Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

De vijfde gin uit de Author Collection draagt de naam Buss 509 Elderflower Gin. Het geheel bevindt zich in het verlengde van Buss 509 Raspberry en Buss 509 Pink Grapefruit. Hoe kan je Buss 509 Elderflower Gin eenvoudig omschrijven? Een opvallende infusie van de hoofdbotanical (vlierbloesem) in combinatie met een uitgesproken kleur (paars). Het gebruik van vlierbloesem zorgt voor een zeemzoete finish. In de oudheid werd vlier trouwens gebruikt omwille van zijn geneeskundige eigenschappen. In Buss 509 Elderflower Gin moet je echter geen helende werking zoeken, vlier is ongetwijfeld enkel aanwezig voor het vertier.

Buss 509 Elderflower Gin

Buss 509 Gin: Choice Cut Collection en Author Collection

De volledige collectie Buss 509 gins omslaat acht spirits. Vijf varianten in de Author Collection: Buss 509 White Rain Gin, Buss 509 Raspberry Gin, Buss 509 Elderflower Gin, Buss 509 Pink Grapefruit Gin, Buss 509 Persian Peach Gin. Drie varianten in de Choice Cut Collection: Buss 509 Rebel Cut Gin, Buss 509 Master Cut Gin en Buss 509 Midi Cut Gin.

Buss 509 Elderflower Gin

Buss 509 Elderflower Gin is gebaseerd op een neutrale graanalcohol. Net zoals bij de andere Buss-gins worden geen smaak- noch kleurstoffen toegevoegd. In de smaakmix vind je ondermeer de volgende botanicals: jeneverbessen, koriander, zoethout, engelwortel, vanille, kardemom, iriswortel, zeste van sinaasappel, zeste van citroen, verse bosbessen en vlierbloesem. Buss 509 Elderflower Gin wordt in kleine batches gestookt en krijgt het label small batch premium gin mee.

De paarse kleur van Buss 509 Elderflower Gin wordt bekomen door de infusie van bosbessen. De kleur van vlierbloesem is trouwens wit. Vlierbloesem heeft speelt dus geen rol bij de funky paarse tint. Vlierbessen  an zich zijn wel donker – maar deze bessen zijn niet aanwezig in Buss 509 Elderflower Gin.

Bij het openen van de fles merk je onmiddellijk de nodige complexiteit. De kruidige aardse geuren worden gemengd met zoete blends. Puur gedronken word ik niet van mijn sokken geblazen. Het zoete blijft namijmeren. Het is duidelijk dat deze Antwerpse gin zich enkel leent tot het maken van cocktails. Buss 509 Elderflower Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 40%.

Buss 509 Elderflower Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Buss 509 Elderflower Gin blendt goed met een neutrale mixer. De combinatie met Fever-Tree Premium Indian Tonic Water is wat mij betreft de meest smaakvolle. De overdaad aan vlierbloesem wordt lichtjes geneutraliseerd door de kinine uit de tonic. Het resultaat is dat de jeneverbessen ook terug een plekje in de voorgrond krijgen. Je gin-tonic kleurt paars af, perfect geschikt voor supporters van Anderlecht en Beerschot. Fans van Standard en Antwerpen krijgen het ongetwijfeld Spaans benauwd bij dit mooie aanzicht.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Dankzij de barlepel blijft je cocktail lekker bruisend. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes. Wegens de sterke smaak van de vlierbloesem, adviseer ik om geen andere botanicals toe te voegen. De smaakmix zal niet ombuigen en sowieso moet je niet verder sleutelen aan deze zachte en zeemzoete gin-tonic.

Eindconclusie? Een zeer vrouwvriendelijke gin; maar je moet houden van de vlierbloesem-infusie. Buss 509 Elderflower Gin behoort niet tot mijn persoonlijke favorieten. Ik houd meer van de Choice Cut Collection. Toegegeven: een paarse gin-tonic is wel funky!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties