Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Spring Gin Gentleman’s Cut blijft een van mijn persoonlijke favorieten. De typische apothekersfles, de prachtig geslepen glazen dop… en de fluwelen inhoud. Een uitstekende gin, bovendien van Belgische makelij. Wij Belgen moeten ons gelukkig prijzen met dergelijke producten van wereldklasse in onze contreien.

Spring Gin

De Spring Gins zijn een creatie van de hand van Manuel Wouters. Spring Gin is, samen met Buss N°509, de eerste reeks Belgische gins uit mijn verzameling. Zowat alle flesjes Spring Gin – op Spring Gin Halifax na – hebben zich een weg gebaand naar mijn woonkamer. Elk flesje Spring Gin heeft zijn eigen unieke karakter. Wat ik mooi vind, is dat Spring Gin mee aan de basis heeft gelegen van de Belgische ginhype. Naast de klassieke Spring Gin lanceerde de Antwerpse mixoloog Manuel Wouters een reeks Spring Gin’s voor een aangepast doelpubliek, waaronder Spring Gin Gentleman’s Cut en Spring Gin Ladies Edition. Later volgen Spring Gin Mediterannee, Spring Gin Black Pepper, Spring Gin Halifax en Spring Gin Basil.

Spring Gin Gentleman's Cut

Spring Gin Gentleman’s Cut

Net zoals bij de andere Spring Gin’s wordt de graanalcohol driemaal gedestilleerd. Tijdens de vierde destillatie worden 13 botanicals toegevoegd, waaronder: jeneverbessen, koriander, zeste van citroen en sinaasappel, steranijs, zwarte peper, cardemom, gember, oranjebloesem, kaneel, iriswortel, rabarber en dennenknoppen. Kaneel zorgt voor een pittige toets, iriswortel een droge toets, de steranijs voor een kruidige afdronk. Puur gedronken is dit een topper. Het hoge alcoholpercentage (48,8% AVB) verzwaart de smaak van de botanicals, waarbij de gin een warme, kruidige afdronk loslaat. De  citrus-zeste zorgt vervolgens voor een gebalanceerde finish.

Spring Gin Gentleman's Cut

Garnituren & The Perfect Serve

Een gekoeld ballonglas is de juiste starter voor elke gin-tonic. Gebruik bij voorkeur een grote ijsbal, zodat je cocktail langer puur blijft. Giet 4,5 cl. Spring Gin Gentleman’s Cut in het ballonglas, en schenk via de barlepel 12,5 cl. tonic in. Vaste lezers weten dat ik een voorkeur heb voor kruidige tonics bij sterkere gins. Spring Gin Gentleman’s Cut en Fever-Tree Meditarranean Tonic water zijn onafscheidelijk.

De meest geschikte garnituur is mijns inziens de steranijs. Steranijs oogt niet alleen mooi, het geeft een verfijnde smaak mee. Verder gebruik je enkele jeneverbesjes om je glas extra kleur te geven. Bovenstaande combinatie zal een uitstekende balans voortbrengen. Sterke smaken vermengen met elkaar… de perfectie wordt benaderd. Aardse tonen worden vermengd met het zuiderse en de kinine van de tonic. Het geheel vloeit uit in een lange afdronk, die blijft nazinderen op de smaakpapillen.

Eindconclusie? Een must-have. De donkerbruine apothekersfles hoort in je collectie. Oké, ik geef het toe: ik ben verknocht aan mijn fles Spring Gin Gentleman’s Cut. Maar hoe zit het met die andere Spring Gins? Die komen later aan bod!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties