Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Tanqueray 10 is een pareltje uit de Diageo familie. Een zeer citrusy gin. Tanqueray 10 Gin kan je uitstekend omschrijven met het Engelse woord exquisit. Wij kennen Tanqueray vooral voor zijn klassieke Tanqueray Gin… maar Tanqueray 10 Gin is toch van een ander kaliber. Fris, boordevol smaak, correct geprijsd. Een small batch premium onder de vlag van een massaproducent.

Tanqueray 10 Gin

De 10 alambiek

Tanqueray 10 Gin vindt zijn oorsprong in de naamgeving van de alambiek. Door de “one shot” productietechniek toe te passen, komen de Tanqueray gins meteen op de juiste sterkte uit de ketel. Het product wordt na het stoken dus niet meer afgewaterd. In de jaren 2000 was deze Tanqueray 10 Gin een trendsetter. Doorheen de jaren heeft Tanqueray 10 Gin een uitgebreide collectie aan medailles verzameld.

Tanqueray 10 Gin

Jeneverbessen staan in het middelpunt van Tanqueray 10 Gin. Klassieke botanicals als koriander en engelwortel zorgen voor een aardse tint. Het aardse zit ver verstopt in het totale smaakpallet. Zachte toetsen komen voort uit zoethout en kamille. Het échte hart zit in de combinatie van sinaasappel, limoen en grapefruit.

Bij het openen van de fles, ruik je meteen een frisse gin. Puur gedronken smaak je meteen de subtiele aroma’s van de zestes. De tonen van grapefruit en pompelmoes liggen in een fijne balans met de infusie van jeneverbes. Tanqueray 10 Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 47%. Ondanks een relatief hoog alcoholpercentage zorgt de citrus voor een relatief zachte afdronk.

Tanqueray 10 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een eenvoudige gin-tonic. Klassiek maar buitengewoon goed. Exquisit, ik herhaal het. Je ideale mixer is een neutrale tonic. Vandaag gaat mijn voorkeur uit naar een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Door de toevoeging van een schijfje grapefruit krijg je een prachtige roze tint in je glas. Een grapefruit wheel zorgt echt voor zomer in je glas. Fris op de neus, fris in de mond… “meer” is het enige wat in me opkomt.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal te. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk de cocktail af met een schijfje grapefruit en enkele jeneverbesjes. Als je een liefhebber bent van zoethout kan je nog een stokje toevoegen als roerstaafje. Visueel aantrekkelijk, zomers en verfrissend.

Eindconclusie? Tanqueray 10 Gin is absoluut een aanrader. Uit de reeks van niet-limited editions is dit ongetwijfeld mijn favoriet. Voor goed 25 euro heb je al een fles Tanqueray 10 Gin in huis. Wanneer je een uitstapje naar Luxemburg plant, kan dit al gauw een kleine tien euro goedkoper zijn.

Tanqueray limited editions

Tanqueray heeft ook enkele prachtige limited edition gins in zijn line-up. Onze favoriet blijft Tanqueray Malacca Gin, een iconische gin. Tanqueray Malacca Gin kost je al gauw tussen 100 en 150€/liter. Minder goed, mijns inziens, is de Tanqueray Bloomsburg Gin. Last but not least is er nog de Tanqueray Old Tom’s Gin.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties