Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Met Northern Valley Gin Citric onderwerpen we wederom een Aldi Gin aan de smaaktest. Hoe brengt deze “luxe” variant van de discounter het er vanaf? We laten u niet langer in spanning! Als referentie hebben wel ook Wellinghouse Gin in het achterhoofd. Wellinghouse was destijds geen teleurstelling was op gebied van smaak, maar deze spirit miste best wel wat punch. Bij Northern Valley Gin Citric is dat eigenlijk net hetzelfde. Het ambieert de richting van een Tanqueray Rangpur, zonder de body van een groot merk.

Is Aldi Gin de beste van de wereld?

Het blijft een boeiende discussie. Aldi is een meester wanneer het op communicatie aankomt. De Britse tegenhanger van Wellinghouse Gin, Oliver Cromwell London Dry Gin, is vorig jaar bekroond met een gouden medaille op de International Spirits & Wine Competition in de categorie 37-38% ABV London Dry Gin. Om dan meteen te concluderen dat je de beste gin van de wereld bent, is voor ons een stap te ver. Toch is Aldi erin geslaagd deze perceptie te creëren.

Northern Valley Gin

Een kleine kanttekening: volgens de Europese wetgeving mag een gin pas gin genoemd worden vanaf een alcoholpercentage van 37,5%. De competitie waarin Aldi Gin dus een gouden medaille wint, bestaat dus enkel uit London Dry Gins tussen 37,5% en 38% alcoholpercentage. Het moge duidelijk zijn dat in deze onderste regionen van het klassement amper of geen competitie aanwezig is. Mag ik u nog een illusie rijker maken? Oliver Cromwell London Dry Gin is op het Europese vasteland niet te verkrijgen – enkel in het Verenigd Koninkrijk.

Northern Valley Gin Citric

Normalerwijze geef ik graag een inzicht in het productieproces en de gebruikte botanicals. Over Northern Valley Gin Citric is helaas geen informatie beschikbaar. Afgaande op de fles kunnen we concluderen dat het een distilled gin betreft. Elke gin die een klassiek procédé volgt (stoken),  is een gedistilleerde gin. Wat betekent dit concreet?

Het proces start met een ethylalcohol verkregen uit landbouwproducten (rogge, mais, hop, graan, aardappel, appel…). Vervolgens wordt een klassiek productieproces gevolgd, waarbij botanicals en jeneverbessen macereren in de alcohol of in een net opgehangen worden. Vervolgens wordt gestookt (bv. via een koperen alambiek) – waarbij de smaakinfusie dus op een natuurlijke manier gebeurt.

Echter schrijft de wet:

Om gedistilleerde gin te aromatiseren mogen ook natuurlijke en/of natuuridentieke aromastoffen en/of aromatiserende preparaten zoals bedoeld in categorie 20, onder c), worden gebruik. Gin die louter door toevoeging van essences of aroma’s aan ethylalcohol uit landbouwproducten is verkregen, is geen gedistilleerde gin.

Een gedistilleerde gin bestaat dus niet noodzakelijk uit een volledig natuurlijk product. Hoe zuiver deze Northern Valley Gin Citric uit de Aldi gin collectie is, weten we helaas niet. Een volledig natuurlijk product zonder toevoeging van smaakstoffen en suikers valt onder de noemer van London Dry Gin.

Garnituren & The Perfect Serve

Een perfect serve voor Wellinghouse Gin – Aldi Gin betekent dat we kiezen voor een River Premium Tonic Water als mixer. De combinatie van beide Aldi-huismerken geeft een fris-geurend geheel. De citrus is duidelijk aanwezig. We gaan mee in het verhaal van Aldi en combineren beide huismerken. Een aangename geur en een frisse gin-tonic, zoveel is zeker. De smaak blijft wat achterwege. Klassieke jeneverbessen, een klassieke old-skool gin-tonic. De tonic is voor mij net wat té zoet. Wat is het succes van deze combinatie? Ongetwijfeld het stukje prijs-kwaliteit.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door de barlepel te gebruiken, houdt je je gin-tonic lekker bruisend. Het geheel afwerken is, net zoals deze gin-tonic, bijzonder eenvoudig. Wat zeste van citroen en enkele jeneverbesjes voor een citrusy serve. Wat komkommer en enkele jeneverbesjes voor een alternatieve serve. Klaar is Kees!

Eindconclusie? Laten we eerlijk zijn. Een kleine 12 euro voor een fles Wellinghouse Gin – Aldi Gin maakt deze gin-tonic toegankelijk voor elke burger. Voor 12 euro kan je onmogelijk een small batch premium verwachten. In zijn context is Wellinghouse Gin – Aldi Gin geen slecht product. Met 0,5 liter gin maak je al snel 10 gin-tonics. Elke gin-tonic bevat dus voor amper 1,2 euro aan gin.

Foto: Aldi

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties