Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

Marconi 46 Gin is een Italiaanse gin uit de portefeuille van stokerij Poli Distillery. De stokerij behoort tot het select clubje eeuwelingen. De deuren van het hoofdkantoor openen in 1898, met als adres van de maatschappelijke zetel: Marconi 46 in de stad Schiavon (Vincenza). Klaar voor een reis naar het noord-oosten van Italië, met in de hand een gin met muskaatinfusie?

Veneto, noord-oost Italië

Schiavon (Vincenza) ligt in de provincie Veneto op goed 200 kilometer van Milaan. Veneto is mij bekend, gezien ik nog steeds familie in de streek heb (Padova). Padova grenst aan Vicenza, waar Marconi 46 Gin dus nog steeds zijn hoofdkantoor heeft. Een blik in te geschiedenisboeken: Vicenza krijgt het hard te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot stuk van de stad wordt vernietigd. In de jaren ’60 ontwikkelt de stad zich onder impuls van kleine familiebedrijven, wat zorgt voor economische groei. Leuk om te vermelden: Vicenza staat samen met de Palladiaanse villa’s op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Marconi 46 Gin

Poli Distillery

De geschiedenis van de familie Poli gaat terug tot in de 15e eeuw. Diverse ambachten hebben de familie bezig gehouden. Over een periode van 500 jaar zien we ondermeer schapenherders, hoedenmakers en herbergiers… tot de stokerij gestart wordt. Anno 2017 is de portefeuille van de familie Poli op zijn minst uitgebreid te noemen: een twintigtal grappa’s, een tiental brandies en een tiental likeuren. De geestesdranken zijn opgedeeld in drie productcategorieën: Jacopo Poli, Poli en Poli Museo.

Marconi 46 Gin

Voor de naamgeving heeft de familie Poli zich laten inspireren door de geschiedenis. Zowel “Marconi” als “46” vloeien voort uit een samentrekking van drie gebeurtenissen. Marconi verwijst naar Nobelprijswinnaar Guglielmo Marconi, de wetenschapper die de telegraaf uitvond. 46 wordt gelinkt met het alcoholpercentage van deze gin; een stevige 46%. Marconi 46 is tevens een verwijzing naar het adres van het hoofdkantoor, gelegen op de via Marconi (“Marconistraat”).

Het destillatieproces is wederom gebaseerd op een vacüumdestillatie, net zoals bij die andere Italiaanse schone. Vacüumdestillatie wordt gehanteerd om op koudere temperaturen te stoken. Het voordeel hiervan is dat de smaken van de botanicals beter bewaard blijven. Het macereren en koken van de botanicals kan immers de smaak veranderen. Poli gebruikt voor Marconi 46 Gin zijn au-bain-marie alambiek die gekend staat onder de naam Crysopea.

De smaakmix is in eerste instantie relatief klassiek te noemen, met als belangrijkste elementen: jeneverbessen, korianderzaad, kardemom en munt. Klaar voor de verrassing? Twee soorten dennen en muskaatdruiven vervolledigen de line-up. Het zijn die laatste twee die in de afdronk komen bovendrijven. De combinatie van botanicals is bijzonder kruidig, wat van deze gin mijns inziens een “herendrank” maakt.

Het openen van de fles tovert een glimlach op mijn gezicht. Een klassieke sluiting, enkel nog te vinden bij artisanale producten. De geur is neutraal. De ranke hals van de fles maakt het moeilijk om de geuren goed op te nemen. Puur gedronken volgt een smaakexplosie. Aardse smaken van kardemom en koriander… het hoge alcoholpercentage van 46%. Een warme gloed maakt zich meester van mijn mond. Hij brandt lichtjes op de tong, een stevige jongen, deze Marconi 46 Gin. De smaak van muskaat en den blijft nazinderen, het prikkelend gevoel houdt lang aan.

Marconi 46 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Marconi 46 Gin kies ik opnieuw voor eenvoud. Eenvoud betekent een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Een 1724 is te zoet. De muskaatinfusie zorgt reeds voor een zachtere tint; een te zoete tonic zou dit teveel gaan onderstrepen. Deze cocktail drinkt zacht af. Een Marconi 46 gin & tonic is kruidig, zonder extreem te gaan. Verwacht je niet aan een smaakexplosie van botanicals à la Monkey 47 of Spring Gin Gentleman’s Cut… maar aan een klassiekere gin-tonic met kruidige afdronk.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een stevige ijsbal toe. Giet 4,5 cl. Marconi 46 Gin over het ijs. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer zoals steeds het contact met het ijs te vermijden, zodat de tonic bruisend blijft. Versier het geheel met een takje gebrande rosemarijn en wat zeste van citroen. De gebrande rosemarijn kan je blussen in de cocktail, wat een mooi visueel effect met zich meebrengt: een smokey gin & tonic!

Eindconclusie? Een stevige gin. De moeite waard om te proberen. De toets van muskaat zal niet iedereen bevallen… maar ik heb ervan genoten!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties