Met Uppercut Gin vervolledigen we onze deepdive in de collectie van de Antwerpse mixoloog Manuel Wouters. Mijn flesje Uppercut Gin dateert echt uit het prille begin van mijn gincollectie. Grappig genoeg is mijn flesje daarom ook anders van etiket. Een kleine taalfout, 1 lettertje, maakt namelijk een gigantisch verschil. De eerste flessen worden op de markt gezet met de tagline “Makes The Week Strong” – ofwel “maakt de week sterk”. Wat later wijzigt de tagline naar “Makes the Weak Strong” – ofwel “maakt de zwakken sterk”. Alwaar de spelling niet correct was, zit de smaak van Uppercut Gin er boenk op.
Uppercut Gin by Manuel Wouters
Uppercut Gin wordt gestookt bij de Nederlandse destilleerderij Zuidam Destillers BV. Zuidam bevindt zich in Baarle-Nassau op een boogscheut van de Belgische grens. Net zoals bij de Spring Gin collectie, staat Manuel Wouters in voor de samenstelling van de recept. Het TV-gezicht van Njam.tv en tevens auteur van diverse cocktail- en ginboeken kiest met Uppercut Gin dus voor het eerst een andere stokerij.
Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familiebedrijf maakt en verwerkt. Bij Zuidam worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt. Het bedrijf heeft overigens een eigen gin op de markt gezet onder een weinig verrassende naam: Zuidam Gin.
Uppercut Gin
Het recept van Uppercut Gin is samengeteld uit 14 botanicals. Elke botanical heeft zijn eigen specifieke medicinale werking. Hiermee verwijst Manuel Wouters naar de heilzame kracht die toegedragen wordt aan onze geliefde cocktail, de gin-tonic. Vier botanicals worden specifiek uitgelicht: damiaanblad (tegen hoofdpijn, depressies), aardbeiblad (helpt bij verteringsproces), zoethout (tegen keelpijn, bronchitis) en verbena (verzorgt het gebit). Andere botanicals in de smaakmix: jeneverbessen, kardemom, koriander, zeste van sinaasappel, citroen, engelwortel, vanille, iriswortel, hop, paardebloem en brandnetelblad.
Bij het openen merk je meteen de kracht van deze spirit. Uppercut Gin is echt een stevig baasje. Op de neus merk je klassieke ginbotanicals, waaronder jeneverbessen en kardemom. Puur gedronken komen de andere medicinale smaken doorpikken. Uppercut Gin verwarmt je mond. Heerlijk, een mooie balans. De kruiden komen eindelijk om de hoek kijken. Ondermeer het zoethout zorgt voor een aangename infusie. Uppercut Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 49,6%.
Garnituren & The Perfect Serve
Ik wil het kruidige niet weghalen uit mijn cocktail. Vandaar de logische keuze voor een Fentimans Herbal Tonic Water. Deze tonic van Fentimans heeft net zoals Uppercut Gin een medicinale afdronk. De combinatie is dan ook hemels. De kinine van de cocktail zorgt voor een frisse bitterheid. Let op: je moet ervan houden. Een kruidige Uppercut Gin & Tonic is niet voor iedereen weggelegd. Laat je trouwens niet verrassen door het relatief hoge alcoholpercentage van 49,6%!
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met een stokje zoethout, wat kardemomzaadjes en enkele jeneverbesjes. Het zoethout is een perfecte stirrer. Verras vrienden en familie met deze prachtige cocktail!
Eindconclusie? Voor mij een must-have, dankzij zijn unieke karakter. Samengevat: de basisbotanicals zijn haast klassiek te noemen… maar het recept is bijzonder.
Left Hook Gin
Naast Uppercut Gin heeft Manuel Wouters ook Left Hook Gin gecreëerd. Beide gins verwijzen naar de bokssport. Binnen enkele weken zal ook de review van Left Hook Gin verschijnen op ThePerfectServe.be. Left Hook Gin wordt ook gestookt door Zuidam Destillers BV.
Spring Gin collectie
Naast de klassieke Spring Gin lanceerde Wouters een reeks Spring Gin’s voor een aangepast doelpubliek, waaronder Spring Gin Gentleman’s Cut en Spring Gin Ladies Edition. Een kruidige en een florale variant. Later volgen Spring Gin Mediterannee, Spring Gin Black Pepper, Spring Gin Halifax en Spring Gin Basil.