Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 78

Buss 509 Raspberry, mijn eerste small batch premium gin… en tevens review nummer 10 van deze blog. Mijn gin-tonic ervaringen waren 2 jaar geleden beperkt tot klassiekers als Tanqueray, Beefeater, Bulldog en Hendricks. Dankzij Serge Buss is er voor mij een nieuwe wereld opengegaan. De Antwerpenaar, mede een stuwende kracht achter de gin-hype die sinds enkele zomers ons Belgenlandje domineert, heeft ook een prominente plaats in mijn persoonlijke voorraad. Tijd dus om een Buss 509 uit de Authors Collection tegen het licht te werpen.

Serge Buss: ook tonics “made in Belgium”

Serge Buss is in de Antwerpse middens gekend van Bar Bounce en de Kontikibar op het Zuid. In 2014 lanceerde Buss tevens zijn eigen tonic label, namelijk de Syndrome tonic, meteen de eerste Belgische tonic! Drie varianten zijn verkrijgbaar bij de betere detaillist:

Buss 509 Raspberry

De Buss 509 Raspberry draait, zoals zijn naam het doet vermoeden, rond frambozen. De andere botanicals zijn jeneverbes, koriander, zoethout, engelwortel, vanille, kardemom, iriswortel, appelsien en citroen. Opvallend is toch wel de felroze tint, die een zoete smaak doet vermoeden. We kunnen u gerust stellen, naar verluidt is de kleur bekomen zonder toevoeging van kleurstoffen. Ook na toevoeging van tonic, blijft een lichtroze tint behouden in het glas.

Bij het openen van de dop wordt de neus onmiddellijk verwelkomt door een zoete, fruitige geur. Wanneer je hem puur drinkt, smaak je onmiddellijk de frambozen, die het hart vormen van deze gin. Desalniettemin is het geen overdreven zoete gin. Naast frambozen proef je duidelijk de citrusvruchten en komen de jeneverbessen goed door. Een relatief laag alcoholpercentage van 37,5 maakt van deze gin een ideale instapper.

Buss 509 Raspberry met Fever-Tree Elderflower tonic water

Garnituren & The Perfect Serve

Twee mogelijkheden om de Buss 509 Raspberry te serveren: met een neutrale tonic (type Fever-Tree Premium Indian tonic water, 1724, Syndrome indian RAW tonic) of eentje met wat meer karakter (Fever-Tree Mediterranean, Syndrome Velvet tonic). Voor deze review opteerde ik voor een Fever-Tree Mediterranean. De reden? Om de zacht zoete smaak te counteren met een zuiderse toets. Let wel op, de Fever-Tree Mediterranean zal de smaak van de gin gaan domineren. Geniet je eerder van het fruitige, opteer dan zeker voor de neutrale tonics.

Dit type gin heeft mijns inziens de deur opengezet naar een groter publiek, dat herkenbare en oncomplexe smaken kan terugvinden in z’n cocktail. Deze gin-tonic wordt geserveerd met een blaadje munt, wat jeneverbesjes, en enkele frambozen. Belgische eenvoud in al z’n glorie :-). Yep, deze hoort in je collectie. Bij gelegenheid zal je met een Buss 509 Raspberry altijd iemand een plezier doen.

Buss 509 Gin

De volledige collectie Buss 509 gins beslaat de volgende versies: Buss 509 White Rain Gin, Buss 509 Raspberry Gin, Buss 509 Elderflower Gin, Buss 509 Pink Grapefruit Gin, Buss 509 Persian Peach Gin, Buss 509 Rebel Cut Gin, Buss 509 Master Cut Gin en Buss 509 Midi Cut Gin.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties