Tanqueray Bloomsburry is een gin die geproduceerd wordt door het Britse Diageo plc. Over de hele wereld zal je de typische groene flessen Tanqueray terugvinden. In den beginne (1830) vond de productie plaats in Engeland, in het Bloomsburry district van Londen. De retailshop van Edward & Charles Tanqueray & Co was gelegen op de Vine Street in London, 1838. Bijna 200 jaar later heeft Tanqueray een drietal gins die bekend zijn onder het grote publiek, namelijk: Tanqueray, Tanqueray Ten en Tanqueray Rangpur. Tanqueray staat te boek als een uitstekende London Dry Gin. Tanqueray Ten geeft een mooie citrusafdronk – en smaakt zacht in de mond. Tanqueray Rangpur straalt citrus uit, zéér fris.
Tanqueray Bloomsburry
Maar naast de klassieke gins heeft Diago plc ook een aantal “limited editions” uitgebracht. De Tanqueray Malacca (2013) en Tanqueray Old Tom (2014) hebben de weg geplaveid voor de Tanqueray Bloomsburry (2015). Ook achter Tanqueray Bloomsburry zit natuurlijk een verhaal. Na het overlijden van Charles Tanqueray nam diens zoon, Charles Waugh Tanqueray, de destilleerderij in Bloomsburry over. Charles schreef een nieuw recept en voegde aan graanalcohol de volgende botanicals toe: koriander, engelwortel en cassia. Dit recept wordt nu van onder het stof gehaald door Tanqueray’s master distiller Tom Nichol. In totaal zijn er slechts 100.000 flessen van deze gin op de markt gebracht.
Bij het openen van de fles krijg je meteen een stevige jeneverbesinfusie voorgeschoteld. Een prikkelende en aangename ervaring. Puur gedronken is het kruidige en aardse prominent aanwezig. Het geheel wordt een tikkeltje verzacht door de toegevoegde cassia bark – dat wat toetsen van kaneel meegeeft. Tanqueray Bloomsbury Gin wordt gebotteld in flessen van 1 liter met een ABV van 47,3%. Tanqueray Bloomsbury is dus geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor mijn smaak is dit een stevige London Dry gin. De jeneverbessen domineren overduidelijk in de mond, en het hoge alcoholpercentage (47,3%) bijt even aan. Je moet er even aan wennen, als je geen geoefende gin-tonic drinker bent.
Toegegeven, de afdronk is aangenaam, en de smaak van de jeneverbes blijft tintelen op je tong. De beste mixer voor deze Tanqueray Bloomsburry is voor mij een 1724, wat de stevige smaak van de gin lichtjes zal aanvullen, zonder hem te ontkrachten. Ook de Fever-Tree premium indian tonic water is een goede mixer.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. tonic in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van een barlepel blijft je gin-tonic lekker bruisend. Om deze Tanqueray Bloomsbury gin-tonic af te werken, voegen we enkele jeneverbesjes toe. Aangezien het product zo puur is… gaan we de smaken niet verder ombuigen met andere botanicals.
Eindconclusie? Ik vind hem een tikje te straf voor een klassieke gin-tonic. Hou je, net zoals mij, van een zachtere afdronk… dan kan je je beter wenden naar bijvoorbeeld een Tanqueray Ten.