Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Ginius Gin is het tweede geesteskind van serial entrepreneur Frederik van Duuren. De West-Vlaming, ginliefhebber in hart en nieren, passeerde eerder de revue met zijn Duin Gin. Vandaag laten wij ons bezweren door de infusie van kardemom. Ginius Gin wordt gebotteld op 50% ABV, een bijzonder hoog alcoholpercentage. Ben je klaar om je te laten opzwepen door de aardse noten van een Belgische gin die meerdere medailles binnenhaalde op internationale competities?

Frederik van Duuren

Intussen heeft Frederik van Duuren maar liefst vier gins op de markt gebracht. Het verhaal start in 2016 met Duin Gin, een droge gin gebaseerd op duindoornbessen. Niet veel later volgen Ginius Gin, Ginger Gin en Oxygin. De typische afdronk levert Ginius Gin een gouden medaille op bij de San Francisco World Spirit Competition 2016. De combinatie van kardemom met een vleugje lavendel zorgt voor een fantastische blend. Laten wij ons bij Theperfectserve.be ook betoveren?

Ginius Gin

Ginius Gin

Negen botanicals verzorgen de show. In de smaakmix vind je naast jeneverbessen ook engelwortel, laurier, pompelmoes, zwarte peper, lavendel, iriswortel, limoen en kardemom. Het is die laatste die de afdronk domineert. Het hoge alcoholpercentage warmt je mond helemaal op. Normalerwijze zijn wij geen fan van dit effect, maar de zwarte peper zorgt voor een natuurlijke hitte. Een echte opzweper, deze Ginius Gin.

Je kan dus gerust stellen dat Ginius Gin not just a Flemish dry ginis – zoals de slogan op de fles het ook bevestigt. Ginius Gin is wonderbaarlijk complex, zonder teveel fransjes, een ingewikkelde verpakking of een breed uitgesmeerd marketingverhaal. Aangenaam droog, zonder te beperkend te zijn. Ginius Gin kan je gerust serveren op een zomerse warme avond, alsook tijdens een kille winterbarbeque.

Bij het openen van de fles, wordt je reukorgaan bedwelmt door kardemom en laurier. De aardse geuren domineren. Puur gedronken proef je een myriade aan smaken. Het begint met een pittige ondertoon komende uit de laurier, zwarte peper en kardemom. Het ebt vervolgens weg naar een zacht einde, gebaseerd op de zestes van de citrusvruchten. Een gin die je meeneemt op een exotische reis, dat is het minste wat je kan stellen. Ginius Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een alcoholpercentage van 50%.

Ginius Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Ginius Gin koppelen is niet bepaald moeilijk. Zowat elke neutrale mixer gaat volledig overstag voor dit Belgisch juweeltje. Wij kiezen vandaag voor een Thomas Henry Indian Tonic Water. In het glas blijf je de geuren van kardemom en laurier behouden. De kinine van de tonic speelt mee in het verhaal, maar de gin blijft de tango leiden. De smaakbeleving in cocktail is dezelfde als puur gedronken: je reist doorheen diverse prikkels. Van aards naar citrusy, een hint van floraal.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes en enkele kardemomzaadjes. Meer is niet nodig om Ginius Gin te doen schitteren.

Eindconclusie? Als het niet duidelijk was: een aanrader. Alwaar Duin Gin een beperkter publiek aanspreekt, kan je met Ginius Gin iedereen blij maken. Houd je van een sterke gin-tonic, dan is dit zéker een juiste sparringpartner.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties