Wat is de perfecte verhouding gin-tonic?

Mixologen zijn eensgezind over een zogenaamde Perfect Serve, de perfecte verhouding gin-tonic. Het recept is eenvoudig: 4,5 cl. gin, aangevuld met 12,5 cl. tonic. Het geheel, gepresenteerd in een bolvormig gekoeld glas, afgewerkt met de nodige botanicals. Zo eenvoudig is het om een perfecte gin-tonic te serveren… of toch niet?

Soms moet je durven afwijken van de standaard. Een goedkopere spirit, denk bijvoorbeeld aan het Aldi-exemplaar, heeft wat meer body nodig. Hierbij zal je de verhouding gin-tonic moeten aanpassen om de volle smaak naar boven te laten komen; in dit specifieke geval een beetje meer gin. Andere gins, zoals een Very Junipery Over Proof (VJOP), mag net een tikje minder zijn. Alles hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur… maar met de regel 4,5 cl. gin op 12,5 cl. tonic kom je al een heel eind qua perfecte verhouding gin-tonic.

Perfecte verhouding gin-tonic: 1/4e gin en 3/4e tonic

Een eenvoudigere manier om de verhouding gin-tonic te onthouden is de volgende: 1/4e gin en 3/4e tonic. Niet zeker welke gin of tonic je moet kiezen? Houd je eerder van kruidig, citrusy, klassiek of floraal? Lees onze reviews of overloop ons overzicht van de beste gins.

Perfecte verhouding gin-tonic

The perfect serve: verhouding gin-tonic in 6 stappen:

  • Indien mogelijk, koel je (proper!) glas op voorhand door het volledig met ijs te vullen;
  • Giet het smeltwater weg en leg een grote ijsbal in je glas;
  • Gebruik de maatbeker (jigger) om 4,5 cl gin af te meten – en voeg deze toe aan je glas;
  • Voeg de botanicals toe. Gebruik verse producten, en snijd ze on the spot;
  • Kies de juiste tonic, en giet 12,5 cl. in het glas – via de hals – om de bubbels te bewaren. Als alternatief kan je ook via de barlepel inschenken, wanneer je reeds voldoende uitgerust bent ;-);
  • Et voilà … je perfecte gin-tonic

Hoe zit dat nu met de verhouding gin-tonic-botanicals?

Kies altijd zorgvuldig uit welke botanicals je toevoegt aan je gin-tonic. Gebruik steeds garnituren die reeds in de gin verwerkt zitten. Je wilt immers bepaalde smaken gaan accentueren. Ga dus niet op eigen houtje smaken toevoegen. “Foute” botanicals zullen de gin immers gaan veranderen van smaak… en dan drink je uiteindelijk niet de cocktail die je gekocht hebt. Ook hier is de juiste hoeveelheid belangrijk. Je wilt immers de perfecte verhouding gin-tonic en botanicals gaan nastreven. Een vijftal jeneverbesjes of peperbolletjes is mijns inziens ruim voldoende. Gebruik geen halve sinaasappel, maar een beetje zeste. Gebuik één, maximum twee, steranijsjes… geen volledige doos. Vergeet niet dat botanicals de smaak steeds licht zullen beïnvloeden. Door hiermee fout om te gaan riskeer je de verhouding gin-tonic en botanicals helemaal scheef te trekken.

Perfecte verhouding gin-tonic

De mythe van het ijs

Zoveel mogelijk ijs toevoegen, betekent dat je gin & tonic ijskoud blijft. Moet dat daarom een grote bol ijs zijn? Liefst wel en niet alleen omdat het cool is. Hoe kleiner het contactoppervlak, hoe sneller ijs smelt. De bol heeft als eigenschap dat hij van alle mogelijke driedimensionale vormen met dezelfde inhoud een interessant voordeel beschikt: het kleinste ratio van inhoud ten opzichte van oppervlakte. Zodoende zal de grote ijsbol je gin-tonic goéd koelen, zonder te snel te smelten.

Een grote ijsbol werkt dus sowieso beter dan een reeks kleine typische vierkante ijsblokjes. Let wel op: wanneer je glas niet vol genoeg is, heeft de grote ijsbol contact met de buitenlucht. De buitenlucht heeft een warmere temperatuur dan de cocktail in je glas. Hierdoor zal het ijs toch sneller gaan smelten. Houd de glazen dus steeds goed gevuld!

Perfecte verhouding gin-tonic

Categories: Gin-facts

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties