Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Filliers Dry Gin 28 – barrel aged is voorlopig de laatste Filliers Gin in onze line-up. De volledige Bartender’s Choice Collection is nu terug te vinden in onze naslagwerken. Graanstokerij Filliers blijft een absolute topstokerij in onze contreien. Na de uitstekende scores voor producten zoals Classic, Sloe, Tangerine en Pine Blossom, zijn we verheugd te melden dat het barrel aged exemplaar de lijn doortrekt. Filliers Dry Gin 28 – barrel aged is een van de meest complete en rustieke barrel aged gins. Wij zijn er alvast helemaal weg van.

Filliers Dry Gin 28 - barrel aged

Jan Filters

Doorheen de jaren is de Graanstokerij door vijf generaties bestuurd. De vijfde generatie bestaat uit Jan Filliers en Bernard Filliers. Het duo neemt het roer over in de tachtiger jaren. Helaas heeft Jan Filliers deze wereld veel te vroeg moeten verlaten. Eind 2018 is het immers 10 jaar geleden dat Graanstokerij Filliers afscheid heeft moeten nemen van zijn meesterstoker en bedrijfsleider. Filliers was samen met vrouw en kinderen op vakantie in Egypte. De familie was op weg naar de tempel van Aboe Simbel wanneer het noodlot toeslaat. Een busongeluk kost Jan Filliers het leven, samen met vijf andere Belgen. Oost-Vlaanderen verliest een van zijn meest invloedrijke en joviale ondernemers. Vier jaar later brengt de Graanstokerij Filliers 28 Dry Gin terug op de markt, na twee jaar van onderzoek en ontwikkeling op basis van het oorspronkelijke recept.

Filliers Dry Gin 28 – barrel aged

Het basisproduct van Filliers Dry Gin 28 – barrel aged is de klassieke Filliers Dry Gin 28, die zijn bittere infusie dankt aan het gebruik van Belgische hop. Belgische engelwortel, in combinatie met kardemom, zorgt voor een aardse ondertoon. Jamaicaanse piment moet zorgen voor een peperige en intense smaak. Typisch aan het gebruik van piment is dat het je mond een beetje doet opwarmen. Een frisse toets komt voort uit het gebruik van verse Spaanse sinaasappelen. In totaal maken maar liefst 28 botanicals deel uit van de smaakmix. Denk onder andere aan jeneverbes, koriander, zeste van citroen, oranjebloesem, lavendel, gember en gentiaan.

Wat Filliers Dry Gin 28 – barrel aged onderscheidt van zijn concurrenten, is de afgeronde en niet al te branderige smaak. Geen exotische noten, maar een barrel aged gin naar ons hart. Een waar genot om puur te drinken. Filliers Dry Gin 28 rijpt vier maanden op Franse eikenhouten vaten van 300 liter. De vaten uit de streek van Limousin werden oorspronkelijk gebruikt voor de vervaardiging van cognac.

Het rijpingsproces zorgt ervoor dat de gin eigenlijk een tikje zachter wordt. De piek van jeneverbessen maakt plaats voor een zeer gebalanceerde spirit. Ook het bittere wordt een beetje naar de achtergrond gedwongen. Een kleine floraliteit komt naar boven. Filliers Dry Gin 28 – barrel aged is een spirit om duimen en vingers bij af te likken. Net zoals de rest van de Filliers Gin-familie wordt hij gebotteld in flessen van 50 cl. Het alcoholpercentage bedraagt een stevige 43,7% ABV – een tikje lager dan de Classic.

Eindconclusie?

Filliers Dry Gin 28 – barrel aged is zo puur dat we verkiezen geen gin-tonic te serveren. Deze gin hoort puur te dronken te worden. Het mag duidelijk zijn, wij zijn absoluut een fan. Niet iedereen is gek van een barrel aged gin… maar als je er eentje aan je collectie moet toevoegen, is het toch wel dit prachtig Belgisch exemplaar.

Filliers 28 Dry Gin

Filliers Dry Gin 28 collectie

De Filliers Dry Gin 28 collectie omvat de volgende gins: Filliers Dry Gin 28 ClassicFilliers Dry Gin 28 Pine Blossom, Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged, Filliers Dry Gin 28 TangerineFilliers Dry Gin 28 Sloe, Filliers Dry Gin 1928 Tribute en het recent gelanceerde Filliers Dry Gin 28 Pink.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties