Tijdens een vakantie in Gran Canaria heb ik de Status gins ontdekt; vandaag onderwerpen we Status 15 Gin aan een smaaktest. In ons bericht over Status 21 Gin heeft u reeds gelezen dat deze serie van Spaanse spirits niet meteen premium is. Het is niet de bedoeling het harde werk van de Destilerias Acha helemaal af te breken. In de juiste setting is een Status Gin echt wel te pruimen… maar je kan ze niet vergelijken met Belgische en internationale toppers. Welke kwaliteiten bezit Status 15 Gin?
Destilerias Acha en het Spaans Baskenland
Status 15 Gin wordt gestookt in het Spaans Baskenland, in het stadje Amurrio – goed voor 10.000 inwoners. Het Baskenland is een Autonome Gemeenschap in het noorden van Spanje. De Eusko Autoonomia Erkidegoa is één van de 17 autonome regio’s in Spanje. Het Baskenland is gelegen aan de Atlantische Oceaan en vormt de grens met noorderbuur Frankrijk. Het Baskenland is goed voor zo’n 2 miljoen inwoners. Zowel Spaans als het Baskisch zijn de officiële talen. Voor de polygloten: het Baskisch is een geisoleerde taal – met grote waarschijnlijkheid wordt gesteld dat er geen andere talen verwant zijn met het Baskisch.
Destilerias Acha is een van de oudste bedrijven in het Spaans Baskenland. Acha wordt opgericht in het jaar 1831. Sinds 1880 bevindt de stokerij zich in het stadscentrum van Amurrio. In totaal heeft Acha zo’n 150 spirits in zijn portoflio. Vandaag staat de vijfde generatie van de familie van het roer van de onderneming. Naast de stokerij worden ook twee musea uitgebaat. Eentje werpt zijn licht over de veranderingen in productiemethoden. De andere is toegewijd aan de aanwezigheid in het professionnele wielercircus in de jaren ’60 en ’70.
Status 15 Gin
Status 15 Gin is een product van dubbele destillatie en wordt gestookt op basis van een neutrale maïsalcohol. De combinatie van bessen met kardemom en kaneel geeft het geheel een exotische toets. Destilerias Acha gebruikt een koperen ketel van goed 150 jaar oud. Negen botanicals geven een kruidige infusie: jeneverbessen, kamille, kardemom, koriander, kaneel. Vijf botanicals verzorgen de florale cirusy smaak: limoen, blauwe bessen, frambozen en bosbessen. Na de destillatie wordt het geheel afgewaterd met gedestilleerd water uit de rivier Nervíon.
Bij het openen van de fles kan je je laten verrassen door een fruitige geur. Puur gedronken is er de combinatie van jeneverbessen met rood fruit. Het kruidige is relatief afwezig. Wel aanwezig? Een pittige afdronk, hij bijt een beetje! Status 15 Gin is merkbaar fruitiger en zachter dan zijn grote broertje. Desalniettemin blijft het een mengeling van smaken, waar we het niet echt warm van krijgen.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor onze gin-tonic kiezen de Schweppes Premium Pink Pepper Tonic. Geen neutrale mixer vandaag! Waarom valt onze keuze op Pink Pepper? Het pittige doet ons wat terugdenken aan pepers… en wie pepers zegt, vindt zijn heil bij Schweppes. De exotische combinatie tussen fruitig en kruidig komt helemaal tot zijn recht. De fruitige neus blijft aanwezig in het glas. De eerste indruk is fris, de afdronk voornamelijk rode en zwarte bessen.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Deze Spaanse gin-tonic kan je afwerken zonder al teveel fransjes. Wat zeste van limoen en enkele jeneverbesjes zijn ruim voldoende.
Eindconclusie? Status 15 Gin ondergaat hetzelfde lot als Status 21 Gin: lekker op eens strand in Spanje, geen aanrader voor iemand die houdt van kwalitatieve gins.
Status 21 Gin
Het smakenpallet van Status 21 Gin is ingewikkeld. De body is kruidig maar smaakt niet bitter af. Ondermeer de kruidnagel geeft een aangename infusie aan het geheel. Kamille en kaneel geven de zachte en zoete toets, wat je doet denken dat Status 21 Gin eerder floraal getint is. Lees hier onze review van Status 21 Gin.