Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 81

Terwijl ik sip van een Status 21 Gin op een terras in Gran Canaria, lees jij deze review. Status 21 Gin is een Spaanse gin met een uiterst floraal boeket. Naast een ideale vakantiebestemming biedt Spanje je tevens een correcte gin-tonic. De exotische smaken van Status 21 Gin vormen een speciale combinatie. De botanicals hebben een breed spectrum, je kan deze Spaanse gin niet meteen in een hokje stoppen.

Premium Drinks in Gran Canaria

Premium Drinks is de importeur op de Canarische Eilanden die Status 21 Gin en Status 15 Gin op de markt brengt. Voor zij die hun aardsrijkskundige kennis wensen aan te scherpen: Gran Canaria is een Spaanse archipel in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong, wat een prachtig – maar kurkdroog – landschap geeft. Een mix tussen palmbomen, zandduinen en woest gesteente. Zo bestaat het grootste gedeelte van de kustlijn uit rotsen. De Canarische Eilanden bevinden zich ten oosten van Marokko. Helaas worden deze gins niet gestookt in Gran Canaria zelf. Status 21 Gin en Status 15 Gin worden gestookt door de Acha destilleerderij in het Spaans Baskenland – op goed twee uur vliegen van de archipel.

Status 21 Gin

Status 21 Gin

De basis van Status 21 Gin is een neutrale maisalcohol, die vijfmaal gedestilleerd wordt. Vervolgens worden de botanicals toevoegd. De 10 botanicals macereren in de maisalcohol en worden daarna tweemaal gedestilleerd. Naast jeneverbessen vind je de volgende botanicals in de smaakmix: citroen, thijm, kaneel, munt, kamille, limoen, kardemom, kruidnagel en koriander. Puur water uit de Vallei van Ayala wordt gebruikt om de gin af te werken.

Het smakenpallet van Status 21 Gin is ingewikkeld. De combinatie neigt kruidig, maar smaakt niet bitter af. Ondermeer de kruidnagel geeft een aangename infusie aan het geheel. Kamille en kaneel geven de zachte en zoete toets, wat je doet denken dat Status 21 Gin eerder floraal getint is. Het moge duidelijk zijn; dit is een exotische gin.

Status 21 Gin is een bijzondere gin. Meteen bij het openen van de fles, word je verleid door de zoete geuren. Puur gedronken heb je ook een zoete eerste indruk. Pas één tel later slaat dit om in citrustonen. Een aangename ervaring, zeker ook puur te drinken… maar een gin & tonic heeft mijn voorkeur. Status 21 Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40%. Niet meteen de strafste gin, maar dat is ook niet nodig in combinatie met een zachte of mediterraanse tonic. Het moet immers een netjes gebalanceerde gin-tonic worden. Status 21 Gin is een gin van het type “London Dry”, de smaak komt van de botanicals en niet van toegevoegde smaak- en/of kleurstoffen.

Status 21 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Pas bij het mixen wordt duidelijk dat Status 21 Gin een échte London Dry Gin is. In combinatie met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water laat Status 21 Gin zich een beetje domineren. Toch is dit voor mij de meest smaakvolle combinatie. De gin-tonic neigt wat meer naar het kruidige, de zoete toetsen worden naar de achtergrond verwezen. Om toch de citrustonen te laten bovendrijven, gebruik ik een lemon wheel als garnituur.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel, houd je je tonic lekker bruisend. Om de cocktail af te werken, adviseer ik drie botanicals. Enkele gekneusde jeverbesjes, aangevuld met een lemon wheel en twee kruidnagels. Het geheel oogt mooi, de combinatie smaakt fris af. Het kruidige en citrusy wordt geaccentueerd.

Eindoordeel? Moet je Status 21 Gin geprobeerd hebben? Niet slecht voor een gin-tonic op het terras van een piepklein eiland in de Atlantische Oceaan. Echter… zéker niet een van mijn favorieten. Ik geniet van de setting, op een terras in Maspalomas… maar voor een goede gin verlang ik toch stiekem naar mijn Belgenlandje.

Status 15 Gin

Het smakenpallet van Status 21 Gin is eenvoudiger. De combinatie van jeneverbessen met rode vruchten is aangenaam. Puur gedronken is dit geen aanrader. In combinatie met een zacht-zoete tonic, eindig je met een bijzonder florale cocktail. De kwaliteit van het product is niet schitterend… maar op een zomers terras kom je ermee weg. Lees hier onze review van Status 15 Gin.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties