Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Afgelopen zomer heb ik HenTho Gin onderworpen aan een smaaktest, vandaag is het tijd voor diens opvolger: HenTho Gin – Noah Edition. Hendrik en Thomas Coenen hebben het recept van HenTho licht getuned, met extra citrusimpulsen, maar de kruidige ondertoon blijft behouden. De nieuwe HenTho Gin is vernoemd naar Noah, de jongste telg van de familie Coenen.

Antwerp Gin Company

Antwerp Gin Company is een kleinschalig vader-zoon bedrijf, met een duidelijke missie: “de wereld te voorzien van artisanale kwaliteitsproducten die mensen blij maken, geproduceerd op kleine schaal”. Net zoals HenTho is de Noah Edition dus een artisale gin, geproduceerd op basis van een maximum aan biologisch geteelde producten. Geen smaakstoffen, bij HenTho! Het destilleren gebeurt overigens nog steeds op de klassieke manier, met de uit Portugal geïmporteerde koperen alambiek met een capaciteit van 100 liter.

HenTho Gin & HenTho Gin - Noah Edition

HenTho Gin – Noah Edition

Het basisrecept van 12 botanicals blijft behouden. Onder de vrijgegeven botanicals vinden we ondermeer jeneverbessen, koriander, citroengras, kardemom, zwarte peper, verse kefirbladeren en engelwortel. De andere botanicals blijven een goed bewaard familiegeheim. Voor HenTho Gin – Noah Edition worden gember en citroenverbena toegevoegd aan de smaakmix. Citroenverbena is een kruid uit de ijzerhardfamilie. De geuraroma’s van citroenverbena zijn te vergelijken met die van andere citrusplanten (citroen, limoen, sinaasappel). De makers wensen HenTho Gin – Noah Edition toegankelijker te maken, door de zwaardere en kruidige tonen te verlichten.

Ditmaal geen doorzichtige fles die het spraakwater in de kijker zet. Deze gin zit verborgen in een nieuw, volledig mat-zwart design, met een amberkleurige opdruk. Wist je dat het afvullen van de flessen nog steeds manueel gebeurt?

Bij het openen van de fles, komt de citrusgeur je onmiddellijk tegemoet. De toevoeging van citroenverbena aan het reeds aanwezige citroengras zorgt voor een dominante aanwezigheid. Wanneer puur gedronken, proef je onmiddellijk die extra citrus, gevolgd door een mengeling van aardse tonen (kardemom, koriander). Het alcoholpercentage is 44 procent. Pittig, spannend… en toch anders.

HenTho Gin - Noah Edition

Garnituren & The Perfect Serve

Voor HenTho Gin – Noah Edition opteer ik voor een Fever-Tree Premium Indian tonic water. De neutrale, licht zoete tonic zal de citrus van de gin niet overheersen. Meer nog, het zal de uitgesproken sterke smaak licht neutraliseren, wat van deze combinatie een zeer aangename cocktail maakt. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbol toe. Giet 4,5 cl. gin in het glas, en laat 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Werk de gin-tonic vervolgens af met een stukje citroengras en een schijfje gember… en voilà, een kunstwerk!

Je proeft de duidelijke aanwezigheid van citrus, ook in je gin&tonic. De smaak van de Noah Edition is sterker – en toch zachter – dan de eerste HenTho. Sterker, doordat de citrus je onmiddellijk meeneemt met z’n opzwepende beet op de tong. Zachter, omdat de citrus de zwaardere aardse tonen wat naar de achtergrond verwijst.

Eindconclusie? De liefhebber van kruidige gins vindt zéker zijn gading in deze Hentho Gin – Noah Edition. Moet je hem proeven? Jazeker! En vergelijk hem ook met zijn voorganger, want het zijn allebei lokale toppers.

HenTho Gin en HenTho Gin – Pink Edition.

Onze review van HenTho Gin vind je hier. Voor de review van de Pink Edition kan je hier terecht: HenTho Gin – Pink Edition.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties