Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Tijd voor een limited edition en tevens extra kruidige Tanuqeray Lovage Gin. Waar blijven we de Tanqueray-flessen vandaan halen, hoor ik u denken! Klopt… en er ligt nog meer in het verschiet! Tanqueray Lovage Gin is begin dit jaar op de markt verschenen. Opvallend? Alwaar Tanqueray doorgaans speelt met citrus-infusie, trekt Diageo plc. volledig de kaart van de kruiden. Tanqueray Lovage Gin smaakt zwaar. Het is alsof je een hap neemt in een aards-kruidig boeket. Puur gedronken, interessant. In combinatie met een kruidige mixer, erg mediterraans.

Tanqueray Lovage Gin

Charles Tanqueray

Tanqueray Gin wordt voor het eerst gedestilleerd in het jaar 1830 door Charles Tanqueray. De plaats delict? Het Bloomsburry district in Londen. Londen is wel degelijk de thuisbasis van Tanqueray – ook al wordt Tanqueray Gin vandaag in Schotland gestookt. Charles Waugh Tanqueray erft de distilleerderij na het overleven van zijn vader. De fabriek blijft actief tot deze zwaar beschadigd raakt tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De enige site die de aanval doorstond, krijgt de naam Old Tom mee – en is intussen verhuisd naar Cameron Bridge in Schotland.

Vandaag is Tanqueray dus de nummer 1 gin van de wereld op vlak van verkochte volumes. Deze prestatie is te danken aan een sterke groei in ondermeer Latijns Amerika en de Caraïben. Ook de ginhype in Europa heeft bijgedragen tot hogere verkopen van Tanqueray.

Tanqueray Lovage Gin

Tanqueray Lovage Gin is de tweede Tanqueray in de nieuwe huisstijl. Lovage verwijst naar de lavas plant, een telg uit de schermbloemenfamilie. In Duitsland wordt naar lavas vaak verwezen naar maggiplant of maggikruid. In vele Duitse gerechten wordt maggi toegevoegd als alternatief op zout. Dit verklaart waarom onze oer-Vlaamse smaakpapillen lovage zullen associëren met… selderij. Een bizarre wending in de ginwereld, als u het mij vraagt.

Alwaar de Britse gin-fans helemaal smelten voor Tanqueray Lovage Gin, blijven wij op onze honger zitten. De combinatie van klassieke gin-botanicals met maggikruid is niet meteen geslaagd. Het voelt, proeft en smaakt een beetje artificieel.

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een klassieke kruidige geur. Puur gedronken komt de selderij-look-alike meteen om de hoek piepen. Bijzonder kruidig. En stiekem ook wel lekker. Een klaar alternatief op Duitse spirits als Jägermeister. Vaag doet het ons ook terugdenken aan Italiaanse Averna. Tanqueray Lovage Gin wordt gebotteld in flessen van 1 liter. Het alcoholpercentage bedraagt een behoorlijke 47% ABV.

Tanqueray Lovage Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Tanqueray Lovage Gin hoort gemixt te worden met een kruidige tonic. Wij verkiezen een Fever-Tree Mediterranean Tonic Water om de zuiderse smaak te behouden. Een neutrale tonic zou immers het aardse naar de achtergrond verwijzen. De unieke lavas-smaak moet behouden blijven. De combinatie heeft een intrigerende smaak. Je moet ervan houden. Het is een vreemde combinatie tussen zoethout, engelwortel en … selderij.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele jeneverbessen en wat kardemomzaadjes. De kardemom zal het geheel nog ietsje kruidiger doen afsmaken, naarmate je je glas laat rusten en het ijs smelt.

Eindconclusie? Mijns inziens geen alternatief op de échte Tanqueray’s. Ik begrijp waarom het product op de markt gebracht wordt: het is de eerste zéér kruidige gin van Tanqueray. Ons advies? Schoenmaker, blijf bij uw leest. Toch is er een juiste setting voor Tanqueray Lovage Gin. Het is een geschikt alternatief voor de après-ski klassiekers zoals Jägermeister!

Tanqueray Bloomsburg - Tanquaray Malacca - Tanqueray Old Tom's

Tanqueray limited editions

Tanqueray heeft ook enkele prachtige limited edition gins in zijn line-up. Onze favoriet blijft Tanqueray Malacca Gin, een iconische gin. Tanqueray Malacca Gin kost je al gauw tussen 100 en 150€/liter. Althans, wanneer je over een echte “oude” fles beschikt. De nieuwe release gaat voor 35€ per liter over de toonbanken. Minder goed, mijns inziens, is de Tanqueray Bloomsburg Gin. Last but not least is er nog de Tanqueray Old Tom’s Gin.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties