Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Theperfectserve.be houdt van Forest Dry Gin – en dat is met Forest Dry Gin Quersus niet anders. Quersus is een geestesdrank gebaseerd op Forest Dry Gin Autumn, die vervolgens een jaar lang gerijpt heeft in een eikenhouten wijnvat. Niet zomaar een wijnvat, maar een vat uit de familie van de Sauternes-wijnen. Benieuwd hoe een noterige aardse gin samen gaat met een infusie van wijn?

Forest Dry Gin Quersus

Jurgen Lijcops en de Forest Dry Gins

De Forest Gins zijn een ontwerp van Jurgen Lijcops. Lijcops staat in de Belgische horeca bekend als topsommelier. Tweemaal behaalt de Genkenaar de titel “Beste Sommelier van België”. Ook de verfijnde keuken van zijn bistro & winebar The Glorious (Antwerpen) is meermaals bekroond. Het begint voor Lijcops en chef-kok Johan van Raes met een vermelding in de Michelin Gids “Bib Gourmand”, een gids met goede restaurants met menu’s onder de 35 euro. Niet veel later wordt The Glorious genomineerd als “Rijzende Ster” in de Michelin Gids (“Rode Gids”)… om vervolgens een échte Michelin-ster in ontvangst te mogen nemen.

Forest Dry Gin Quersus

Forest Dry Gin Quersus is een limited editie Forest Dry Gin. Een uitzonderlijk drankje, aangezien de gin een jaar gerust heeft in een eigenhouten wijnvat uit de Sauternes-familie. Het is een mooi huwelijk tussen de klassieke noterige smaken van Forest Dry Gin Autumn en een zoete wijnsmaak. Elke fles is overigens handgeverfd en genummerd van 001 tot 009 door aquarelle-artiest Valère Maenhout.

In de smaakmix vind je naast jeneverbes enkele klassieke gin-botanicals; kardemom, engelwortel korianderzaad en iriswortel. Zachte invloeden komen voort uit het gebruik van lavendel, peer en appelsien. Een lichte warmte wordt bekomen door het gebruik van cubeb pepper. De smaakmix wordt afgerond met infusie van steranijs, zoethout en citrustoetsen van appelsien, mandarijn, citroen, limoen en bergamot.

Bij het openen van de fles ruik je onmiddellijk de rijping. Nog steeds is de herfst aanwezig, vallende bladeren ruik – en proef – je in jouw glas. Puur gedronken krijg je een langgerekte afdronk. De combinatie van peer en eikenbladeren blijft lang nazinderen. Het zoet-houterige van de wijnvaten komt vervolgens doorprikken. Intrigerend, maar je moet ervan houden. Forest Dry Gin Quersus wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 42%.

Forest Dry Gin Quersus

Garnituren & The Perfect Serve

Om de aardse en noterige smaak te counteren, kiezen we voor een tonic met ballen. De Belgische Erasmus Bond Botanical Tonic is een prima mixer voor Forest Dry Gin Quersus. De kruidige tonic haalt het beste in de gin naar boven. Het aroma van de cocktail is overweldigend. Lekker!

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. gin langs de barlepel in het glas stromen. Wanneer je de barlepel gebruikt, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Het geheel werk je af met enkele jeneverbesjes en een takje zoethout.

Eindconclusie? Je moet sowieso een fan zijn van Forest Dry Gin Autumn. De sterke smaak, een combinatie van peer, lavendel en tangerine kan niet iedereen bekoren. Door te rusten op eikenhouten vaten wordt de smaak enkel complexer. Enkel voor liefhebbers van aardse en notige smaken die iets nieuws willen ontdekken.

Forest Dry Gin Summer

Forest Dry Gin collectie

Intussen omslaat de collectie Forest Dry Gin de volgende gins: Forest Dry Gin Spring, Forest Dry Gin Summer, Forest Dry Gin Autumn, Forest Dry Gin Winter, Forest Dry Gin Quersus, Forest Dry Gin All Seasons, Forest Dry Gin Valentine, Forest Dry Gin Winter – Limited Valentine Edition, Forest Dry Gin Navy Strength Anno Domini 2015.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties