Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Citadelle Gin brengt ons naar naar de 18e eeuw. Maison Ferrand, met thuishaven in de Cognacstreek, krijgt al snel de rol van Hofleverancier toebedeeld. Het stoken op traditionele wijze is de handtekening van Maison Ferrand. Citadelle Gin wordt immers op open vlam gestookt. Een sierlijke blauwe fles en een mooi marketingverhaal. Hoe brengt de combinatie van 19 botanicals het ervan af in onze smaaktest?

Citadelle Gin

Maison Ferrand

In Duinkerke, niet ver van de Belgische grens, start het verhaal van Maison Ferrand.  In 1775 staat Louis XVI twee Fransmannen toe om jenever te stoken in de citadel van Duinkerke. Niet veel later wordt deze destilleerderij de enige koninklijke stokerij met een 20-jarige exclusiviteit. Naar verluidt konden de stichters beschikken over de eerste koperen ketels, aangepast voor stoken.

Leuk weetje? De Kamer van Koophandel was niet opgezet met de jeneverproductie. Men vreesde immers dat de handel in brandewijn zou kunnen verminderen, waardoor de stichters in eerste instantie geen jenever mochten verhandelen. Pas in 1780 wordt het embargo op jeneverhandel binnen Frankrijk opgeheven.

Tweehonderd jaar later is het tijd om het recept van Citadelle opnieuw van onder het stof te halen. Geen jenever meer, maar een échte gin. Midden jaren ’80 wordt een eerste versie van Citadelle Gin gestookt. Het duurt echter tot 1995 alvorens de Franse overheid toestemming geeft om gin te commercialiseren. De makers krijgen eindelijk de goedkeuring om Citadelle Gin te stoken in het “off-season”. De cognac-ketels staan immers stil tussen april en september.

Citadelle Gin

Maison Ferrand gebruikt de open-vlam methode om Citadelle Gin te stoken. Net zoals cognacs wordt Citadelle Gin gestookt in een Charantaise ketel. Het recept ligt in het verlengde van de oorspronkelijke jenever. Wat meer botanicals, een hoger alcoholpercentage… et voilà.

Citadelle Gin is een product van drievoudige destillatie. Een neutrale alcohol is de basis. De volgende botanicals vormen het hart van de gin: amandelen, iriswortel, venkel, anijs, paradijszaad, zeste van sinaasappel, kardemom, violetwortel, zeste van citroen, koriander, staartpeper, cassia, zoethout, bonenkruid, nootmuskaat, engelwortel, komijn, kaneel en natuurlijk jeneverbessen.

De blauwe fles met ranke hals straalt. Smaakt de inhoud even goed als het verhaal en de marketing? Bij het openen zijn we alvast verbaasd van het kruidige geheel. Op vlak van smaakbeleving kunnen we initieel niet klagen. Een zachte balans voor een uitgebreide selectie aan kruiden. Zo proef je de typische Franse tinten van anijs en venkel in de achtergrond en merk je de pittigheid van ondermeer staartpeper. Geen verkeerd begin! Citadelle Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 44%.

Citadelle Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Een klassieke tonic is wat je nodig hebt voor deze Citadelle Gin. Mijn voorkeur gaat uit naar Thomas Henry Tonic Water. Deze Frans-Duitse gin-tonic heeft een zachte afdronk, waarbij het kruidige een beetje afgewaterd wordt. Helemaal geen teleurstelling, Citadelle Gin laat zich goed drinken. Ik mis wel een beetje “punch”. Een aangename geur in het glas, dat sowieso.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door de barlepel te gebruiken, houd je je gin-tonic lekker bruisend. Om deze cocktail af te werken, grijp ik terug naar steranijs. Enkele jeneverbesjes zorgen voor de finishing touch. Het oog wil namelijk ook wat. Een steranijsje geeft altijd een prachtige look.

Eindconclusie? Onbeslist. Anders, fris, maar… ik ben niet helemaal overtuigd.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties