Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Ik kondigde het enkele dagen geleden reeds aan op Twitter: tijd voor een “all Belgian” line-up met ondermeer HenTho Gin. De Olympische Spelen zijn achter de rug en onze atleten keren huiswaarts met een prestatie op het niveau van Atlanta 1996. De rest van de maand augustus kan je dus reviews verwachten over uitsluitend Belgische producten. Vandaag starten we met een destillaat van de Antwerp Gin Company. Lokaler kan het niet zijn: in vogelvlucht de vólle tien kilometer vanop mijn Schels terras!

Hentho Gin

Antwerp Gin Company

HenTho is een artisale gin uitgebracht door vader & zoon HENdrik en THOmas Coenen. Onder de firmanaam Antwerp Gin Company brengen zij een authentiek product op de markt. Distilleren gebeurt in het weekend in een koperen alambiek van 100 liter. Deze small batch premium gin onderscheidt zich niet qua verpakking. Zoals steeds gaat het om de inhoud… en die is bijzonder. De meeste botanicals zijn biologisch geteeld en het amberkleurig getint destillaat doet een smaakexplosie vermoeden.

HenTho Gin

De prachtige amberkleur wordt bekomen door aan het einde van het destillatieproces een kleine hoeveelheid van het maceraat toe te voegen. Deze complexe kruidige gin bestaat uit 12 botanicals, waaronder jeneverbessen, koriander, citroengras, kardemom, verse kefirbladeren, zwarte peper en engelwortel. De andere botanicals blijven een familiegeheim. Koriander en kardemom geven een krachtige boost in de mond, de zwarte peper maakt het geheel pittig. Citroengras zorgt voor een zachte balans. Wanneer puur gedronken, komt het echte karakter van HenTho Gin naar boven.

HenTho Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een ABV van 44%. Het hoge alcoholpercentage laat zich merken wanneer je hem puur drinkt. Hij bijt voorzichtig. De zwarte peper zit daar ongetwijfeld mee voor iets tussen. HenTho Gin is echt een aangename verrassing.

HenTho Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Om de kruidige smaak ook in een gin-tonic naar boven te laten komen, is een neutrale tonic de beste oplossing. Tussen Fever-Tree Premium Indian tonic water, 1724 en Syndrome Raw Indian Tonic Water gaat vandaag mijn voorkeur uit naar de laatstgenoemde uit de collectie van Serge Buss.

Hoe te serveren? Het gekoelde ballonglas vullen een grote ijsbol. Giet 4,5 cl. gin in je glas en laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Werk je cocktail af door enkele jeneverbesjes toe te voegen, alsook mooi versneden zeste van sinaasappel en een stukje vers citroengras. Wat kan het leven toch mooi zijn… lang leve België!

Eindconclusie? Duim omhoog! HenTho Gin hoort in je kast te staan, naast andere Belgische toppers als Copperhead, Dunes, Gillemore, Marula, Matterhorn…

HenTho Gin – Noah Edition en HenTho Gin – Pink Edition.

De opvolger van HenTho Gin is intussen ook bekend: Noah Edition. Een aangepast recept dat een nieuwe generatie stokers viert, namelijk de geboorte van kleinzoon Noah. We hebben helaas nog niet het geluk gehad deze aan een goede smaaktest te onderwerpen :-(. De nieuwe versie van HenTho Gin, met diverse citrustoetsen, bevalt ons zéker! De review van HenTho Gin – Noah Edition staat intussen online: lees meer!

In de zomer van 2017 volgt vervolgens ook HenTho Gin – Pink Edition.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties