Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 91

Napue Gin kroont zich in 2015 tot winnaar van de International Wine & Spirit Competition in de categorie Gin & Tonic. Kyrö Distillery, de producent, is amper een jaar bezig met de distributie van Napue Gin. In 2014 werd het Finse spraakwater selectief verdeeld onder een aantal restaurants, alvorens het snel zijn opmars maakt in de rest van de wereld. Intussen bieden de betere retailers en zowat alle webshops deze parel uit het hoge Noorden aan!

Kyrö Distillery

Vijf Finse vrienden besluiten om een microdistilleerderij op te starten. Miika, Miko, Mikka, Kalle en Jouni slaan de handen in elkaar en gaan de uitdaging aan. In tegenstelling tot de meeste gins is Napue Gin gemaakt op basis van whiskey. Roggewhiskey, om precies te zijn. Rogge is een belangrijk product in de regio (Isokyrö), en wordt door de meeste distilleerderijen gebruikt als grondstof voor vodka. Voor de vijf Finse vrienden het sein om zich te onderscheiden van hun concurrenten.

Napue Gin

Award winning gin

De gin wordt gestookt in een alambiek met een capaciteit van 1.200 liter. In totaal worden 16 botanicals gebruikt om Napue Gin z’n unieke smaak te geven. 12 botanicals worden gemacereerd en rusten een nacht in het basisproduct. Vier andere botanicals worden elk apart gedistilleerd. De reden? Een garantie op een uniforme smaak.

Daar de botanicals op verschillende momenten van het jaar geoogst worden, kunnen smaakverschillen ontstaan. Om seizoensverschillen uit te vlakken, kunnen de makers de hoeveelheden van de diverse distillaten op elkaar afstemmen. Zodoende wordt steeds de perfecte smaak bekomen.

Zijn bijzondere smaak heeft Napue Gin te danken aan een samenraapsel van interessante botanicals, zoals bijvoorbeeld moerasspirea, duindoorn en vurenhout… wat het geheel een Noorders tintje geeft. En dat waardeerde de 250-koppige jury van de IWSC 2015 – dat vorig jaar pas voor het eerst de categorie Gin & Tonic in de wedstrijd opnam!

Napue Gin

Naast jeneverbessen en het eerdergenoemde moerrasspirea, duindoorn en vurenhout, zitten volgende botanicals in de smaakmix: berkenbladeren, veenbes, duinbes, korianderzaad, appelsienschil, anijszaad en zwarte peper. Niet alle ingrediënten zijn openbaar gemaakt. Ik denk nog een toets van kaneel (cassia) te smaken. Puur gedronken geeft Napue Gin een krachtige, complexe smaak af. Eerst de warme kruidige toetsen (koriander en jeneverbes), om vervolgens een zacht zoete citrus afdronk te geven. Het alcoholpercentage bedraagt 46,3.

Napue Gin

Garnituren & The Perfect Serve

De gin is complex, maar de cocktail hoeft dat niet te zijn. Schenk 4,5 cl. Napue Gin in een gekoeld ballonglas. Laat 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas glijden. Een Fever-Tree Premium Indian Tonic water is het enige wat Napue Gin nodig heeft om verder te schitteren. Om het geheel mooi te serveren, opteer ik voor jeneverbesjes, wat zeste van citroen en  een steranijs.  De tonic verzacht het complexe karakter van de gin. De aardse toetsen blenden volledig met de neutrale tonic. De smaak wordt een tikje zoeter, helemaal perfect.

Eindconclusie? Een risicoloze keuze. Een schitterende gin, die je geprobeerd moet hebben. Een gedeelde nummer 1 plaats in onze ranking, naast Martin Miller’s London Dry Gin. Zelfs Walter, een van Jeff Dunham’s typetjes, gaat er bijna van glimlachen ;-).

Koskue Gin

Intussen is Koskue Gin op de markt verschenen. Koskue Gin is de barrel aged versie van Napue… de verwachtingen zijn dus hoog gespannen. Nieuwsgierig? Klik op deze link en kom meer te weten over Koskue Gin. De infusie van houten vaten zorgt voor een aangenaam aroma van vanille en karamel.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties