Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

Citadelle Reserve Gin brengt ons (opnieuw) naar de Cognacstreek. Theperfectserve.be is wederom in Frankrijk aanbeland. De grote vraag die ons vandaag bezig houdt: wat is het verschil tussen de klassieke Citadelle Gin en de Citadelle Reserve Gin? Het geheim zit hem in de bewaring op houten vaten. Niet zomaar gewone houten vaten maar Cognacvaten. Vijf verschillende soorten Cognacvaten geven de gin telkens een andere infusie, totdat de uiteindelijke smaak wordt bekomen. Onze Citadelle Reserve Gin is een exemplaar uit de lichting van het jaar 2014.

Citadelle Reserve Gin

Maison Ferrand

Citadelle Gin is één van de oudste gins van het Europese vasteland. Op een steenworp van de Belgische landsgrens krijgen twee mannen de toestemming om een destilleerderij op te starten. Maison Ferrand is geboren. Toch kennen onze zuiderburen geen eenvoudig begin. Pas aan het einde van de 18e eeuw wordt het verbod op jeneverproductie opgeheven. Het verbod was een protectionistische maatregel teneinde de handel in brandewijn te beschermen.

Fast forward naar de 21e eeuw. Ruim 200 jaar later wordt het oorspronkelijke recept omgevormd van jenever tot gin. Maison Ferrand start in 1995 met zijn eerste officiële ginproductie. Cognac wordt niet in het zomerseizoen gestookt. De Franse overheid staat tijdens het “off seizoen” toe dat een andere geestesdrank gedestilleerd wordt tussen april en september. Citadelle Gin is geboren. Goed twintig jaar later worden de eerste proeven gedaan met een op vaten gerijpte versie. In 2008 stuurt Alexandre Gabriel een shock door de ginwereld door als een van de eersten een barrel-aged product te lanceren: Citadelle Reserve Gin.

Leuk weetje? In de eerste batches worden zeer beperkte hoeveelheden gestookt: om en bij de 10.000 flessen. De oudere flessen Citadelle Reserve Gin zijn dus wel degelijk collector’s items. In 2009 worden bijvoorbeeld slechts 8.000 flessen afgevuld. Het jaartal 2009 is dus zeer moeilijk te vinden op de markt.

Citadelle Reserve Gin

Citadelle Gin is een product van drievoudige destillatie. Een neutrale alcohol is de basis. De volgende botanicals vormen het hart van de gin: amandelen, iriswortel, venkel, anijs, paradijszaad, zeste van sinaasappel, kardemom, violetwortel, zeste van citroen, koriander, staartpeper, cassia, zoethout, bonenkruid, nootmuskaat, engelwortel, komijn, kaneel en natuurlijk jeneverbessen.

Het kost Maison Ferrand uiteindelijk meerdere jaren om Citadelle Reserve Gin te perfectioneren. Uiteindelijk kiest Gabriel ervoor om het bovenvernoemde recept lichtjes aan te passen. Drie botanicals worden toegevoegd: de yuzu citrusvrucht, het zuiderse kruid genepi en de prachtige korenbloem. De combinatie zal vervolgens vijf maanden rusten. Vijf verschillende types houten vaten worden gebruikt tijdens het rijpingsproces: acacia, moerbei, kersen, kastanje en Franse eik. Na vijf maanden worden de gins uit de vijf vaten geblend in een eivormig eiken vat van 2,45 meter hoog. De eivorm zorgt voor een natuurlijke stroming in het vat, waarbij de mengeling van smaken uit de verschillende vaten op een natuurlijke wijze plaatsvindt.

Bij het openen openen van de fles krijg je een houterige en noterige smaak voorgeschoteld. In de achtergrond merk je een smaak van tabak. Een warm gevoel maakt zich meester van je mond wanneer je Citadelle Reserve Gin puur drinkt. Een speciale sensatie. Ik weet niet of ik ervan moet houden? Apart is het juiste woord. En die apartheid heeft Citadelle Reserve Gin overigens enkele medailles opgeleverd in de internationale wedstrijden. Citadelle Reserve Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een ABV van 45,2%.

Citadelle Reserve Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een neutrale mixer is de ideale compagnon van deze Franse spirit. Wij kiezen vandaag voor een drogere Thomas Henry Indian Tonic Water. Dit Duitse tonicmerk gebruikt minder suikers waardoor de smaak van de cocktail wat meer punch krijgt. De kruidige botanicals blijken aanwezig, evenals de houterige smaak. Op de neus blijft ook het noterige hangen. Verfrissend, kruidig, maar niet meteen mijn favoriet.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Wanneer je gebruik maakt van de barlepel, blijt je gin-tonic lekker bruisend. Een steranijsje en wat jeneverbessen zorgen voor een mooie aankleding van je cocktail.

Eindconclusie? Zo-zo. Kruidig, een zware neus. Niet meteen wat ik verwacht van een frisse gin-tonic.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties