Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Nordes Gin brengt ons naar zuid-Europa. Deze Spaanse Gin wordt gestookt in Gallicië. Destilleerderij Atlantic Galician Spirits bevindt zich aan de noord-west kust van Spanje. De locatie staat overigens netjes afgebeeld op de fles, aangeduid met een rode pijl. Nordes Gin is een bijzonder fruitige, geparfumeerde gin, met afdronk van zoethout en eucalyptus. Een pittige smaak, uitdagend… maar je moet ervan houden.

Uitgesproken smaken

Tijdens de gintasting onder collega’s is Nordes Gin verkozen tot publiekslieveling – samen met Gin Mare en Martin Miller’s London Dry Gin. Zachtere smaken doen het nog steeds goed bij het grote publiek. Het maakt een gin-tonic toegankelijk. De klassieke, bittere, London Dry Gin behoort een beetje tot het verleden.

De meeste nieuwe gins vertonen uitgesproken smaakpaletten. De uitgesproken smaak blijft nazinderen en wordt bekomen door unieke “botanicals” toe te voegen aan het destillatieproces. Sommige van deze botanicals zijn echter synthetische producten en deze evolutie is niet noodzakelijk positief. Enkele fabrikanten overdrijven in het gebruik van synthetische smaakmiddelen. De authenthiciteit gaat verloren.

Gelukkig voor ons is Nordes Gin een écht en authentiek product.

Nordes Gin

Atlantic Galician Spirits

Grensverleggend zijn, is wat Altantic Galician Spirits met Nordes Gin wilt bereiken. Door gebruik te maken van een destillaat op basis van druiven (zoals G’Vine), bekomt men een zachte basisalcohol.  De botanicals worden gewonnen uit alle uithoeken van Galicië. Naast Nordes Gin produceert Altantic Galician Spirits tevens Nordes Vodka.

Nordes Gin

De basisalcohol voor Nordes Gin is gebaseerd op Albariño druiven. De wijn die Albariño druiven voortbrengt, wordt traag gedestilleerd. Voor Nordes Gin gebruikt Atlantic Galician Spirits 13 botanicals. Naast jeneverbessen vinden we ondermeer citrustinten terug, te danken aan citroenverbena, citroengras en zeste van citroen. De bladeren van de eucalyptusboom en munt geven een pittige, frisse smaak. Het pittige wordt voorts onderstreept door de aanwezigheid van gember. Kardemom, salie, en kinine geven een bittere, kruidige toets. Zoethout en hibiscus brengen het zacht-zoete naar boven. Zeekraal  en thee zorgen voor de finishing touch.

Bij het openen van de fles, word je overmand door het zoet-pittige aroma van Nordes Gin. De zachte basisalcohol, in combinatie met zoethout, brengt de smaakpapillen in beroering. Een pittige geur van alcohol blijft nazinderen, het geheel heeft wat weg van een sterke, kruidige wijn. Het “voelt” zeer geparfumeerd aan, niet meteen wat een ginpurist verwacht. Puur gedronken is het de combinatie van eucalyptus en zoethout die je met verstomming slaat. Either you hate it, or you love it. De frisse toetsen slaan snel om naar pittig, bijten heel even op de tong. Het alcoholpercentage van 40% is daar niet de oorzaak van. Het is de mix van botanicals die van deze Nordes een stevig en uniek karakter geeft.

Nordes Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een gin uit het noord-westen van Spanje vraagt om een mediterraanse mixer. Fever-Tree Mediterranean gaat uitzonderlijk goed samen met Nordes Gin. Het geheel is gebalanceerd, homogeen, en heerlijk eerlijk. Het overgeparfumeerde wordt uitgevlakt, wat een prachtige gin-tonic oplevert. Een cocktail voor jong en oud.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Nordes Gin in het ballonglas. Laat vervolgens 12,5 cl. Fever-Tree Mediterranean Tonic Water in het glas stromen. Gebruik de barlepel om de tonic fris en bubbly te houden. Deze gin-tonic dient enkel afgewerkt te worden met een stukje zoethout en enkele jeneverbesjes. Geef je cocktail nog wat meer kleur door een takje citroenverbena toe te voegen. Meer is niet nodig om Nordes Gin te doen schitteren.

Eindconclusie? Houd je van een zachte en uitgesproken smaak? Dan is Nordes Gin zeker een aanrader. Het pittige ebt wat weg in de gin-tonic. De mediterraanse smaak is verleidelijk fris. Ik weet hem te smaken!

 

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties