Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Star of Bombay Gin is het paradepaardje uit de Bombay Collectie. Bombay is een stad in het oosten van India. De naam verwijst naar de Brits Raj, waarbij het Verenigd Koninkrijk de leiding had over India. Leuk weetje?  Het Cubaanse consortium rond Bacardi heeft de Bombay portefeuille overgenomen van concurrent Diageo in 1997. Bombay is hiermee een eigen leven gaan leiden, terwijl Diageo de Tanqueray gins gebruikte om de wereld te veroveren.

Star of Bombay Gin

Bombay Distillery

Bacardi stookt zijn gins in de Bombay Distillery. De destilleerderij bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag huisvest Laverstoke Mill de stokerij. De oude papiermolen nabij Laverstoke is omgebouwd tot een prachtig en moderne thuishaven voor geestesdranken. Het complex omvat drie gebouwen: the Mill House, the Mill Cottages en the Glazing House.

Oorspronkelijk produceerde de molen maïs alvorens Henry Portal de site kocht in 1718 en ombouwde naar een papiermolen. In 1923 begon de molen met het drukken van bankbiljetten voor het Britse Koninkrijk. Intussen heeft Heatherwick Studio het complex omgebouwd tot een productiesite van Bombay Sapphire Gin.

Star of Bombay Gin

De basis van Star of Bombay Gin is gebaseerd op de tien klassieke ingrediënten van Bombay Sapphire Gin: amandelen, beste van citroen, zoethout, jeneverbessen, engelwortel, iriswortel, koriander, cassia, cubebb peper (staartpeper) en paradijszaad. De basisalcohol wordt driemaal gestoomd, waarbij de alcoholstoom passeert via korven die de botanicals bevatten. De alcoholstoom neemt vervolgens de smaak en aroma van de botanicals over. Het gebruik van kolomdestillatie zorgt naar verluidt voor een zachtere en florale smaak dan de klassieke destillatie via een koperen pot.

Star of Bombay Gin beschikt over twee extra botanicals: zeste van sinaasappel uit Calabrië (Italië) en muskuszaad uit Equador. Het geeft een extra toets aan de klassieke smaak van Bombay Sapphire Gin. Om het verschil (in prijs) tussen beide gins te rechtvaardigen heeft Bacardi ook gezorgd voor een nieuwe verpakking. Star of Bombay Gin is gebotteld in een mooie langwerpige fles. Sierlijk, elegant en een mooie kleur. Ook de dop is van een ander kaliber dan de typische draaistop. Al bij al oogt het geheel premium.

Bij het openen van de fles worden we getrakteerd op een klassieke citrusy jenevergeur. Geen speciale tonen, de verrassing blijft achter. Puur gedronken smaken we voornamelijk de klassieke smaak. Geen krachtige uitbarsting van botanicals. Geen verrassing. Zijn we teleurgesteld? Gezien de prijs, stiekem wel. Neemt niet weg dat dit een relatief neutrale gin is, met een correcte smaak.

Star of Bombay Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Star of Bombay Gin kiezen wij voor een klassieke Fever-Tree Indian Tonic Water. Twee klassieke smaken zorgen voor één klassieke cocktail. Neen, het zal je niet omverblazen. Het geheel is wat je kunt verwachten: een volledige en complete gin-tonic. Geen overdaad aan botanicals, geen wilde kruiden. Gewoon een goede smaak, zonder complexe afdronk.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. gin langs de barlepel in het ballonglas stromen. Door de barlepel te gebruiken, houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk je cocktail af met wat zeste van citroen en enkele jeneverbesjes. Je hebt zowat de meest klassieke serve in handen.

Eindconclusie? Het is wel degelijk de beste gin uit de collectie van Bombay… maar daar is ook alles mee gezegd. De basis van de klassieke Bombay Sapphire Gin is duidelijk aanwezig. Bombay Sapphire Gin is een goed basisproduct, maar het blaast je niet omver.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties