Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 89

Monkey 47 Gin is een begrip in de ginwereld. Zowat de meest complexe, ingewikkelde gin. Terzelfder tijd… de meest verfijnde en complete gin. Superlatieven ontbreken voor dit meesterwerk. Monkey 47 Gin komt recht uit het Zwarte Woud. Handgeplukte botanicals, maar liefst 47 soorten, vormen het hart van deze Duitse Gin. Geen enkele tonic is bestand tegen het eigenwijze karakter van Monkey 47 Gin.

Monkey 47 Gin

Gin uit het Zwarte Woud

Monkey 47 Gin is een hommage aan Montgomery Collins, een Britse diplomaat geboren in Brits India. Collins werkt in Duitsland en opent na de Tweede Wereldoorlog een gastenwoning in het Zwarte Woud. De gruwelijke beelden uit de Tweede Wereldoorlog hebben sporen nagelaten bij Collins, die zich vervolgens toewijdt aan het wederopbouw van de zoo van Berlijn.

Tijdens renovatiewerken in het gastenhuis wordt een fles met de afbeelding van een aap teruggevonden. In de fles? Het recept met 47 botanicals. Het verhaal van Monkey 47 Gin krijgt vorm.

Monkey 47 Gin

Binnen de reeks van 47 botanicals vinden wij ondermeer de volgende smaakmakers terug: amandelen, engelwortel, sinaasappel, zwarte bessen, kardemom, cassia, kamille, kaneel, citroen verbena, klaver, koriander, veenbes, sleedoornbessen, cubebb peper, vlierbloesem, gember, paradijszaad, hawthornbessen, hibiscus, kamperfoelie, jasmijn, limoen, lavendel, citroen, citroengras, nootmuskaat, iriswortel, pimento, pompelmoes, rozenbottel, salie… en de lijst gaat nog even door. Zoals je begrijpt, Monkey 47 Gin is heerlijk complex. De balans helt door naar kruidig met infusie van zachte toetsen.

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwend door de geuren van het Zwarte Woud. Je wordt meegenomen in een rollercoaster van kruidige floraliteit. Hints van munt, citroenverbena, lavendel, hibiscus, jeneverbes, citroen; het zit er allemaal in. Een niet-kenner zou even kunnen schrikken… maar puur gedronken komt pas de waarheid naar boven. De 47 botanicals in Monkey 47 Gin zitten in een perfecte balans. Het aroma uit de neus vertaalt zich in een complexe en smaakvolle gin. Monkey 47 Gin biedt veel, héél veel. Het lijkt alsof je elke keer opnieuw een nieuw element ontdekt. Sluit je ogen en laat je meevoeren in de dans van de botanicals.

Het kruidige start, met infusie van sleedoorn, lavendel en een houterige toets. Zoals ik zei, het Zwarte Woud zit er werkelijk in ingebakken. Bij de afdronk komen de pepers om de hoek kijken. Citrus en zwarte bessen ronden de afdronk af. Monkey 47 Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een ABV van 47%.

Monkey 47 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Zowat elke tonic wordt omver geblazen door Monkey 47 Gin. Hoe maak je dan een perfect serve? Je kan drie richtingen uit. Een zoete tonic om een florale cocktail te bouwen. Een neutrale tonic voor een klassieke serve. Een kruidige tonic voor een Monkey 47 Gin-tonic met hart en ziel. Het hangt dus af van de smaak van de drinker. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een Monkey 47 Gin met een Fentimans klassieke tonic water.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik steeds de barlepel, zodoende blijft je cocktail lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele kruidige botanicals. Een steranijs geeft een mooie toets aan je gin-tonic.

Eindconclusie? Wauw. Verfijnd, complex en heerlijk. Absoluut een herhaalaankoop. Monkey 47 Gin verdient zijn plekje in elke gincollectie. Elke keer opnieuw herontdek ik waarom deze Duitse gin zo geweldig is. Zijn enorme smaakpallet is nooit saai. Net zoals elk moment uniek is, is ook elke Monkey 47 Gin-tonic uniek. Napue Gin en Tanqueray Malacca Gin vertellen je op voorhand wat het zal worden. De uitstap naar  het Zwarte Woud is steeds opnieuw een avontuur. We hebben een nieuwkomer in de top-5 van onze top-50 lijst!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties