Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Het wordt kouder: de winter kondigt zich aan, tijd om Forest Dry Gin Winter onder de loep te nemen. De winterse editie van Forest Dry Gin omhelst een extra jeneverbesinfusie en zal je met zijn alcoholpercentage van 45% wat graag opwarmen. Wederom een creatie uit het Antwerpse – en opnieuw is de link met de lokale horeca niet ver te zoeken…

Jurgen Lijcops

Jurgen Lijcops staat in de Belgische horeca bekend als topsommelier. Tweemaal behaalt de Genkenaar de titel “Beste Sommelier van België”. Ook de verfijnde keuken van zijn bistro & winebar The Glorious (Antwerpen) is meermaals bekroond. Het begint voor Lijcops en chef-kok Johan van Raes met een vermelding in de Michelin Gids “Bib Gourmand”, een gids met goede restaurants met menu’s onder de 35 euro. Niet veel later wordt The Glorious genomineerd als “Rijzende Ster” in de Michelin Gids (“Rode Gids”)… om vervolgens een échte Michelin-ster in ontvangst te mogen nemen.

Forest Dry Gin collectie: spring, summer, autumn, winter, Quersus

Forest Dry Gin

Diverse graangewassen worden viermaal gedestilleerd, om de basisgrondstof te vormen voor de Forest Dry Gins. De botanicals en het fruit laat Forest afzonderlijk macereren om beide daarna te destilleren. De bekomen destillaten worden vermengd met de basisalcohol. Het geheel dient enkele weken tot rust te komen zodat de etherische oliën een perfecte balans zoeken met de alcohol.

De aanwezigheid van etherische oliën zorgt overigens ervoor dat de gin niet helemaal “klaar” is. Dat zie je ook duidelijk in het glas, je gin-tonic lijkt een beetje troebel. Olie mengt immers niet goed met water, waardoor je dit effect bekomt. De gin-tonic krijgt een melkwitte kleur, een eye-catcher!

Intussen omslaat de collectie Forest Dry Gin de volgende gins: Forest Dry Gin Spring, Forest Dry Gin Summer, Forest Dry Gin Autumn, Forest Dry Gin Winter, Forest Dry Gin Quersus, Forest Dry Gin All Season, Forest Dry Gin Valentine, Forest Dry Gin Winter – Limited Valentine Edition, Forest Dry Gin Navy Strength Anno Domini 2015.

Forest Dry Gin Winter

Forest Dry Gin Winter

Naast jeneverbessen bevat Forest Dry Gin een hele reeks aan (lokale) botanicals. Citrusnoten komen voort uit het gebruik van citroen, limoen, pompelmoes, citroenverbena en citroengras. Aardse tonen komen terug uit iriswortel en engelwortel. Het kruidige wordt vertegenwoordigd door steranijs, kardemom, korianderzaad. Warme smaken zien we terug in de staartpeper en de Jamaicaanse peper (“allspice berries”). Iets doet ons een hint van lavendel en zoethout vermoeden. De lijst botanicals is nog langer, maar een goede keuken geeft niet al z’n geheimen prijs. Laten we het erop houden dat Forst Dry Gin Winter voortspringt uit een ingenieuze mix, die een perfecte balans noodzaakt.

Bij het openen van de fles is jeneverbes het dominante aroma. Na enkele momenten merk je ook de aanwezigheid van de kruidige botanicals. Puur gedronken, smaak je een heerlijke balans. Het is moeilijk om dit in woorden uit te drukken. Forest Dry Gin Winter is kruidig, pittig, maar zal je mond niet vullen met een overdreven warme gloed. Het is een aangename ervaring, waarbij opnieuw jeneverbessen het voortouw nemen. Geleidelijkaan merk je dat de citrustoetsen doorkomen, tussen al die kruidige tonen. Complex en lekker!

Een droge finish is wat volgt. Dit onderstreept meteen waarom Forest de naamgeving “dry” voert. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter.

Forest Dry Gin Winter

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Forest Dry Gin Winter verkies ik een droge tonic. Syndrome RAW Indian Tonic is een goede mixer voor deze gin-tonic. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Forest Dry Gin Winter in het ballonglas. Laat vervolgens 12,5 cl. Syndrome RAW Indian Tonic via de barlepel in het glas stromen. Werk het geheel af met een steranijs, wat jeneverbesjes en wat staartpeper. Een winterse cocktail om een koude avond op te warmen.

Deze cocktail heeft een kruidige, droge afdronk. Citrustonen zijn latent aanwezig, het is vooral het kruidige dat zijn aanwezigheid kenbaar maakt, zonder dat de jeneverbessmaak moet inboeten. Het alcoholpercentage van 45% neemt niet de overhand, de botanicals kunnen schitteren.

Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Zonder twijfel. Een van mijn persoonlijke favorieten onder de Forest Dry Gins!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties