Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Ondanks inspanningen ten spijt blijft Frankrijk een wijnland – maar uitzonderingen als Diplome Dry Gin geven ons hoop. Diplome Dry Gin is gebaseerd op een recept uit 1945. In het pittoreske Dijon wordt Diplome Dry Gin aan het einde van de Tweede Wereldoorlog samengesteld. Een combinatie van zes klassieke botanicals en twee exoten levert een frisse en droge gin. Traditionele processen op een relatief hoog alcoholpercentage zorgen voor een citrusy toets met infusie van aardse smaken.

Diplome Dry Gin

Dijon

Dijon blijft voor mij als autosportliefhebber een mythische plaats. Het idyllische Dijon-Prenois is namelijk het strijdtoneel waar Gilles Villeneuve en René Arnoux in 1979 wiel-aan-wiel elkaar bekampen. Bocht na bocht wisselen de heren stuivertje, tot een ultiem manoeuvre van Villeneuve het duel beslecht. De Canadees pakt daarmee de zilveren medaille in de Grote Prijs van Frankrijk. Dijon heeft dus meer te bieden dan mosterd en gin!

Diplome Dry Gin

In de smaakmix van Diplome Dry Gin vind je zes klassieke gin-botanicals: jeneverbessen, koriander, zeste van citroen, zeste van sinaasappel, engelwortel en iriswortel. Verdere complexiteit wordt geboden door toevoeging van saffraan en venkel. Een nootachtige toets, een fijne smaak. Zo kan je Diplome Dry Gin het best omschrijven. Ondanks een afwezigheid florale botanicals, is de afdronk relatief zacht.

Diplome Dry Gin wordt au-bain-marie gestookt. Bain-marie is beperkt tot een handje vol gins over heel de wereld. De kwaliteit zou hoger liggen, de afdronk van de botanicals verfijnder. Naar mijn bescheiden mening is het eerder een marketingstunt. Naast Diplome vind je de au-bain-marie techniek ook in de Italiaanse Marconi 46 Gin en de Spaanse Blanc Tides Gin.

Bij het openen van de fles, krijg je bijna een gevoel uit de Provence. Dijon ligt iets noordelijker, maar de geur doet me toch terugdenken aan Frankrijk. Puur gedronken lijkt het bijna alsof je lavendel proeft in de achtergrond. Op de voorgrond vind je duidelijk de zestes, naast de aanwezigheid van venkel en het aardse van iriswortel en engelwortel. Diplome Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 44%.

Diplome Dry Gin voert het kenmerk “dry” in zijn naamgeving. “Dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin kán dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter.

Diplome Dry Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Diplome Dry Gin laat zich perfect mixen met een neutrale tonic. Je moet quasi voor neutraal gaan, om de klassieke smaak van de gin niet te breken. Diplome Dry Gin heeft een fragiele smaak gezien zijn droge afwerking. Een klassieke gin-tonic met een lange afdronk. Mijn voorkeur gaat uit naar Fever-Tree Premium Indian Tonic Water als mixer.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Wanneer je de barlepel gebruikt, houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met wat zeste van sinaasappel om het citrusy te benadrukken. Tevens kan je enkele jeneverbesjes toevoegen.

Eindconclusie? Een fijne gin; lekker, smaakvol, correct. En daar is ook alles mee gezegd. Moet je hem in je collectie opnemen? Voor mij niet.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties