De International Wine & Spirit Competition 2017 is achter de rug, met Aldi gin Olivier Cromwell London Dry Gin als winnaar. Een karrevracht aan medailles zijn uitgedeeld, zoveel dat je je vragen begint te stellen bij de kwaliteit van het geheel. Is het opvallend dat Aldi aan de haal gaat met een medaille voor beste gin? Eigenlijk niet. Er zijn zoveel verschillende categorieën dat iedereen een kans maakt. Uit de blinde testen is de Aldi gin, gekend onder de naam Oliver Cromwell London Dry Gin, naar voren gekomen als een van betere, tenminste: in zijn specifieke klasse!

Wellinghouse Gin - Aldi Gin

Hoe gaan gin verkiezingen te werk?

Gin verkiezingen werken doorgaans allemaal op dezelfde basis. De diverse ginproducenten worden uitgenodigd om hun spirit(s) in te sturen. Per ingestuurd product moet je een fee betalen. Vervolgens worden alle spirits opgedeeld in categorieën – een bijna eindeloze lijst aan klasses wordt opgesteld door de organisatoren. Dit is het eerste probleem: de uitgebreide lijst aan klasses houdt in dat het aantal deelnemers per klasse relatief bescheiden is.

Alle gins worden blind geproefd, gelukkig! Echter… quasi elke gin valt in de prijzen. Zo zie je regelmatig een amalgaam aan medailles, zoals dubbel-goud, goud, silver, brons, etcetera. Dat brengt ons tot ons tweede probleem: zowat elke gin valt in de prijzen. Zo heb je meerdere winnaars per medaille – wat het competitieve aspect natuurlijk wel een beetje weghaalt. Goud betekent dus niet noodzakelijk “de beste”, maar eerder “een van de betere uit de klasse”. Exact wat Aldi Gins zoals Oliver Cromwell London Dry Gin en Wellinghouse Gin zijn: correcte producten uit hun relatieve klasse… maar daarom nog geen wereldtoppers.

Aldi’s Oliver Cromwell London Dry Gin: ’s werelds nummer 1

Ook in 2018 is het opnieuw prijs. Aldi’s Olivier Cromwell London Dry Gin gaat met de prijs van ’s werelds nummer 1 lopen in een internationale competitie. Hoe relevant zijn deze gouden medailles? Laten we een snelle fact-check doen: in welke categorie maakt de onze Aldi gin Olivier Cromwell London Dry Gin (meestal) zijn opwachting? In de groep 37%-38% London dry gins. Een zeer select publiek. Waarom? Het destillatieproces en gebruikte botanicals bepaalt of je wel of niet onder de noemer London dry gin valt. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter. Het proces van een London dry gin is zuiver, het eindproduct puur. Tot zover is het goed nieuws. Het slechte nieuws? Slechts een handvol gins worden afgewaterd tot 37,5% à 38% alcoholpercentage.

Botanic Pink Kiss Gin

Oliver Cromwell London Dry Gin

Aldi gin, Oliver Cromwell London Dry Gin, heeft een alcoholpercentage van 37,5%. Het absolute minimum om door de Europese Unie erkend te worden als gin. Een gin hoort body en persoonlijkheid te hebben. De Aldi gin is in feite dus een relatief zwakke gin. Je kan het onmogelijk vergelijken met een London dry gin met échte body, goede botanicals en een hoger alcoholpercentage (ABV).

Rekening houdend met bovenstaande is het niet verwonderlijk dat een discounter aan de haal kan gaan met een medaille op een internationale competitie. De categorie waarin gewonnen wordt, staat immers op het lijf geschreven staat van de deelnemer…  Winnen in deze categorie maakt van Aldi Gin niet meteen de beste gin van de wereld. Ben je op zoek naar echt goede gins? Dan verwijs ik je graag door naar mijn lijst van 50 beste gins.

Wil je Oliver Cromwell London Dry Gin toch proberen? Boek alvast een ferry of een ticket voor de Eurotunnel. Behoudens vergissing van ons kan je hem enkel in het Verenigd Koninkrijk kopen.

Wellinghouse Gin

Oké, voorlopig geen Oliver Cromwell London Dry Gin voor ons. Welke Aldi gin vind je dan wel in België? Op dit moment enkel Wellinghouse Gin. Een zelfbenoemde premium small batch London dry gin. Is hij premium? Wij hebben het voor u uitgetest. Sinds midden april is de review van Wellinghouse Gin immers beschikbaar op Theperfectserve.be. Zal Aldi blij zijn met het resultaat van onze smaaktest? Geen idee… maar het is een feit dat de combinatie Wellinghouse Gin en River Premium Tonic de goedkoopste cocktail van de gin-tonic markt vormt.

Wellinghouse Gin is ook een London Dry Gin. In tegenstelling tot de UK-versie is deze spirit wel een tikkeltje sterker. Wellinghouse Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een ABV van 41%. Al bij al een correcte droge gin-tonic… vergelijkbaar met de Gordon’s en discounter-merken. Op zich ben je met 12 euro goed op weg om 11 gin-tonics te maken. Value-for-money is het sleutelwoord. Voor goed 1,5 euro kan je jezelf een London dry gin schenken met bijhorende tonic. Naar mijn bescheiden mening de ideale cocktail bij een barbecue met 20 vrienden – waarbij sfeer belangrijker is dan smaak.

Wellinghouse Gin - Aldi Gin

Categories: Gin-facts

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties