Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Duin Gin is het geesteskind van Frederik Van Duuren. Naast Duin Gin heeft Van Duuren ook Ginger Gin en Ginus Gin in zijn portefeuille. Deze West-Vlaming en ginlover heeft dus duidelijk ambitie: de internationale gin-scène veroveren. Van Duuren’s gins zijn alvast meermaals in de prijzen gevallen, met als kers op de taart een top-10 resultaat (en gouden medaille) in de San Francisco World Spirit Competition 2016 voor Ginius Gin.

Frederik Van Duuren

Drie gins op amper twee jaar tijd. De look van de drie flessen sluiten nauw op elkaar aan. De medailles stromen binnen… maar de achtergrond van Van Duuren ligt in de IT-sector. Tegenwoordig runt de West-Vlaming reeds een kwarteeuw Storms Fashion in Nieuwpoort. Een manusje-van-alles, kan je gerust zeggen. De samenwerking tussen Frederik Van Duuren met Spirits by Design leidt tot mooie producten met een ronde smaak. Spirits by Design levert namelijk spirits in kleine batches, voornamelijk premiums.

Duin Gin

Duin Gin

Duin Gin wordt gedestilleerd door Spirits by Design. In totaal zitten zes botanicals in de smaakmix: jeneverbessen, kardemom, engelwortel, lavendel, iriswortel en duindoornbes. Net deze laatste domineert het geheel. De duindoorn draagt prachtige oranje besjes. Duindoornbessen zijn veelvuldig aanwezig langs onze Belgische kustlijn. De duindoornbes staat tevens gekend als superfood. In diverse landen wordt de duindoornbes geroemd om zijn geneeskundige werking.

Bij het openen van de fles, ruik je meteen de aanwezigheid van het kruidige. Puur gedronken maakt de smaak van de duindoornbessen zich meester van je mond. Ik durf Duin Gin zelfs omschrijven als lichtjes pikant, te danken aan de erg kruidige smaakmix. Hij verhit het puntje van je tong en het achterste van je gehemelte. Pas na enkele tellen komt ook het zachte van de lavendel even om de hoek piepen. Duin Gin is daarmee een stevige gin, gebotteld in flessen van 50 cl. bij een alcoholpercentage van 43%.

Duin Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Duin Gin kies ik een neutrale tonic. De kruidige tonen van Duin Gin verdienen om de cocktail te domineren. Een zoete tonic zou nefast zijn voor het geheel. De combinatie met Thomas Henry Tonic Water smaakt mij het beste. De geur van de gin-tonic prikkelt je reukorgaan. De duindoornbessen in combinatie met jeneverbessen geven een bijzondere geur af. Het geheel smaakt niet té kruidig, logisch gezien de toevoeging van de bittere tonic. Toch wijkt de combinatie stevig af van een klassieke gin-tonic. Het is een a-typische smaak, bijzonder.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel stromen. Ik gebruik graag de barlepel, omdat je daarmee de gin-tonic lekker bruisend houdt. Ook kan je best het contact tussen ijs en tonic vermijden, om dezelfde reden. Ik kies voor een eenvoudige serve: wat zeste van citroen, wat kardemomzaadjes en enkele jeneverbesjes.

Eindresultaat? Een absoluut unieke smaak. Toegegeven, je moet ervan houden. Niet iedereen zal een fan zijn van de uitgesproken smaak van Duin Gin. Ik ben er alvast voor gewonnen! De ondertoon van bessen neemt je gedurende de volledige proeverij mee. Van de eerste sip, gedurende de afdronk… tot enkele tellen later. Smaakvol!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties