Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 82

VL92 vindt zijn roots in jenever. De naam van deze Nederlandse gin stamt af van het befaamde zeilschip VL92 Balder. Een rijke geschiedenis, maar smaakt VL92 Gin even rijk? VL92 Gin is lijvig. Een doordringende koriandersmaak op een bedje van moutwijn. Een ingewikkelde en kruidige afdronk. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ongetwijfeld een gin die een eigen publiek aantrekt.

VL92 Gin

VL92 Balder

Twee Nederlandse entrepreneurs, Leo Fontijne en Sietze Kalkwijk, gaan op zoek naar de ultieme gin. Een queeste die anno 2017 niet meer uniek klinkt. Gelukkig is er die prachtige naamgeving. VL92 Gin verwijst immers naar het zeilschip VL92 Balder. De VL92 is de laatste “logger” die gebruikt werd voor haringvisserij. In de historische context werden vis en specerijen vaak tegen elkaar geruild, wat meteen de link naar de botanicals blootlegt. Bovendien wordt VL92 Gin in Vlaardingen gestookt, een belangrijke locatie in de geschiedenis van het stoken van geestesdranken.

Vlaardingen ligt overigens net naast Schiedam, aan de mond van de haven van Rotterdam. Wie Schiedam zegt, moet natuurlijk terugdenken aan de prachtige Nederlands-Indonesische gin, Bobby’s Schiedam Dry Gin.

VL92 Gin

VL92 Gin heeft een stevige body, te danken aan het gebruik van moutwijn. In den beginne werden de meeste gins gestookt op basis van moutwijn, totdat dit volledig uit de productie verdween. De excentrieke smaak krijgt VL92 Gin dankzij een overdaad aan koriander. Je moet een liefhebber zijn van een dergelijke kruidige portie botanicals in je gin. De smaak van VL92 Gin leunt aan tegen die van jenever, maar krijgt een lange afdronk mee.

De fles is doodeenvoudig. Een grote literfles wacht tot we de draaidop openen. Geen bedwelmende geur, wel een gin-jenevergeur. Puur gedronken blijft de koriander hangen. Van eerste smaak tot afdronk domineert de koriander het gegeven. Pas helemaal op het einde ebt dit weg, om plaats te ruimen voor een citrusy toetsje. Toetsje, een bewust gekozen verkleinwoord. VL92 Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. en 100 cl. onder een ABV van 41,7%.

VL92 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

VL92 Gin heeft een bijzonder kruidige body. Mengen met een kruidige tonic zou overdaad zijn. Mijn voorkeur is een mengeling met de droge Thomas Henry Indian Tonic Water. De combinatie drinkt zacht af, waarbij de kruidige toetsen behouden blijven. Fris in de mond, warm in de afdronk. Een aangenaam combinatie, deze VL92 Gin & Tonic.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. VL92 serveer ik zonder fransjes. Enkele jeneverbesjes volstaan als decoratie. Om de sterke kruidige smaak te behouden, voeg ik geen zestes toe. Sober maar smaakvol, deze cocktail.

Eindoordeel? Moet je hem geprobeerd hebben? Een excentrieke smaak… maar voor mij persoonlijk geen herhaalaankoop.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties