Kerstmis en Gin: 10 Belgische gins voor onder de kerstboom – editie 2019.

In 2016, 2017, 2018 zijn onze blogposts rond “10 Belgische gins voor onder de kerstboom” een waar succes gebleken. Wat zijn dit jaar dé 10 Belgische gins voor de feestdagen? Je wilt een tof kerstcadeau, surfend op de ginhype? In onderstaande blogpost gidsen we jou door tien leuke gins, met elk hun eigen typische karakter. Wij hebben getracht een gebalanceerde selectie samen te stellen met voor elk wat wils; zoet, kruidig, droog en spicy. Stuk voor stuk verdienen deze knallers een plaatsje onder je kerstboom. Wat is er namelijk mooier dan een gezellige winteravond aan de open haard, met een gin-tonic in de hand… terwijl buiten de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen? Kerstmis en gin gaan dus hand in hand!

Gin als kerstcadeau: zoek naar kerstverpakkingen

Laat je verleiden door onderstaande gins. Schenk je naasten een prachtige cocktail. Succes gegarandeerd! Ik ben ervan overtuigd dat de gins uit onze selectie niét op tweedehands.be/eBay zullen eindigen – in tegenstelling tot menig ander kerstgeschenk ;-). Kerstmis is overigens het juiste moment om te kiezen voor één van de diverse geschenkverpakkingen. Deze verpakkingen bevatten vaak aangepaste glazen of schenken je meteen de juiste tonic erbij. Kerst is hét uitgelezen moment om je collectie uit te breiden! Benieuwd waar je goede koopjes kan doen? Mijn geheime plekjes vind je hier!

Cavalieri Gin

Cavalieri Gin

Cavalieri Gin wordt gestookt bij Distillery Massy te Houthalen. Cavalieri Gin laat zich vlot drinken. De licht kruidige infusie van koriander wordt perfect in balans gehouden door een frisse afdronk. Limoen zorgt voor een makkelijk drinkbare gin. Ook jeneverbessen spelen een duidelijke rol in deze Limburgse schone. Lees meer…

Cavalieri Gin

Cavalieri Gin 2.0

Cavalieri Gin 2.0 is eigenlijk een beduidend eenvoudige gin. Een combinatie van zacht afsmakende botanicals geeft de gin body. Jeneverbessen, Italiaanse zoete sinaasappelen, frambozen en aardbei geven Cavalieri Gin 2.0 diens typische rode kleur. Het is de Limburgse familie Massy, met ruim drie generaties ervaring in stoken, die Cavalieri Gin 2.0 destilleert. Na het destilleren wordt wat extra suiker toegevoegd aan Cavalieri Gin 2.0. Je mag je dus verwachten aan een bijzonder zachte afdronk. Lees meer…

Cavalieri Gin 3.0

Cavalieri Gin 3.0

Cavalieri Gin 3.0 is een complexe gin. De kruidige botanicals zijn relatief standaard. Basilicum en rozemarijn zie je vaak terugkomen in kruidige gins. Tomaatjes en venkel zijn de bijzonderheden. Gaan beide smaken wel samen met een spirit? Het openen van de fles stelt me gelukkig snel gerust. Een tijm-achtige geur prikkelt je neusorgaan. Eén voor één passeren de smaken de revue. Het begint met basilicum, vervolgens een hint van venkel, waarna het migreert naar een klassieke rozemarijn-tijm-achtige afdronk. Een kleine warme prikkel in de mond, ondanks het relatief lage alcoholpercentage. Lees meer…

Cavalieri Gin 2.0

Filliers Dry Gin 28 – barrel aged

Wat Filliers Dry Gin 28 – barrel aged onderscheidt van zijn concurrenten, is de afgeronde en niet al te branderige smaak. Geen exotische noten, maar een barrel aged gin naar ons hart. Een waar genot om puur te drinken. Filliers Dry Gin 28 rijpt vier maanden op Franse eikenhouten vaten van 300 liter. De vaten uit de streek van Limousin werden oorspronkelijk gebruikt voor de vervaardiging van cognac. Lees meer…

Filliers Dry Gin 28 - barrel aged

Filliers Dry Gin 28 – Sloe Gin

Voor Filliers Dry Gin 28 Sloe Gin gebruikt master-distiller Pedro Saez Del Burgo handgeplukte sleedoornbessen. Voor de eerste batch Filliers Sloe Gin moeten we teruggaan naar de herfst van 2012. Een reeks van 2.300 liter wordt gestookt, nadat de sleedoornbessen vier maanden lang macereren in Filliers Dry Gin 28. Het eindproduct is een prachtige mahonie-rode Sloe Gin. Het is haast onmogelijk om niet verliefd te worden op deze prachtige aanblik. Lees meer…

Filliers Dry Gin 28 Sloe Gin

Gaugin 1

Het recept van GauGin 1 is een goed bewaard geheim. Ondermeer zeste van sinaasappel, rozemarijn, salie, wilde tijm, lavendel en jeneverbessen maken deel uit van de smaakmix. De andere botanicals zijn helaas niet bekend. Klassieke wortels zoals engelwortel en liswortel lijken door te schemeren, maar dit is onbevestigd. De botanicals worden geplukt in Spanje, maar GauGin 1 wordt in België gestookt. Daarom catalogeren we GauGin 1 als een Belgische gin. Lees meer…

GauGin 1

Gaugin Classic

Bij het openen van de fles krijg je een klassieke London Dry gin voorgeschoteld. Geen exuberante of gekke botanicals. Gewoon een gin pur-sang. Puur gedronken weet je waarom GauGin Classic London Dry Gin écht exquisiet is. Op de tong brandt hij niet, in de afdronk een uitgebreid pakket van zestes. Citrusy zonder te overdrijven met aardig wat donkerdere tonen. Kardemom, koriander, wortels maar vooral een hint van (schijnbaar) rozemarijn blijft ons bij. Lees meer…

GauGin Classic London Dry Gin

Panda Gin

Panda Gin is de eerste gin die gebaseerd is op een basisalcohol van litchi. Vervolgens worden een aantal interessante botanicals samengevoegd om de smaakmix te bekomen. Zowel florale als intense kruidige toetsen zorgen voor een prachtige finish. Kersen zorgen voor een zoete hint, alwaar anijs, basilicum en rozemarijn zorgen voor een mediterraanse toets. Klassieke botanicals als zeste van sinaasappel en jeneverbessen vervolledigen de line-up. De combinatie is anders, gedurfd… en intens. Lees meer…

Panda Gin

Solar Gin

Een combinatie van ambachtelijk stoken en technologie uit de 21ste eeuw brengt ons tot Solar Gin. Zonnewarmte, opgevangen via een zelfontwikkeld captatiesysteem, wordt gebruikt om het stookproces aan te drijven. De installatie is overigens volledig mobiel. De smaakmix is uitgebreid te noemen. Een combinatie van zestes van citruscruchten en florale infusies van ondermeer oranjebloesem zorgen voor een citrus-toets. Kardemom maakt deze Belgische gin erg kruidig, terwijl kamille voor wat meer balans zorgt. Lees meer…

Solar Gin

Vallina’s Gin

Vallina’s Gin brengt mij naar mijn Limburgse bakermat. Als mixologe van Grieks specialiteitenrestaurant O Geros heeft Vallina Nelles haar sporen verdiend. De voorliefde voor geestesdranken drijft Nelles uiteindelijk tot een eigen creatie: Vallina’s Gin. De naam Maticha prijkt prominent op de fles. Wist je dat de mastiekboom trouwens familie is van de pistache? Deze groenblijvende boom produceert een aromatische hars. En… dat zijn dus de befaamde tranen van de mastiekboom. Het is overigens de hars die ook voor de troebele witte kleur zorgt. De etherische oliën geven de fles een mysterieuze aanblik. Lees meer…

Vallina's Gin

Categories: Gin specials, Gin-facts

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties