Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 91

Tanqueray Malacca Gin is een gin die geproduceerd wordt door het Britse Diageo plc. Overal ter wereld vind je de herkenbare groene Tanqueray flessen. Vandaag gaan we stilstaan bij een bijzondere variant uit de clan van Charles Tanqueray. De Tanqueray Malacca Gin, gelimiteerd tot 100.000 flessen, heeft immers een soort van cultstatus bereikt. Wie vandaag nog een dergelijke fles kan bekomen, betaalt algauw tussen de €100 en €150 voor 1 liter.

Tanqueray Malacca Gin

Tanqueray en limited editions

Van 2013 tot 2015 heeft Tanqueray drie limited edition gins gelanceerd, telkens gelimiteerd tot 100.000 flessen. De eerste limited edition was een heruitgave van de geflopte Malacca Gin, die in 2001 uit de handel genomen werd. In 2014 wordt een “Old Tom” recept nieuw leven in geblazen. In 2015 is het de beurt aan Tanqueray Bloomsburry. Elk van deze gins vertelt een eigen verhaal, tot leven gebracht door meester-destilleerder Tom Nichol.

Ik gaf het hierboven al aan. Tanqueray Malacca Gin is eigenlijk een heruitgave van een geflopt product. Eind vorige eeuw wordt Malacca op de markt gebracht, om vier jaar later roemloos het strijdtoneel te verlaten. Een zachte afdronk, duidelijke citrusnoten, licht zoet… een vernieuwende gin in een oud Old Tom-jasje. De wereld is niet klaar voor een dergelijke innovatie. In 2001 trekt Diageo plc. de stekker uit Malacca Gin om vervolgens de wereld te veroveren met de typische groene flessen.

Tanqueray Malacca Gin

Tanqueray Malacca Gin

Intussen gaat een nieuwe generatie barmannen aan de slag met oude recepten. Om deze recepten te realiseren, wordt gebruik gemaakt van klassieke ingrediënten. Een van de pareltjes die herontdekt wordt, is de Tanqueray Malacca Gin. De schreeuw van gin-minnend Amerika voor een herproductie wordt steeds groter, waarna Diageo in 2012 besluit de Malacca opnieuw uit de brengen. Helaas blijft de productie beperkt tot “slechts” 100.000 flessen.

Bij het openen van de fles komt een warme jenevergeur je neus tegemoet. Dan toch junipery? Toch niet (helemaal)! Puur gedronken is deze gin reeds een streling voor de tong. Noten van citrus ebben zachtjes weg, om een zoete, zachte smaak achter te laten. Malacca brandt niet. Jeneverbessen zijn zeker niet de overheersende botanical in deze prachtige gin. Het alcoholpercentage bedraagt 40%. Op kamertemperatuur smaakt de gin zoeter dan wanneer hij gekoeld is. Gekoeld zal de citrussmaak gaan heersen en je zinnen prikkelen. Hiermee is hij trouwens uitstekend geschikt voor het maken van een Martini of een Negroni.

Tanqueray Malacca Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Tanqueray Malacca Gin heeft sterke tonen van citrus – maar behoudt een zachte afdronk. Om deze balans niet overhoop te gooien, verkies ik een neutrale tonic. 1724 is mijns inziens net te zoet. Een Aqua Monaco of een Fever-Tree Premium Indian Tonic water zijn beter geschikt.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Tanqueray Malacca Gin in het glas. Gebruik de jigger om het volume gin exact af te meten. Deze gin is zo kostbaar dat je er geen druppel van wilt verspillen. Laat 12,5 cl tonic langs de barlepel stromen, zodat de bubbels van de tonic bewaard blijven. Werk het geheel af met twee jeneverbesjes en wat zeste van limoen. Meer heeft deze gin niet nodig om te schitteren. Een zachte afdronk, bijna zo zacht als een Old Tom. Werkelijk een genot!

Moet je hem proberen? Absoluut. Hij is elke cent waard. Als je een fles kunt bekomen, aarzel niet. Elke dag opent ergens wel iemand een fles Tanqueray Malacca Gin – wat hem dag na dag schaarser maakt. Wat prijs ik mezelf gelukkig dat ik een reservevoorraadje heb staan!

Tanqueray Malacca Gin in een nieuw kleedje

En er is meer goed nieuws voor de liefhebbers. Diageo PLC heeft immers besloten om deze iconische gin opnieuw te commercialiseren. Door de schaarste is de prijs van de flessen Tanqueray Malacca Gin opgelopen tot ongeveer 150€ per fles van 1 liter. Nu zal de prijs waarschijnlijk terugvallen naar de lanceringsprijs van 50€ per fles van 1 liter. Tanqueray Malacca Gin herrijst dus voor de derde maal als een fenix uit het as. Op de afbeelding hierboven zie je nog de 2013-versie van Tanqueray Malacca Gin. De 2018 versie is gelanceerd in de nieuwe huisstijl; vaarwel prachtig Brits groen met de wereldkaart op de achtergrond.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties