Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Forest Dry Gin Summer is een goede manier om de meteorologische zomer af te sluiten. In het Antwerpse Emblem gebeurt de magie. Forest Dry Gin Summer wordt artisanaal gestookt en heeft een uitgesproken citrusy karakter. Een frisse toets, net wat je op een zonnige dag nodig hebt. Wederom een schot in de roos van Jurgen Lijcops.

Forest Dry Gin Summer

Artisanaal stoken

Voor de basisalcohol maakt Jurgen Lijcops gebruik van een graanspirit. De graanalcohol wordt zelf gestookt, terwijl de meeste botanicals ook gewonnen worden uit eigen grond. Geen toevoeging van kleur- of smaakstoffen… een puur product, dat zelfs niet uitgefilterd wordt. Indien je bekend bent met onze review van Forest Dry Gin Winter, weet je immers dat een gin & tonic met Forest Dry steeds een melkwitte kleur heeft. Dit bijzondere effect wordt bekomen doordat de etherische oliën in de gin, afkomstig van de botanicals, niet blenden met het water in de tonic. Het geheel is een “mistige” gin-tonic, een mooi effect om je gasten te verrassen.

Forest Dry Gin Summer

De basisalcohol van Forest Dry Gin Summer is een product van viervoudige destillatie.  Zodoende bekom je een gin met een zachte afdronk, zonder dat je mond volledig “opwarmt” wanneer je hem puur drinkt. Botanicals en fruit worden apart gedestilleerd. Beide worden vervolgens gemengd met de basisalcohol. Een periode van rust, zodat het geheel kan fermenteren, brengt uiteindelijk het gewenste smaakevenwicht. Dit is ook wanneer de oliën uit de botanicals zich mengen met de alcohol.

Zoals zijn titel doet vermoeden is Forest Dry Gin Summer een gin van het type “dry”. Dry betekent dat de gin niet gezoet wordt. De term “dry” wordt toegevoegd aan een gin wanneer de totale hoeveelheid suiker niet meer bedraagt van 0,1 gram per liter.

Binnen de botanicalmix domineert de jeneverbes nog steeds. Toch verrast Jurgen Lijcops ons met het gebruik van bergamotbloesem, wat het geheel een afgeronde en zachte toets van citrus geeft. Geen bittere gin, maar echt een ronde smaak. Een andere botanical die zijn opwachting maakt, is bloedsinaasappel. Om pittig-fris uit de hoek te komen, wordt gember toegevoegd.

Bij het openen van de fles, ruik je duidelijk de citrusy tonen. Puur gedronken brengt dit een fris geheel voort. Forest Dry Gin Summer wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 45%.

Forest Dry Gin Summer

Garnituren & The Perfect Serve

Een zomerse cocktail vraagt mijns inziens voor een neutrale tonic. Forest Dry Gin Summer blendt goed met een Thomas Henry Tonic Water. Beide smaken zullen elkaar versterken, waarbij de tonic het citrusy van de gin niet teveel doet “verwateren”. Verder werk ik deze gin & tonic af met wat zeste van citroen. In de zomer wil je immers het frisse naar buiten laten komen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik een barlepel zodat je gin & tonic lekker bruisend blijft. Afwerken doe je met wat zeste van citroen. Geef het geheel nog wat extra glans door enkele jeneverbesjes toe te voegen.

Eindconclusie? Elke Forest Dry Gin heeft zijn uitgesproken karakter. Je proeft werkelijk het seizoen in de geestesdrank. Dát is een uniek gegeven. Moet je hem geprobeerd hebben? Voor mij wel. Gaat hij je bevallen? Dat hangt af van je smaakvoorkeur. Wanneer je houdt van fris met infusie van citrus moet je deze Forest Dry Gin Summer zeker een kans geven!

Forest Dry Gin collectie

Intussen omslaat de collectie Forest Dry Gin de volgende gins: Forest Dry Gin Spring, Forest Dry Gin Summer, Forest Dry Gin Autumn, Forest Dry Gin Winter, Forest Dry Gin Quersus, Forest Dry Gin All Seasons, Forest Dry Gin Valentine, Forest Dry Gin Winter – Limited Valentine Edition, Forest Dry Gin Navy Strength Anno Domini 2015.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties