Vandaag is het opnieuw tijd voor een Nederlandse gin; Bobby’s Schiedam Dry Gin. Bobby’s bereikt ons vanuit Rotterdam, de grootste Europese havenstad. Kruidige tonen van kruidnagel en staartpeper worden afgewisseld met citrustoetsen van citroengras. Tussendoor gijzelt venkel je smaakpapillen even, om vervolgens zacht af te drinken. Een boeiende smaakbeleving – en dat alles in een distilled dry gin.
Schiedam – Rotterdam
Rotterdam is een havenstad gelegen in de provincie Zuid-Holland, in het westen van Nederland. De grootste Europese havenstad ligt aan de Nieuwe Maas, een uitstroom van de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam was tussen 1962 en 2004 de grootste haven ter wereld, maar moet nu een aantal Aziatische en Amerikaanse havens laten voorgaan. Het havengebied strekt zich vandaag uit over een lengte van om en bij 40 kilometer.
Binnen de naam “Bobby’s Schiedam Dry Gin” vinden we de naam van gemeente Schiedam terug. Schiedam ligt aan de Schiedamse Schie, een waterloop tussen Overschie en Schiedam. Schiedam is vooral bekend om zijn jenevers, de binnenstad met grachten en een prachtige collectie aan windmolens. Recent had ik het geluk te mogen dineren in Restaurant De Noordmolen, een prachtige eetgelegenheid in een gerestaureerde windmolen. Het geheel biedt zicht op de rustige waterloop, een idyllisch tafereel, zoals je kan zien op bovenstaande foto.
Jacobus Alfons, liefhebber van jenever
Bobby’s Schiedam Dry Gin is een creatie vernoemd naar Jacobus Alfons, Bob of Bobby voor de vrienden. Bobby wordt geboren in Naku, Ambon in Indonesië en migreert op jonge leeftijd naar Nederland. In Nederland verliest hij zijn hart aan jenever… maar toch mist hij de smaken van zijn thuisland. Vervolgens besluit Bobby zijn jenever op te tuigen met Indonesische kruiden en planten. Zonder het te beseffen, legt hij de basis voor Bobby’s Schiedam Dry Gin.
In 2012 ontdekt kleinzoon Sebastiaan een oude jeneverfles in het huis van zijn moeder. Geïnspireerd door het verhaal van zijn grootvader, en het unieke Indonesische recept, trekt hij naar Schiedam. In Schiedam ontmoet hij de zevende generatie master-destiller van het Huis Herman Jansen. Samen starten ze aan de creatie van een unieke gin; een mix tussen de traditionele jenever uit Schiedam en de beste Indonesische kruiden. Herman Jansen is een familiebedrijf, gevestigd in Schiedam, geboorteplaats van jenever. De familie produceert geestesdranken sinds 1777.
Bobby’s Schiedam Dry Gin
Een combinatie van Indonesische botanicals met jenever brengt Bobby’s Schiedam Dry Gin voort. Naast jeneverbessen vinden we de volgende botanicals in de smaakmix: citroengras, kruidnagel, koriander, staartpeper (“cubeb pepper”), kaneel, rozenbottel en venkel. Een boeiende smaakcombinatie die verrassend zacht drinkt.
Bij het openen van de fles word je verrast door een aangenaam aroma. Een combinatie van oosterse kruiden en citrus maakt zich meester van je reukorgaan. Puur gedronken zijn het opnieuw de kruiden die het overwicht nemen. Een stevige smaak in de mond, met venkel en citrus in de afdronk. Bobby’s Schiedam Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 42%. De vorm van de fles is een verwijzing naar het jeneververleden van de regio, terwijl de tekening Indonesische roots heeft.
Garnituren & The Perfect Serve
Voor een Bobby’s & Tonic houd ik het eenvoudig. Een klassieke, neutrale, tonic is de beste mixer voor deze dry gin. Bobby’s Schiedam Dry Gin gaat uitstekend samen met Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. De smaak is in eerste instantie licht kruidig, waarbij kruidnagel en staartpeper de overhand nemen. Vervolgens kickt het citroengras in. Het geeft het geheel een Oosterse touch. Op het einde komt de venkel nog even om de hoek piepen. De klassieke aardse tonen van koriander worden naar de achtergrond verwezen – en dat stoort helemaal niet.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Bobby’s Schiedam Dry Gin over de ijsbol. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic over de barlepel stromen. Probeer steeds gebruik te maken van de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Het geheel afwerken doe je door een schijfje gedroogde sinaasappel toe te voegen, samen met wat gekeusde jeneverbesjes en enkele staartpeperbolletjes.
Eindconclusie? Een van de betere Nederlandse gins, zoniet de beste. De kruidige citruscombinatie smaakt bijzonder verfijnd af. Een aangename smaakervaring. Een waardige aanvulling aan de collectie… en eentje die zeker een herhaalaankoop wordt.