Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Sharish Blue Magic Gin is de eerste Portugese gin die de revue van deze blog passeert. Deze unieke blauwe editie van Sharish Gin is het derde meesterwerk van master-distiller Antonio Cuco. De prachtige kobaltblauwe kleur wordt bekomen door het gebruik van de kittelbloem (clitoria ternatea). Ook na toevoeging van de tonic blijft je cocktail een prachtige tint behouden. Een uniek kunstwerk, een florale smaak, verbluffend!

Antonio Cuco

Portugal brengt enkele schitterende wijnen voort… toch besluit Antonio Cuco zich te werpen op het destilleren van gin. Cuco klust bij in het restaurant van zijn familie, naast zijn dagelijkse job als leerkracht. Tijdens de schoolvakantie besluit hij zich te wagen aan het stoken van een jeneverdestillaat. De gemeente Reguengos do Monsaraz, dat slechts een 7.000-tal inwoners telt, is zo meteen een geestesdrank rijker.

De eerste productiebatches – in huis-, tuin- en keukenstijl – bedragen amper 15 liter per week. Het duurt ongeveer een jaar alvorens het productieproces industriële allures krijgt. Door een koperen ketel van 300 liter in te zetten, komt er snelheid in de zaak. Interessant is dat Cuco de meeste botanicals apart destilleert, om een maximum aan smaak te behouden – en dat werpt zijn vruchten af! Sharish Gin groeit uit tot een lokale delicatesse, waarna diverse edities op de markt komen: Sharish Gin Pera Rocha, Sharish Blue Magical Gin, Sharish Sloe Gin en Sharish Gin Dark Sky.

Sharish Blue Magic Gin

Sharish Blue Magic Gin

De basisalcohol voor Sharish Gin is gebaseerd op rijst- en graanalcohol. Beiden worden gemengd om een unieke basis te vormen. Voor de botanicals doet Cuco beroep op zijn eigen boomgaard. Op de eigen akker staan namelijk sinaasappel- en citroenbomen. Naast de eigen zeste van citroen, vinden we volgende botanicals terug in de smaakmix: jeneverbessen, korianderzaad, kaneel, kardemom, engelwortel, gember, zoethout, aarbeien en frambozen. Het zijn echter niet de aardbeien en frambozen die zorgen voor de bijzondere kobaltkleur, maar de kittelbloemen. Sharish Blue Magic Gin is overigens een 100% natuurlijk product, waarbij geen artificiële kleurstoffen gebruikt worden.

Bij het openen van de fles is het een overwegend zoet, fruitig aroma, gevolgd door de aanwezigheid van jeneverbessen. Puur gedronken overtuigt deze Sharish Blue Magic Gin niet helemaal. De gin drinkt zacht, brandt niet in de mond, maar prikkelt ook niet de smaakpapillen. Het alcoholpercentage is met 40% ABV aan de lage kant, waardoor deze gin niet “bijt”. Zou het dan toch niet zo fantastisch zijn?

Sharish Blue Magic Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Sharish Blue Magic Gin blendt goed met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. De zuiderse smaak, aangevuld door de florale toetsen van de gin, brengt een fantastische cocktail voort. De kleurstof van de kittelbloem reageert in contact met zure oplossingen, wat resulteert in een lichtroze gin & tonic. Een prachtig visueel effect, waarmee je vast en zeker je gasten kunt verbazen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Giet 4,5 cl. Sharish Blue Magic Gin in het glas. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Het kobaltblauwe ebt weg naar een zachtroze tint. Om het geheel af te werken, voeg ik enkele framboosjes toe. Enkele jeneverbessen en een takje zoethout maken het compleet. Drie botanicals is veel, maar ze verstoren de smaakmix niet. Deze gin-tonic smaakt zacht af, bijzonder geschikt voor een vrouwelijk publiek. De florale smaken blijven nazinderen op de tong. Waar ik enigszins teleurgesteld was bij het puur drinken, ben ik helemaal fan van deze gin & tonic!

Eindconclusie? Een unieke kleur, een leuke smaakbelevenis. Zeker aan te raden!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties