Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Solar Gin brengt de zon naar je glas. Een spectaculaire fles, dat is het minste wat je kan zeggen. Wat maakt Solar Gin anders van klassiek stoken? Technoloog Kevin Van der Merlen heeft het stookproces duurzaam gemaakt. Behalve duurzaam is de mini-stokerij tevens mobiel. De combinatie van botanicals brengt een citrusy-kruidige gin voort. Een hint van citruszestes aangevuld met een klassieke infusie van ondermeer kardemom zorgt voor een boeiende afdronk.

De Zon

Terugkerende lezers weten dat ik een passie heb voor het universum. Onze zon is een massief object in het midden van ons zonnestelsel. Ruim 99% van alle massa in ons zonnestelsel bevindt zich in de zon. Diep binnenin de zon wordt waterstof omgezet in helium, via kernfusie. Elke keer wanneer je naar de zon kijkt, werp je een blik in de geschiedenis. Het licht afkomstig van de zon doet er immers ruim 8 minuten over alvorens de Aarde te bereiken.

Solar Gin

Solar Gin

Solar Gin is niet zomaar een nieuwe Belgische gin. Het verhaal van Kevin Van der Merlen doet ons even stilstaan bij onze consumptiemaatschappij. Massaproductie en overconsumptie van bepaalde grondstoffen weegt zwaar op onze Aarde. Intussen moeten er 7,5 miljard monden gevoed worden, terwijl de opwarming van onze planeet verder doorzet. Niet bepaald een sinecure.

Van der Merlen doet alvast zijn duit in het zakje door Solar Gin op een ecologisch verantwoorde wijze te stoken. Een combinatie van ambachtelijk stoken en technologie uit de 21ste eeuw brengt ons tot Solar Gin. Zonnewarmte, opgevangen via een zelfontwikkeld captatiesysteem, wordt gebruikt om het stookproces aan te drijven. De installatie is overigens volledig mobiel.

De smaakmix is uitgebreid te noemen. Een combinatie van zestes van citruscruchten en florale infusies van ondermeer oranjebloesem zorgen voor een citrus-toets. Kardemom maakt deze Belgische gin erg kruidig, terwijl kamille voor wat meer balans zorgt. Een gin-tonic met respect voor het milieu? Daar zeggen we geen neen tegen!

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verrast door de kruidige infusies. Het zijn duidelijk jeneverbessen en kardemom die de bovenhand nemen. Puur gedronken is deze ecologisch verantwoorde gin een verrassing. Lichtjes warm in de mond, zonder te gaan branden. Het smaakpallet wisselt van citrusy over kruidig. Eerst bekennen de citruszestes kleur, gevolgd door een infusie van kardemom. Solar Gin wordt gebotteld in een prachtige geel-rode fles van 50 cl, met een alcoholpercentage van 41% ABV.

Solar Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Wegens het mediterraanse karakter van Solar Gin kiezen we voor een klassieke Fever-Tree Mediterranean Tonic. De zuiderse Fever-Tree zal het kruidige gaan onderstrepen. In feite is Solar Gin gedurende het hele jaar door een geschikt aperitief. Zowel bij een zomerse barbecue, als ’s winters voor de open haard, heb je met Solar Gin een aangename cocktail in de hand.

Neem een gekoeld ballonglas. Voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. Solar Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Werk het geheel af met zeste van sinaasappel, enkele jeneverbesjes en wat kardemomzaadjes. Een frisse afwerking om je cocktail te sieren. Zodoende breng je ook de mooie kleuren van de Solar Gin fles over naar je glas.

Eindconclusie? Het verhaal van Solar Gin past in het hedendaagse concept van circulaire economie en de milieuproblematiek. Ligt de natuur je nauw aan het hart, kies gerust voor Solar Gin. Het is een mooie afgeronde gin met respect voor de omgeving.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties