Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Spring Gin Black Pepper is zijn naam waardig. Geen al te complexe smaak, wel een aangenaam pittige toets. Manuel Wouters heeft met Black Pepper een kruidige gin gecreëerd waarbij het aardse niet overheerst. Zowel puur als in een cocktail laat Spring Gin Black Pepper zich eenvoudig serveren. Een volle smaak met lange afdronk.

Spring Gin

Spring Gin is, samen met Buss N°509, de eerste reeks Belgische gins uit mijn verzameling. Zowat alle flesjes Spring Gin – op Spring Gin Halifax na – hebben zich een weg gebaand naar mijn woonkamer. Elk flesje Spring Gin heeft zijn eigen unieke karakter. Wat ik mooi vind, is dat Spring Gin mee aan de basis heeft gelegen van de Belgische ginhype.

De Spring Gin’s zijn een creatie van de hand van Manuel Wouters, de bekende Antwerpse mixoloog. Naast de klassieke Spring Gin lanceerde Wouters een reeks Spring Gin’s voor een aangepast doelpubliek, waaronder Spring Gin Gentleman’s Cut en Spring Gin Ladies Edition. Een kruidige en een florale variant. Later volgen Spring Gin Mediterannee, Spring Gin Black Pepper, Spring Gin Halifax en Spring Gin Basil.

Spring Gin Black Pepper

Spring Gin Black Pepper

Spring Gin Black Pepper geeft carte blanche aan zwarte peper. In combinatie met lange peper en kruidnagel krijg je een pittige en droge gin. Een citrusy-spicy add-on volgt op basis van gember. Kardemom en sinaasappel zijn de smaakmakers in de achtergrond. Ook nog in de smaakmix: rogge, engelwortel en steranijs. Typische gin-botanicals, zou je haast zeggen. Toch krijgen we een alles behalve typische gin voorgeschoteld!

Bij het openen van de fles blijf ik even op mijn honger zitten. Geen intrigerende geuren, geen “bite”. De geur van jeneverbessen domineert het pallet. Puur gedronken krijgen we een heel ander verhaal. In de eerste milliseconde is de peper nog niet aanwezig, maar vervolgens blaast deze Spring Gin Black Pepper je helemaal omver. Kruidig, zonder aards te zijn. Pittig en aangenaam. Puur zeker te drinken, een aangename verrassing. De smaak van peper blijft nazinderen, een boeiend geheel. Spring Gin Black Pepper wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 41%.

Spring Gin Black Pepper

Garnituren & The Perfect Serve

Spring Gin Black Pepper heeft een spicy kantje. Hij brandt niet in de mond maar je proeft de aanwezigheid van zwarte peper. Om deze pittige toets niet te doen verwateren, kies ik voor een neutrale tonic. Thomas Henry Tonic Water is een geschikte mixer voor Spring Gin Black Pepper. Het lage suikergehalte zorgt ervoor dat de gin lekker dominant aanwezig is in je cocktail. Een relatief neutrale geur in het glas, maar een uitgesproken smaak. Een afdronk die blijft nazinderen. Zacht, maar toch pittig. Ik ben fan!

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer een barlepel te gebruiken, zodoende kan je je gin-tonic extra bruisend houden. Onze cocktail werken we af met enkele staartpepers en wat pink pepper. Veel smaak geven beide pepers niet af, maar het zorgt voor een mooie visuele touch. Om het pittige verder te accentueren, voeg ik een schijfje gember toe. Volgens de regels van de kunst, werken we af met enkele jeneverbesjes.

Eindconclusie? Een toppertje! Ik koester deze fles en haal hem enkel boven bij uitzonderlijke gelegenheden.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties