Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

Terwijl ik sip van een glaasje Bombay Gin-tonic vlucht ik even weg uit de realiteit. De setting van RIU Palace Cabo Verde doet me weg mijmeren, ontsnappen naar een andere dimensie. Het zicht op hagelwitte stranden, het geluid van de golven van de Atlantische Oceaan. Albert Einstein heeft gelijk: tijd is relatief. En tijd gaat snel voorbij wanneer je geniet. Een doorzichtige fles Bombay Gin met wit etiket, meer bepaald de Original, heeft mijn vakantie mee kleur gegeven. Bombay Gin is de populairste gin van de wereld. Een klassieke London Dry gin. Lekker? Ja. Bijzonder? Niet zo. Wederom een correcte spirit van een groot merk.

Bombay Gin Sapphire

RIU Palace Cabo Verde: deel 2

Soms heb je van die dagen dat alles meezit. RIU Palace hotels grenzen meestal aan klassieke RIU Hotels of ClubRIU hotels. Gevolg? Eenzijdige toegang tot alle faciliteiten. Terwijl je geniet van de rust – doorgaans in een setting van adults only– kan je even ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Bovenop de drie specialty restaurants ontdekken we ook een Aziatische keuken van het naburige RIU Funana.

Wat RIU Palace Cabo Verde echt bijzonder maakt, naast de klassieke voordelen van een luxe all-inclusive? Het opvangtehuis voor zeeschildpadden. Loggerhead Turtles leggen hun eieren op het strand. Elke avond kan je een kijkje gaan nemen naar dit prachtige schouwspel. Tussen 1 meter en 2,8 meter groot, gemiddeld 135 kilogram droog aan de haak. Een zeeschildpad is een fantastisch mooi wezen. Helaas is de loggerhead een bedreigde diersoort.

RIU Palace Cabo Verde

Bacardi Limited

Bombay Gin wordt in de markt gezet door het Cubaanse Bacardi Limited. Bacardi is de grootste drankenproducent in privé-handen. Naast de klassieke Bacardi rum heeft het bedrijf zo’n 200 andere merken in de portfolio. In totaal werken ongeveer 6.000 mensen voor het bedrijf, verdeeld over 29 faciliteiten in 16 markten. Jaarlijks produceert Bacardi 200 miljoen flessen geestesdranken. De gemiddelde jaaromzet bedraagt om-en-bij de 5 miljard dollar.

Bombay Gin – Original

Bombay Gin ziet het levenslicht in het jaar 1987. Diageo, eigenaar van het andere grote ginmerk Tanqueray, verkoopt Bombay in 1997 aan Bacardi. De naam Bombay Gin verwijst naar de populariteit van gin in India tijdens de Britse Raj. Sapphire, een van de andere Bombay gins, verwijst naar de 60-karaat saffier “Star of Bombay”, vandaag te bezichtigen in het Smithsonian Institution. Anno 2018 hebben de iconische blauwe en doorzichtige flessen heeft een plaats verworven in zowat alle bars in de wereld.

De productiemethode van Bombay Gin brengt ons terug naar het midden van de 18e eeuw. De Dakin-familie die start als eerste met de “vapour infusie” methode. De botanicals worden in een netje opgehangen in de koperen ketel. Tijdens de destillatie stijgt de alcoholdamp omhoog, waarbij het de smaken van de kruiden opneemt. Tien botanicals geven smaak aan Bombay Gin. Je krijgt een pure gin voorgeschoteld, een London Dry gin. Geen toevoeging van suiker of synthetische producten. Wat vind je ondermeer in de smaakmix? Zoethout uit China, jeneverbessen uit Toscane, amandelen en citroenen uit Spanje, staartpeper uit Java en koriander uit Marokko. Een internationale mengeling!

Bij het openen van de fles krijg je een standaard London Dry gin voorgeschoteld. Voor mij is Bombay Gin de meest klassieke droge gin. Wil je diverse gins door elkaar proeven, dan is Bombay Gin een uitstekende benchmark om te proeven wat “echt kruidig” of “echt citrusy” is. Puur gedronken is dit een klassieke droge jeneverbesinfusie. De botanicals zijn latent aanwezig. Niet echt bijzonder, deze Bombay Gin. Wederom een premium klassieker. Bombay Gin is in diverse formaten verkrijgbaar maar wordt meestal verkocht in flessen van 70 cl. bij een ABV van 37,5%.

Leuk weetje? In Canada is het productieproces ooit “misgelopen”. Na het destilleren bekomt men een spirit met een hoog alcoholpercentage (+70%). Normalerwijze wordt het destillaat vervolgens “afgewaterd” tot ongeveer 40%. De Canadezen hebben dit laatste stapje per ongeluk overgeslaan. Resultaat? Een quasi pure gin van 77% vindt zijn weg naar de winkelrekken. Helaas voor de Canadese ginliefhebbers wordt er snel een terugroepactie opgestart.

Bombay Gin - Sapphire

Garnituren & The Perfect Serve

Bombay Gin laat zich goed mixen met een neutrale tonic. Vandaag kiezen we voor een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Een echte klassieker. Afgewerkt met zeste van citroen krijg je een frisse gin-tonic voorgeschoteld. Het bittere van de tonic, het bittere-zestige van de citroen. Het is enorm verfrissende cocktail op mijn Kaapverdisch terras.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes en wat zeste van citroen. Een eenvoudige cocktail die geen franjes behoeft.

Eindconclusie? Value for money. Iets wat je serveert bij een avond onder vrienden – waarbij kwantiteit primeert over kwaliteit.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties