Blackwoods Vintage Dry Gin is een Schotse gin gemaakt met handgeplukte botanicals. Een eerlijke prijs-kwaliteitsverhouding staat centraal binnen dit gegeven. Vintage staat in dit geval niet voor “oud” of “klassiek”, maar verwijst naar het jaartal waarop de gin gestookt is. Doordat de botanicals steeds handgeplukt worden, is de smaak elk jaar een klein beetje anders. Hoe bevalt Blackwoods Vintage Dry Gin editie 2012 ons? U leest het hier!
Handgeplukte botanicals
Wat Blackwoods Vintage Dry Gin bijzonder maakt, zijn de foraged botanicals. De botanicals worden handgeplukt in Schotland langs de kustlijn van de Shetlands. Het concept doet ons een beetje terugdenken aan de Duin Gin van Frederik van Duuren (botanicals langs de kust) alsook aan RIVO Gin (foraged botanicals).
Blackwoods Vintage Dry Gin
Blackwoods Vintage Dry Gin maakt gebruik van natuurlijk mineraalwater om de botanicals op te weken alvorens de destillatie op te starten. Naar verluidt laten de botanicals hierdoor makkelijker hun smaken vrijkomen. Naast jeneverbessen vinden we de volgende botanicals in de smaakmix: koriander, zeste van citroen, kaneel, zoethout, nootmuskaat, moerasspirea, gewone dotterbloem, Engels gras en engelwortel. Het geheel wordt gestookt in een klassieke koperen ketel.
Bij het openen van de fles ruik je een jeneverbasis. Puur gedronken ben ik geen fan van de smaak. De mengeling van botanicals zorgt duidelijk voor een citrusy toets… aangelengd met zeewater. Helemaal niét mijn ding. Blackwoods Vintage Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een AVB van 40%.
Garnituren & The Perfect Serve
Blackwoods Vintage Dry Gin laat zich het best mixen met een klassieke neutrale tonic. Voor mijn serve kies ik voor een Thomas Henry Premium Indian Tonic Water. Het geheel blijft matig. De smaak laat voor mij te wensen over. De afdronk houdt lang aan, met een overdaad aan kruidige en zoute infusie. Ik ben geen fan van deze gin.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic in het glas stromen langs de barlepel. Door de barlepel te gebruiken, houd je de gin-tonic lekker bruisend. Om je cocktail af te werken kan je enkele jeneverbesjes toevoegen.
Eindconclusie? Geen herhaalaankoop. Een complexe smaak die mij niet weet te verleiden. Opgelet, ik heb de Blackwoods Vintage Dry Gin editie 2012 geproefd. Omdat de botanicals handgeplukt worden, heeft de gin elke keer een andere smaak.