Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

RIVO Gin brengt ons naar het Comomeer (Lago di Como) in Italië. De provincie Lombardije verblijdt ons met een “foraged gin”, wat betekent dat de botanicals in het wild gewonnen worden. Uitvinder Marco Rivolta en zijn zakenpartner, “la mama”, trekken driemaal per jaar de bergen in op zoek naar de juiste botanicals. Het resultaat? Een gin die gedomineerd wordt door citroenmelisse.

Rivo Gin

Lombardije – Comomeer

Het Comomeer is een meer in Noord-Italië. Met zijn oppervlakte van bijna 150 km² is het Comomeer het tweede grootste Alpenmeer. Door zijn unieke ligging, op een hoogte van pakweg 200 meter boven de zeespiegel, biedt het een kruisbestuiving tussen de Alpen en het Mediterraanse klimaat. Het Comomeer is het diepste meer van Italië, met een maximale diepte van 425 meter.

Marco Rivolta

Het verhaal van RIVO Gin begint in 2014, wanneer Marco Rivolta en diens moeder besluiten een gin te stoken. Het betreft een lange zoektocht naar de juiste smaakmix. De bedoeling is om een gin te stoken op basis van wilde botanicals. Botanicals die gewonnen worden aan de rand van het Comomeer. Vanuit een pallet van 50 botanicals worden uiteindelijk 30 exemplaren weerhouden voor verdere smaakproeven. Deze 30 botanicals worden uiteindelijk herleid tot de 12 botanicals die overblijven in de productiebatches.

Volgens Rivolta was het mogelijk om de gin sneller op te markt te brengen… maar de grondlegger van RIVO Gin wilt absoluut niet aan kwaliteit inboeten. Daarom wordt met geduld gewerkt aan de samenstelling van deze Italiaanse gin. De bedoeling is een unieke gin te creëren met een aparte smaakbeleving. Een verhaal te brengen, en niet het zoveelste product op de markt te zijn. Is Rivolta in zijn opdracht geslaagd?

Rivo Gin

RIVO Gin

Rivolta’s moeder is een notoir liefhebber van lange boswandelingen en een expert van wilde kruiden en botanicals. Met de hulp van la mama slaagt Rivolta erin om in 2016 RIVO Gin op te markt te brengen. RIVO Gin wordt gestookt bij een van de oudste Italiaanse distillerderijen, namelijk Distilleria Quaglia. De mengeling van twaalf botanicals is een geheim, maar intussen zijn de meeste kruiden ontdekt. Naast jeneverbessen bevat RIVO Gin ook klassieke gin-botanicals zoals koriander, iriswortel en kardemom. Deze combinatie zorgt voor de aardse ondertonen.

Andere smaakinfusies komen van de kleine pimpernel, citroenmelisse, bergbonenkruid en kleine thijm. De citroenmelisse geeft een schitterende citroengeur en -smaak af. Het bonenkruid geeft het geheel een licht pittige toets, terwijl de thijm verder zorgt voor kruidige noten. Alle twaalf botanicals worden apart gemacereerd in 70% sterke Italiaanse graanalcohol. Sommige botanicals rusten meerdere dagen in de basisalcohol, anderen slechts enkele uren. Vervolgens wordt elke botanical apart gedestilleerd in een koperen ketel. Sommige botanicals hebben enkele uren nodig, andere amper een half uur.

Het geheel wordt vervolgens gemengd tot de juiste smaak bekomen wordt. De laatste stap is het terugbrengen van de concentratie tot een consumptieklaar product; RIVO Gin met een alcoholpercentage van 43% gebotteld in flessen van 50 cl. Leuk om te vermelden: drie maal per jaar worden de verse botanicals gewonnen, waardoor de productie voorlopig relatief beperkt is.

Bij het openen van de fles krijg je een frisse en junipery geur voorgeschoteld. De geur is sterk, intens. Puur gedronken is de citroenmelisse erg dominant, waarna de klassieke aardse smaken de bovenhand nemen. Ook hier is intens het juiste woord.

Rivo Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor RIVO Gin twijfelde ik tussen twee tonics: Fever-Tree Mediterranean Tonic Water en Fentimans Tonic Water. De Mediterranean smaakt “afgerond”. Het edgy van de kruiden wordt verzacht. De Fentimans tonic laat de gin volledig in zijn waarde. Voor mij is de Fentimans tonic daarom de meest geschikte mixer voor RIVO Gin.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. gin in het glas. Laat daarna 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Probeer contact met het ijs te vermijden, om zodoende een lekker bruisende gin-tonic te bekomen. De favoriete serve van Rivolta is met garnering van jeneverbessen en zeste van appelsien. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar jeneverbessen en kardemom.

Eindconclusie? De moeite waard om toe te voegen aan de collectie. De kwaliteit van de Italiaanse gins is zeker goed te noemen. Het valt me op dat de Italiaanse stokers met veel passie zoeken naar alternatieve kruiden (denk bijvoorbeeld aan Z44 Gin en Dol Gin).

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties