Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

BCN Gin brengt ons naar Catalunië, een Spaanse autonome gemeenschap in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland. Nouja, “autonoom”, voorlopig geregeerd vanuit Madrid :-). Terug on-topic: in de bergen van Piorat worden de botanicals gecultiveerd. Grenzend aan de Mediterraanse Zee destilleren twee Belgen  BCN Gin. Natuurlijk bronwater vormt de basis voor deze geestesdrank. Het klinkt veelbelovend…

Barcelona – BCN

De stad Barcelona is de hoofdstand van Catalunië en van de provincie Barcelona. Barcelona telt goed 1,6 miljoen inwoners en heeft een directe toegang tot de Mediterraanse kust. De haven van Barcelona is een belangrijke werkgever in het gebied. De meeste mensen kennen Barcelona vanwege zijn legendarische voetbalploeg F.C. Barcelona en diens Camp Nou stadion. De blauw-grana zijn vijfvoudig winnaar van de Champions League. BCN staat trouwens voor de afkorting van de internationale luchthaven van Barcelona.

BCN Gin

BCN Gin

BCN Gin wordt gestookt in een Arnold Holstein distillatiekolom. De meeste zuiderse gin maken gebruik van mediterraanse botanicals in hun smaakmix. Bij BCN Gin is dit niet anders. Naast jeneverbessen vinden we ondermeer rozemarijn, venkel, pijnboompitten, zeste van citroen en limoen en vijgen terug. Bijzonder aan BCN Gin is de toevoeging van twee druivensoorten. Zowel Cariñena als Grenachedruiven zorgen voor een opvallende aanwezigheid, zeker in combinatie met vijgen.

Geen kraantjeswater… wel bronwater van de Font del Mas Petit. Het water werkt zich een weg door leisteen alvorens afgetapt te worden om het destillaat te verwateren. De extra mineralen moeten naar verluidt voor een bijzondere smaakbeleving zorgen. Bij het openen van de fles merken we een kruidige geur op. Puur gedronken proeven we inderdaad een duidelijke aanwezigheid van jenever en hints van druiven. Niet bepaald mijn favoriete combinatie, maar geen slechte start. BCN Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40%.

BCN Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor BCN Gin twijfel ik tussen Fever-Tree Premium Indian Tonic Water en Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Uiteindelijk valt mijn keuze op de laatstgenoemde. Minder puur, iets kunstmatiger qua smaak. Het geheel ruikt geparfumeerd, wat me overigens wel bevalt. Op vlak van smaak word ik minder verleid. De ruime selectie aan botanicals is mijns inziens niet in balans. Op een zomers terras op de Ramblas moet dit een geslaagde combinatie zijn. In mijn Belgenlandje valt het geheel me tegen. BCN Gin voldoet niet aan mijn verwachtingen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Wanneer je een barlepel gebruikt, blijft de tonic lekker bruisend. Ideaal voor een frisse cocktail. Het geheel kan je afwerken met enkele jeneverbesjes en wat zeste van citroen.

Eindconclusie? Not my cup of tea. Ik heb recent veel kruidige gins uit de zuiderse landen geproefd, maar BCN Gin behoort niet tot mijn favorieten.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties