Driemaal is scheepsrecht… en daarmee is het tijd voor Tanqueray Old Tom Gin. De laatste limited-edition Tanqueray gin uit mijn private collectie. Diageo plc. mag tevreden zijn, de volledige line-up is intussen aanwezig op onze blog. Tanqueray Old Tom is vijf jaar geleden (2014) op de markt gebracht, met een oplage van slechts 100.000 flessen. 100.000 lijkt bijzonder veel, maar voor een mastodont als Tanqueray is het een bijzonder kleine oplage. Benieuwd naar onze mening?
Charles Tanqueray
Tanqueray Gin wordt voor het eerst gedestilleerd in het jaar 1830 door Charles Tanqueray. De plaats delict? Het Bloomsburry district in Londen. Londen is wel degelijk de thuisbasis van Tanqueray – ook al wordt Tanqueray Gin vandaag in Schotland gestookt. Charles Waugh Tanqueray erft de distilleerderij na het overleven van zijn vader. De fabriek blijft actief tot deze zwaar beschadigd raakt tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De enige site die de aanval doorstond, krijgt de naam Old Tom mee – en is intussen verhuisd naar Cameron Bridge in Schotland.
Vandaag is Tanqueray dus de nummer 1 gin van de wereld op vlak van verkochte volumes. Deze prestatie is te danken aan een sterke groei in ondermeer Latijns Amerika en de Caraïben. Ook de ginhype in Europa heeft bijgedragen tot hogere verkopen van Tanqueray.
Old Tom Gin
Old Tom Gin is een populair ginrecept uit het 18de eeuwse Engeland. Typisch aan Old Tom Gin is de iets zoetere afdronk. Britse liefhebbers plaatsen Old Tom tussen Nederlandse jenever en klassieke gin. Wij volgen deze mening niet. Old Tom Gin heeft in de 21ste eeuw enkel een iets zachtere afdronk. Het geheel proeft wat zoeter, maar de klassieke gin-botanicals zijn aanwezig, bij een relatief hoog alcoholpercentage van om en bij 40%.
De naam Old Tom verwijst naar de houten branding gemonteerd aan de ingang van de Britse pubs in de 18de eeuw. Vaak zag je een zwarte kat afgebeeld – bijgenaamd Old Tom. Tijdens de Gin Craze, een moment waarop de overheid de ginconsumptie wilde inperken door middel van drooglegging, dook ook in Europa het fenomeen van de speakeasies op. Onder de kattenpoot kon je geld inwerpen, waarna de barman je een shotje gin serveerde via een ingenieus staaltje loodgieterij. Via een loden pijp kwam de gin tot bij jou.
Het aantal producenten van Old Tom is beperkt. De enige andere Old Tom Gin in mijn collectie komt uit de Caraïben. Tijdens een vakantie in Jamaica leerde ik Wray & Nephew Old Tom Gin kennen.
Tanqueray Old Tom Gin
Tanqueray Lovage Gin is de tweede Tanqueray in de nieuwe huisstijl. Lovage verwijst naar de lavas plant, een telg uit de schermbloemenfamilie. In Duitsland wordt naar lavas vaak verwezen naar maggiplant of maggikruid. In vele Duitse gerechten wordt maggi toegevoegd als alternatief op zout. Dit verklaart waarom onze oer-Vlaamse smaakpapillen lovage zullen associëren met… selderij. Een bizarre wending in de ginwereld, als u het mij vraagt.
Alwaar de Britse gin-fans helemaal smelten voor Tanqueray Lovage Gin, blijven wij op onze honger zitten. De combinatie van klassieke gin-botanicals met maggikruid is niet meteen geslaagd. Het voelt, proeft en smaakt een beetje artificieel.
Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een klassieke kruidige geur. Puur gedronken komt de selderij-look-alike meteen om de hoek piepen. Bijzonder kruidig. En stiekem ook wel lekker. Een klaar alternatief op Duitse spirits als Jägermeister. Vaag doet het ons ook terugdenken aan Italiaanse Averna. Tanqueray Lovage Gin wordt gebotteld in flessen van 1 liter. Het alcoholpercentage bedraagt een behoorlijke 47% ABV.
Garnituren & The Perfect Serve
Tanqueray Old Tom Gin schenk je met een neutrale mixer. Wij kiezen vandaag voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De neutrale tonic en diens bittere kinine zal het zoete een beetje in balans brengen. Het resultaat is een verfijnde, zachte cocktail. Geen klassieke droge en bittere gin-tonic… zoals we die kennen uit de vorige eeuw. Desalniettemin blijft Tanqueray Old Tom een duur alternatief. De beperkte hoeveelheid flessen zorgt intussen voor de nodige schaarste, waardoor de prijzen intussen opgeklommen zijn tot zowat 70 euro per fles.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele jeneverbessen en wat zeste van citroen. Meer heb je niet nodig om Tanqueray Old Tom Gin te doen schitteren.
Eindconclusie? Toch wel een must-have. Tanqueray Old Tom is een tikje anders… en dat maakt hem zo bijzonder!
Tanqueray limited editions
Tanqueray heeft ook enkele prachtige limited edition gins in zijn line-up. Onze favoriet blijft Tanqueray Malacca Gin, een iconische gin. Tanqueray Malacca Gin kost je al gauw tussen 100 en 150€/liter. Althans, wanneer je over een echte “oude” fles beschikt. De nieuwe release gaat voor 35€ per liter over de toonbanken. Minder goed, mijns inziens, is de Tanqueray Bloomsburg Gin. Last but not least is er nog de Tanqueray Lovage Gin – een nieuwe telg die pas begin 2019 gelanceerd werd.