Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Filliers Dry Gin 28 is de tweede spirit uit de Bartender’s Choice collectie op Theperfectserve.be. Vandaag voelen we de “klassieke” Filliers Dry Gin 28 aan de tand. Graanstokerij Filliers verwijst naar dit exemplaar als “eerste Belgische gin”. Het recept van Filliers Dry Gin 28 brengt ons terug naar het begin van de 20ste eeuw. Firmin Filliers, op dat moment de derde generatie stoker, legt de basis van de “eerste Belgische gin” in 1928. Meer dan driekwarteeuw later, in 2012, volgt de revival van deze geestesdrank.

Filliers 28 Dry Gin

Jan Filliers

Doorheen de jaren is de Graanstokerij door vijf generaties bestuurd. De vijfde generatie bestaat uit Jan Filliers en Bernard Filliers. Het duo neemt het roer over in de tachtiger jaren. Helaas heeft Jan Filliers deze wereld veel te vroeg moeten verlaten. Eind 2018 is het immers 10 jaar geleden dat Graanstokerij Filliers afscheid heeft moeten nemen van zijn meesterstoker en bedrijfsleider. Filliers was samen met vrouw en kinderen op vakantie in Egypte. De familie was op weg naar de tempel van Aboe Simbel wanneer het noodlot toeslaat. Een busongeluk kost Jan Filliers het leven, samen met vijf andere Belgen. Oost-Vlaanderen verliest een van zijn meest invloedrijke en joviale ondernemers. Vier jaar later brengt de Graanstokerij Filliers 28 Dry Gin terug op de markt, na twee jaar van onderzoek en ontwikkeling op basis van het oorspronkelijke recept.

Filliers Dry Gin 28

Twee prachtige alambieken zorgen voor de smaakvorming van Filliers Dry Gin 28. Eentje wordt gebruikt om het verse fruit te distilleren. De andere alambiek draagt zorg voor de kruiden en specerijen. Een minimum van vier gecontroleerde small batches aan kruiden wordt gebruikt om een uniforme smaakbeleving te bekomen. In tegenstelling tot de meeste hedendaagse gin hanteert Filliers nog steeds een traditioneel productieproces.

Filliers Dry Gin 28 dankt een bittere infusie aan het gebruik van Belgische hop. Belgische engelwortel, in combinatie met kardemom, zorgt voor een aardse ondertoon. Jamaicaanse piment moet zorgen voor een peperige en intense smaak. Typisch aan het gebruik van piment is dat het je mond een beetje doet opwarmen. Een frisse toets komt voort uit het gebruik van verse Spaanse sinaasappelen. In totaal maken maar liefst 28 botanicals deel uit van de smaakmix. Denk onder andere aan jeneverbes, koriander, zeste van citroen, oranjebloesem, lavendel, gember en gentiaan.

Bij het openen van de fles tref je een relatief traditionele geur aan. Jeneverbessen domineren, zoveel is zeker. Puur gedronken smaak je een eerlijke London dry gin. Ik durf het eenvoudig te noemen. Correct en eenvoudig. Filliers Dry Gin 28 wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een ABV van 46%. Relatief hoog en dat laat zich proeven.

Filliers 28 Dry Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Filliers Dry Gin 28 laat zich perfect mengen met een neutrale mixer. Mijn voorkeur gaat vandaag uit naar de iets zoetere 1724 Tonic uit Argentinië. Alwaar Thomas Henry Tonic Water en Fever-Tree Premium Indian Tonic Water relatief “droog” smaken, krijg je bij 1724 een zoetere toets. Het bittere van de kinine is nog steeds aanwezig in de basis, maar toch kan het je gin-tonic een aangename twist geven. In je glas speur je duidelijk de aanwezigheid van jeneverbessen. Een klassieke gin-tonic, dit recept.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic in het glas stromen via de barlepel. Door je tonic over de barlepel te laten stromen, kan je je gin-tonic lekker bruisend houden. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes om je cocktail verder aan te kleden.

Eindconclusie? Een eerlijke droge gin. Qua value-for-money een uitstekende keuze. Meestal kost een flesje Filliers Dry Gin 28 om en bij de 25 euro voor 50 cl. Een tikje duurder dan Gordon’s, maar in ruil krijg je dan ook een authentiek Belgisch product voorgeschoteld.

Filliers Dry Gin 28 collectie

De Filliers Dry Gin 28 collectie omvat de volgende gins: Filliers Dry Gin 28 ClassicFilliers Dry Gin 28 Pine Blossom, Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged, Filliers Dry Gin 28 TangerineFilliers Dry Gin 28 Sloe, Filliers Dry Gin 1928 Tribute en het recent gelanceerde Filliers Dry Gin 28 Pink.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties