Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Filliers Dry Gin 28 Tangerine is het eerste exemplaar uit de Filliers-familie dat we reviewen. Eigenlijk is deze laattijdige publicatie een schande. Mijn excuses, ginminnend België. De Filliers Dry Gin 28 Bartender’s Choice collectie staat intussen bijna twee jaar in mijn barkast. Liefhebbers van Filliers Dry Gin 28: bij deze beloof ik plechtig dat ik de meeste Filliers gins zal reviewen voor het einde van de zomer. Vandaag starten we met Filliers Dry Gin 28 Tangerine, één van mijn persoonlijke favorieten. Een mandarijnachtige infusie brengt ons naar de Zuiderse roots van de meester-destilleerder.

Filliers Dry Gin 28 Tangerine

Filliers

Filliers Dry Gin 28 Tangerine brengt ons naar Filliers Graanstokerij NV. Het verhaal van Filliers start in de 18e eeuw. Karel Lodewijk Filliers gaat op zoek naar manieren om zijn activiteiten te diversifiëren. Naast de klassieke agricultuur wil Filliers ook starten met het stoken van jenever. In 1880 wordt het geheel geofficialiseerd. Kamiel Filliers krijgt in 1880 een vergunning om jenever te stoken op zijn boerderij. Het graan, van eigen kweek, wordt vervolgens verwerkt tot een geestesdrank.

Het spreekwoord “van graan tot glas” is volledig van toepassing op de producten van de familie Filliers. Anno 2018 staat de vijfde generatie van de familie Filliers aan het roer van de graanstokerij. De portfolio aan producten is vandaag uitgebreid met fruitjenevers, Wortegemse, advokaat, vodka, whisky, jenever…

Filliers Dry Gin 28 Tangerine

De basis van Filliers Dry Gin 28 Tangerine is overduidelijk de “klassieke” Filliers Dry Gin 28. Om de zuiderse infusie te bekomen, voegt meester-destilleerder Pedro Saez del Burgo Spaanse tangarine toe. Tangerine is een verre familie van de mandarijnen. De kwaliteit wordt gewaarborgd door het opteren voor tangerines uit het immer zonnige Valencia. Kosten noch moeite worden gespaard om een schitterend product neer te zetten. Filliers Dry Gin 28 Tangerine is het resultaat van vijfvoudige destillatie. De destillatie gebeurt in kleine koperen ketels, met volumes tussen de 500 en 1.000 liter.

Het gebruik van maar liefst 28 botanicals maakt de Filliers Dry Gins heerlijk complex. De Tangerine versie is niet simpelweg een getunede variant van het origineel. Alwaar we regelmatig ginproducten zien die het basisproduct aanvullen met een extra infusie, gaat het bij Filliers wel degelijk om een volledig aangepast recept. De tangerines macereren mee met de andere botanicals, goed voor een bijzondere smaakervaring.

Bij het openen openen van de fles merk je meteen de zestige geur, als extra laag bovenop de klassieke jenevertoetsen. Puur gedronken geeft Filliers Dry Gin 28 Tangerine dezelfde sensatie aan je smaakpapillen. Aangenaam en zacht. Geen te sterke alcohol die doorbrandt. Een mooi en rond product. Filliers Dry Gin 28 Tangerine wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een ABV van 43,7%. Relatief hoog, zodat ook je gin-tonic een lekkere body krijgt!

Filliers Dry Gin 28 Tangerine

Garnituren & The Perfect Serve

Een neutrale mixer zorgt voor de beste smaakbeleving. Thomas Henry Premium Indian Tonic Water gaat uitstekend samen met Filliers Dry Gin 28 Tangerine. In het glas heb je dezelfde fruitige geur als bij het openen van de fles. Het triggert de smaakpapillen. Mouthwatering, is het woord dat Engelstaligen gebruiken in dergelijke situaties. Fris, fruitig, zesty… het is alles wat je kunt verwachten van een gin-tonic op een zomers terras. Nu de temperaturen voorzichtig omhoog gaan, is deze combinatie een échte aanrader.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel, blijft je gin-tonic lekker bruisend. Het geheel afwerken is super eenvoudig. Enkele jeneverbesjes en zeste van mandarijn geven je cocktail heel wat kleur. Is je timing juist en heb je een klein sinaasappel- of mandarijnboompje staan? Gebruik wat bloesem om deze Filliers Dry Gin 28 Tangerine & Tonic te versieren.

Eindconclusie? Het verhaal van Filliers is prachtig. Het blijft een fenomeen in ons klein landje. Uit de volledige Filliers Dry Gin 28 Bartender Collection is dit een van mijn absolute favorieten. Mijn andere Filliers-lievelingsgin zal ik binnenkort onthullen. Tot die tijd kan ik je Filliers Dry Gin 28 Tangerine warm aanbevelen.

Filliers Dry Gin 28 collectie

De Filliers Dry Gin 28 collectie omvat de volgende gins: Filliers Dry Gin 28 ClassicFilliers Dry Gin 28 Pine Blossom, Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged, Filliers Dry Gin 28 TangerineFilliers Dry Gin 28 Sloe, Filliers Dry Gin 1928 Tribute en het recent gelanceerde Filliers Dry Gin 28 Pink.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties