Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 79

Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor Spring Gin – de Spring Gin Basil mag dus niet ontbreken in de collectie. In mijn blog over Mansfeld Gin sprak ik reeds over mijn zakenreis naar Luxemburg, en daar ontdekte ik deze toch wel bijzondere (Belgische!) fles. Naar verluidt is deze gin specifiek voor Delhaize op de markt gebracht. De klassieke webshops bieden Spring Gin Basil vandaag niet aan.

Spring Gin Collectie - Spring Gin Basil

Spring Gin

Spring Gin is een creatie van de hand van Manuel Wouters. De Antwerpse mixoloog, bekend van cocktailbar Sips op het Zuid, stond mee aan de basis van de Belgische ginhype. Wouters was een pionier onder de Belgische ginproducenten, denk bijvoorbeeld aan de Spring Gin Gentleman’s Cut en de Spring Gin Ladies Edition. Vanzelfsprekend verdienen zulke topproducten een aparte review.

Spring Gin Basil

Vreemd genoeg ben ik Spring Gin Basil in België nog nergens tegengekomen… terwijl er toch een Belgisch vlaggetje figureert op de typische kleine apothekersfles. Spring Gin Basil is, zoals zijn naam het doet vermoeden, gebaseerd op basilicum. Het gebruik van mediterraanse botanicals is niet vreemd (denk maar aan Gin Mare) – maar een fles die voortborduurt op basilicum als voornaamste botanical… dat is een noviteit.

Puur gedronken geeft Spring Gin Basil een warme smaak in de mond. Een volle smaak, waarbij de basilicum de smaakpapillen doet tintelen. Intrigerend, je moet eraan wennen… maar wel smaakvol. Toetsen van sinaasappel en lavendel doorbreken de hegemonie van de basilicum. Heb ik een gin ontdekt die ik kan serveren bij een bord Italiaanse pasta? Spring Gin Basil wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een alcoholpercentage van 39,7% ABV.

Garnituren & The Perfect Serve

Spring Gin Basil met Fever-Tree premium indian tonic waterVoor deze serve gebruik ik een Fever-Tree premium indian tonic water, om de smaak van de basilicum nog beter te laten uitkomen. De basilicuminfusie doet je wat denken aan een pesto. Het is een frisse en kruidige smaak, en bij zomerse temperaturen op een zuiders terras zeker een aanrader.

Leg een ijsbol in je gekoeld ballonglas. Giet 4,5 cl. gin in je glas en voeg vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel toe.Om het geheel af  te werken: voeg een blaadje basilicum toe, alsook wat zeste van pompelmoes. In combinatie met de neutrale tonic overheerst de basilicumsmaak. De sprankelende toetsen van sinaasappel en lavendel worden afgezwakt. De zeste van pompelmoes zal deze cocktail nog steeds een citrusy toets geven.

Eindconclusie? Hoe goed schaalt hij ten opzichte van de andere Spring Gins? In alle eerlijkheid, voor mij, de minst goede. Dit betekent niet dat deze gin slecht is, het is gewoon niet mijn favoriete smaak. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om op te tornen tegen de andere kleppers uit de Spring Gin collectie.

Spring Gin collectie

Spring Gin is, samen met Buss N°509, de eerste reeks Belgische gins uit mijn verzameling. Zowat alle flesjes Spring Gin – op Spring Gin Halifax na – hebben zich een weg gebaand naar mijn woonkamer. Elk flesje Spring Gin heeft zijn eigen unieke karakter. Wat ik mooi vind, is dat Spring Gin mee aan de basis heeft gelegen van de Belgische ginhype. Naast de klassieke Spring Gin lanceerde de Antwerpse mixoloog Manuel Wouters een reeks Spring Gin’s voor een aangepast doelpubliek, waaronder Spring Gin Gentleman’s Cut en Spring Gin Ladies Edition. Later volgen Spring Gin Mediterannee, Spring Gin Black Pepper, Spring Gin Halifax en Spring Gin Basil.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties