorgen voor de finishing touch. Lees meer…

Website: http://ww.facebook.com/nordesgin

Nordes Gin

Sharish Blue Magic Gin

De basisalcohol voor Sharish Gin is gebaseerd op rijst- en graanalcohol. Beiden worden gemengd om een unieke basis te vormen. Voor de botanicals doet Cuco beroep op zijn eigen boomgaard. Op de eigen akker staan namelijk sinaasappel- en citroenbomen. Naast de eigen zeste van citroen, vinden we volgende botanicals terug in de smaakmix: jeneverbessen, korianderzaad, kaneel, kardemom, engelwortel, gember, zoethout, aarbeien en frambozen. Het zijn echter niet de aardbeien en frambozen die zorgen voor de bijzondere kobaltkleur, maar de kittelbloemen. Sharish Blue Magic Gin is overigens een 100% natuurlijk product, waarbij geen artificiële kleurstoffen gebruikt worden. Lees meer…

Website: http://www.sharishgin.com

Sharish Blue Magic Gin

Sharish Gin Pera Rocha

Sharish Gin Pera Rocha is vernoemd naar de gelijknamige zoete Portugese peer “pera rocha”. Naast de infusie van peer worden volgende botanicals aan de smaakmix toegevoegd: jeneverbessen, korianderzaad, mandarijnbladeren, iriswortel, engelwortel, zoethout, thijm, kruidnagel, lavendel, vlierbloesem en dennenaalden. Sharish Gin Pera Rocha kent een gelimiteerde oplage van 9.999 flessen. Vandaag onderwerpen wij fles 3.631 aan de smaakproef. Deze gin wordt gestookt in een koperen alambiek met een capaciteit van 300 liter. Lees meer…

Website: http://www.sharishgin.com

Sharish Gin Pera Rocha

Siderit Hibiscus Gin

Siderit Hibicus Gin is een Spaanse spirit met roots in Bilbao. Binnen de twaalf geselecteerde botanicals ligt de nadruk overduidelijk op de hibiscusbloem. De roze kleur maakt van Siderit Hibicus Gin een leuke partner voor een neutrale tonic. Door enkele hibiscusbloemetjes te gebruiken als botanical, kan je echt een visueel aantrekkelijke gin-tonic serveren! Lees meer…

Website: http://www.destileriasacha.com

Siderit Hibiscus Gin

Status 21 Gin

Het smakenpallet van Status 21 Gin is ingewikkeld. De combinatie neigt kruidig, maar smaakt niet bitter af. Ondermeer de kruidnagel geeft een aangename infusie aan het geheel. Kamille en kaneel geven de zachte en zoete toets, wat je doet denken dat Status 21 Gin eerder floraal getint is. Het moge duidelijk zijn; dit is een exotische gin! Lees meer…

Website: http://www.destileriasacha.com

Status 21 Gin

Status 15 Gin

Status 15 Gin is een product van dubbele destillatie en wordt gestookt op basis van een neutrale maïsalcohol. De combinatie van bessen met kardemom en kaneel geeft het geheel een exotische toets. Destileria Acha gebruikt een koperen ketel van goed 150 jaar oud. Negen botanicals geven een kruidige infusie: jeneverbessen, kamille, kardemom, koriander, kaneel. Vijf botanicals verzorgen de florale cirusy smaak: limoen, blauwe bessen, frambozen en bosbessen. Lees meer…

Website: http://www.destileriasacha.com

Status 15 Gin

Tann’s Gin

Tann’s Gin heeft tien botanicals in zijn smaakmix. Eigenlijk kan je dit bijna “eenvoudig” noemen in vergelijking met diverse nieuwe producten, met soms tot 50 botanicals. Tien botanicals is eigenlijk ruim voldoende om de juiste smaaksensatie te creëren. Naast jeneverbessen vind je volgende smaakmakers terug: korianderzaad, komkommer, rozenblaadjes, kardemom, zeste van manderijn, oranjebloesem, zeste van citroen, zoethout en framboos. De drievoudige destillatie zorgt ervoor dat je een bijzonder puur product hebt. Het alcoholpercentage is met 40% relatief laag, waardoor de gin zich makkelijk laat drinken. Lees meer…

Website: http://www.tannsgin.com

Tann's Gin

Categories: Gin specials, Gin-facts

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties