Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Met Forest Dry Gin Autumn reviewen we opnieuw een telg uit de Forest Dry familie van Jurgen Lijcops. Midden september hebben we het zomerseizoen afgesloten met Forest Dry Gin Summer. Wat brengt de herfsteditie ons? Een complexe smaakmix met 24 botanicals waarbij peer en lavendel een opvallende rol toebedeeld krijgen.

Etherische oliën in de hoofdrol

Meestal is een gin volledig transparant of “klaar”. Door het destillaat volledig uit te filteren, kan je alle onzuiverheden en oliën verwijderen. Het zijn net de etherische oliën, afkomstig uit de botanicals, die bepaalde gins een typische melkwitte kleur geven. Forest Dry Gin Autumn is zo’n gin. Bij het mixen blendt het water van de tonic niet volledig met de olie uit de gin. Het gevolg is een melkwitte cocktail, een opvallende serve.

Forest Dry Gin Autumn is gebaseerd op een basisalcohol van viervoudige destillatie. Het graandestillaat wordt vervolgens een laatste maal gedestilleerd met daarbij de botanicals of fruit. Botanicals en fruit worden apart gedestilleerd. Pas helemaal op het einde worden beide destillaten gemengd om zodoende de basis van Forest Dry Gin Autumn te vormen.

Forest Dry Gin Autumn

Forest Dry Gin Autumn

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je de herfst voorgeschoteld in je glas. De combinatie van botanicals is verfijnd en doet ons inderdaad terugdenken aan een regenachtige en frisse avond. Op zo’n avond moet je opwarmen. Hoe doe je dat het beste? Met een kruidige geestesdrank.

In de smaakmix vind je naast jeneverbes enkele klassieke gin-botanicals; kardemom, engelwortel korianderzaad en iriswortel. Zachte invloeden komen voort uit het gebruik van lavendel, peer en appelsien. Een lichte warmte wordt bekomen door het gebruik van cubeb pepper. De smaakmix wordt afgerond met infusie van steranijs, zoethout en citrustoetsen van appelsien, mandarijn, citroen, limoen en bergamot.

Binnen het geheel van 24 botanicals is het vooral peer en lavendel dat komt bovendrijven uit de kruidige smaakmix. Bij het openen van de fles is de jeneverbes duidelijk aanwezig. Puur gedronken bijt de gin heel eventjes op de tong. Forest Dry Gin Autumn wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 42%.

Forest Dry Gin Summer

Garnituren & The Perfect Serve

Forest Dry Gin Autumn vraagt met zijn kruidige bestanddelen om een kruidige tonic. Je wilt namelijk de herst in je glas terugvinden. Erasmus Bond Botanical Tonic Water is een goede match voor de sterke persoonlijkheid van Forest Dry Gin Autumn. Houd je van een zoete smaak, dan kan je ook opteren voor Schweppes Premium Orange Blossem & Lavendar Tonic Water. Het zoete van peren en lavendel zal nog meer naar boven komen… maar daarmee creër je eigenlijk een “zomers” exemplaar.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. gin in. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Wanneer je een barlepel gebruikt, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Deze gin-tonic werken we af met een partje mandarijn, een takje lavendel en enkele jeneverbesjes. De combinatie van deze drie botanicals geeft het geheel een prachtige visuele touch. Tel daarbij de typische “mistige” melkwitte look van Forest Dry Gin en je hebt een fantastische cocktail in handen.

Eindconclusie? Ik val in herhaling, maar elk seizoen heeft zijn eigen touch. Elke gin uit de Forest Dry Gin collectie heeft zijn eigen verdiensten. Je moet de smaak weten te waarderen, want zoals steeds is de afdronk uitgesproken. Moet je hem proberen? Wat mij betreft wel, alhoewel Forest Dry Gin Winter voorlopig mijn persoonlijke favoriet blijft.

Forest Dry Gin collectie

Intussen omslaat de collectie Forest Dry Gin de volgende gins: Forest Dry Gin Spring, Forest Dry Gin Summer, Forest Dry Gin Autumn, Forest Dry Gin Winter, Forest Dry Gin Quersus, Forest Dry Gin All Seasons, Forest Dry Gin Valentine, Forest Dry Gin Winter – Limited Valentine Edition, Forest Dry Gin Navy Strength Anno Domini 2015.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties