Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Sharish Gin Original is het derde geesteskind van António Cuco. Sharish staat gekend om zijn traaggestookte gins met interessante features. Alwaar Sharish Blue Magic Gin roze wordt bij toevoeging van tonic, krijg je bij Sharish Gin Pera Rocha een infusie van peer voorgeschoteld. Waar brengt Sharish Gin Original ons naartoe? Een droge gin met een zestige infusie, puur gedronken een tikje wrang in de mond.

Sharish Gin Original

António Cuco

De streek waarvan António Cuco afkomstig is, doet vermoeden dat we te maken krijgen met een wijnliefhebber. Desalniettemin zijn het jeneverbessen die het hart van de Portugees veroveren. In het restaurant van zijn ouders, Parqua de Cicade, verzamelt Cuco een vijftigtal gins achter de bar. De jaren gaan voorbij – en in 2013 besluit hij zelf een gin te gaan stoken. Klassieke botanicals en een hogedrukketel, prachtig en artisanaal. In totaal produceert Cuco wekelijks zo’n 15 liter Sharish Gin, de toon is gezet.

Sharish Gin Original

Sharish Gin Original bestaat uit een negental botanicals, waaronder jeneverbessen, kaneel, korianderzaad, klaver, vanille, zeste van sinaasappel, zeste van limoen, citroenverbena en een bijzondere Portugese appel. Bravo de Esmolfe Apple PDO is een variëteit die normalerwijze slechts om de twee jaar geplukt wordt. De boom last zelf een rustjaar in. De boomgaarden bevinden zich op een hoogte van goed 300 meter boven de zeespiegel, waardoor het fruit wat trager gaat rijpen.

Niet elke botanical macereert even lang in de basisalcohol. Om het beste uit elk ingrediënt te halen, is de timing cruciaal. Deze handeling zorgt tevens voor de unieke smaak van Sharish Original Gin. Ook de basisalcohol is an-sich bijzonder te noemen. Een mengeling van rijst, tarwe en melasse vormt het kloppend hart van deze Portuguese schone.

Bij het openen van de fles merk je weinig van de exotische botanicals. Geen speur van vanille, wel aanwezig zijn de citrusvruchten. Je kan haast de zeste van sinaasappel smaken in je keelholte. Puur gedronken laten we ons toch een beetje wegblazen door deze Sharish Gin Original. Hij warmt de mond op, heeft karakter en pit. De citroenverbena maakt de afdronk nog intenser. Je moet ervan houden, dat staat buiten kijf.

Sharish Gin Original wordt gebotteld in de prachtige klassieke Sharish-flessen van 50 cl. Het alcoholpercentage van Sharish Gin Original bedraagt 40% ABV.

Sharish Gin Original

Garnituren & The Perfect Serve

Het karakter van Sharish Gin Original moet behouden blijven. Desalniettemin kiezen we voor een Belgische tonic met een body. De combinatie met Erasmus Bond Botanical Tonic Water is prachtig. In het glas krijg je nu een andere geur voorgeschoteld. Het crispe is plots aanwezig. Je merkt dat er meer dan énkel zestes in verwerkt zitten. Ook de kaneel geeft deze gin-tonic zijn eigen identiteit mee. Door te kiezen voor een orange wheel behouden we een sterke citrusy smaak.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met een orange wheel en enkele jeneverbesjes. De orange wheel zorgt voor een zoete toets en benadrukt de aanwezigheid van citrusvruchten. Een alternatieve serve kan je bekomen door een schijfje appel toe te voegen.

Eindconclusie? Uit de Sharish Gin collectie, is dit onze minst-favoriete gin. Toch blijft dit een mooi product.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties