Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Ungava Gin is geroemd omwille van zijn opvallende gele kleur. Unieke botanicals uit het Noordpoolgebied geven Ungava Gin aardse tonen. Een sterke en kruidige gin met een stevige body. Ungava Gin is een product uit de portfolio van het Canadese Corby Spirit and Wine Ltd. De naam Ungava verwijst naar de Ungava baai in het noorden van Quebec – de regio waar de meeste botanicals geplukt worden.

Gebruik van Inuit cultuur

Ungava Gin komt in 2016 in woelig water terecht. De Europese marketingafdeling van het Canadese merk komt in opspraak. De aanleiding zijn diverse promoties daterend uit 2013. Ondermeer Twitter, Facebook en de corporate website verwijzen destijds naar de Inuit-cultuur. Zo zie je bijvoorbeeld Inuit-tekens op de fles en worden modellen getooid in een moderne versie van Inuit-klederdracht. Het inzetten van een cultuur ter promotie van alcohol wordt het bedrijf niet in dank afgenomen. Sinds 2016 zijn de verwijzingen naar de Eskimo’s tot het minimum beperkt – nadat het bedrijf zijn verontschuldigingen had aangeboden.

Ungava Gin

Ungava Gin

Ungava Gin is gebaseerd op een neutrale graanalcohol. De infusie van zes kruiden, afkomstig uit het Noordpoolgebied, geven Ungava een warm karakter. Binnen de line-up van botanicals vinden we ondermeer jeneverbessen, wilde rozenbottel alsook zeldzamere kruiden als kruipbraam, labrador thee, kraaihei en artic blend. De combinatie zorgt voor een hele boel aardse noten.

De opvallende gele kleur van Ungava Gin wordt door meervoudige destillatie bekomen. De botanicals macereren in de basisalcohol. Deze geïnfuseerde spirit wordt vervolgens gedestilleerd. Het product is een geconcentreerde gin met een hoog alcoholpercentage, waarin de botanicals opnieuw te rusten worden gelegd. Dit is het moment dat Ungava Gin zijn unieke gele kleur bekomt. Vervolgens wordt de gin “versneden” tot een alcoholpercentage van 43,1%.

Bij het openen van de fles word je alle windrichtingen uitgestuurd. Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Het ruikt bijzonder sterk. Storend sterk? De kleur is uitgesproken mooi en bijzonder… maar is dat voldoende? Over naar de smaaktest! Puur gedronken word ik weggeblazen door de sterke, warme en aardse tonen van deze Ungava Gin. Straf, is het juiste woord. Kruidig, op een manier die we niet gewoon zijn. Ungava wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 43,1%.

Ungava Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Gezien het uitzonderlijk sterke karakter van Ungava Gin kies ik voor een stevige neutrale mixer. 1724 Tonic is een tikkeltje zoeter dan de klassieke neutrale tonics. De cocktail blijft licht aards en een tikkeltje bitter, maar zit een beetje meer in balans. Op de neus ben ik positief verbaasd. Het coppaglas laat de combinatie volledig tot zijn recht komen. Winter in een glas, zoveel is duidelijk.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Je Ungava Gin & Tonic kan je afwerken met wat kardemom en enkele jeneverbesjes. Mijn keuze voor kardemom is eenvoudig te verklaren: Ungava Gin is warm en kruidig en dat wil ik niet afblokken. Laat de botanicals hun ding doen. Kardemom in het glas is een mooie versiering… en wanneer je je gin-tonic niet te lang laat staan, blijft de smaakinfusie beperkt.

Eindconclusie? Niet mijn favoriet, maar toch een correcte gin. Een unieke gele kleur. Het mooie opvallende geel verbleekt echter in je gin-tonic. De smaak is kruidig, zonder teveel nadruk te leggen op het aardse.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties