Stilaan hebben we de volledige Tanqueray Gin collectie aan een smaakproef onderworpen. Vandaag is het tijd voor de all-time klassieker: Tanqueray Gin. Een klassieke London Dry Gin uit de portefeuille van Diageo plc. Niet zo populair in eigen land – het Verenigd Koninkrijk – maar Tanqueray scheert hoge toppen in de Verenigde Staten en Zuid-Europa. Klassiek, droog, een lichte citrusinfusie… alles wat een London Dry Gin goed maakt!
Charles Tanqueray
Tanqueray Gin wordt voor het eerst gedestilleerd in het jaar 1830 door Charles Tanqueray. De plaats delict? Het Bloomsburry district in Londen. Londen is wel degelijk de thuisbasis van Tanqueray – ook al wordt Tanqueray Gin vandaag in Schotland gestookt. Charles Waugh Tanqueray erft de distilleerderij na het overleven van zijn vader. De fabriek blijft actief tot deze zwaar beschadigd raakt tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De enige site die de aanval doorstond, krijgt de naam Old Tom mee – en is intussen verhuisd naar Cameron Bridge in Schotland.
Tanqueray Gin
Tanqueray Gin heeft volgens SpiritBusiness.com de fakkel overgenomen van Beefeater Gin. Vandaag is Tanqueray dus de nummer 1 gin van de wereld op vlak van verkochte volumes. Deze prestatie is te danken aan een sterke groei in ondermeer Latijns Amerika en de Caraïben. Ook de ginhype in Europa heeft bijgedragen tot hogere verkopen van Tanqueray.
De heldere en frisse smaak bekomt Tanqueray door de handgeplukte Italiaanse botanicals. Een mix jeneverbessen, korianderzaad, zoethout en engelwortel – allen afkomstig uit Toscanië – legt de basis voor deze Britse gin. Tanqueray Gin is bovendien gebaseerd op een pure graanalcohol. Wat deze gin zeer verfijnd doet afsmaken, is de viervoudige destillatie.
Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een klassieke gingeur. Vooral de jeneverbessen domineren dit feestje. Puur gedronken krijg je een smaakinfusie van korianderzaad en engelwortel op de tong. Pas bij de afdronk komt de zachtere toets om de hoek kijken. Ondanks dat Tanqueray Gin slechts vier botanicals gebruikt, heb je het gevoel alsof het een smaakbom is – waarbij ook citrusy toetsen aanwezig zijn.
Garnituren & The Perfect Serve
Een klassieke gin mix je met een klassieke tonic. Wij opteren vandaag voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De combinatie is (h)eerlijk. De afdronk is droog, een tikje bitter door de kinine in de tonic – en erg verfrissend. Het schijfje citroen zorgt voor een extra citrusinfusie – wat het geheel nog zomerser maakt.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met enkele jeneverbesjes en een lemon wheel. Een lemon wheel geeft altijd een sierlijke en verzorgde touch aan je glas. Wil je minder bittere noten in je glas – ga dan voor zeste van sinaasappel.
Eindconclusie? Met Tanqueray Gin kan je avond haast niet mis gaan. Iedereen lust wel een klassieke London Dry Gin. Een drankje dat tot de supereeuwelingen behoort en in 2018 op elk continent verkrijgbaar is. Zijn er betere combinaties op de markt? Ongetwijfeld, maar qua value-for-money is dit een goed pakket. Een fles Tanqueray Gin kost om en bij de 20 euro – zowat de helft van de meeste small batch premium gins. Desalniettemin krijg je een correcte gin voorgeschoteld en kan je uitpakken met een mooie groene fles.
Tanqueray Gin collectie
Enkele gins uit de Tanqueray Gin collectie – die vandaag nog geproduceerd worden – zijn aan een revamp onderworpen. Een nieuw kleurtje zien we ondermeer voor Tanqueray Rangpur, Tanqueray Malacca en Tanqueray Flor de Sevilla. De klassieke Tanqueray Gin en Tanqueray 10 Gin behouden hun oorspronkelijke kleuren. Tanqueray Old Tom Gin en Tanqueray Bloomsburry Gin zijn een beperkte uitgave en worden niet meer geproduceerd. De laatstgenoemden veranderen (voorlopig?) dus niet van plunje.