Opnieuw hebben we het genoegen een Tanqueray Gin te mogen reviewen; ditmaal Tanqueray Flor de Sevilla Gin. Een Britse gin op basis van Spaanse sinaasappels. Het leven kan toch mooi zijn, nietwaar? Een zestige smaak is zowat de handtekening van Diageo, de producent van Tanqueray Gin. Voeg een viervoudige destillatie aan het geheel toe – en het resultaat is een prachtige gin-tonic. De licht-oranje tint van Tanqueray Flor de Sevilla Gin maakt het plaatje compleet.
Charles Tanqueray
Tanqueray Gin wordt voor het eerst gedestilleerd in het jaar 1830 door Charles Tanqueray. De plaats delict? Het Bloomsburry district in Londen. Londen is wel degelijk de thuisbasis van Tanqueray – ook al wordt Tanqueray Gin vandaag in Schotland gestookt. Charles Waugh Tanqueray erft de distilleerderij na het overleven van zijn vader. De fabriek blijft actief tot deze zwaar beschadigd raakt tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De enige site die de aanval doorstond, krijgt de naam Old Tom mee – en is intussen verhuisd naar Cameron Bridge in Schotland.
Tanqueray Gin
Tanqueray Gin heeft volgens SpiritBusiness.com de fakkel overgenomen van Beefeater Gin. Vandaag is Tanqueray dus de nummer 1 gin van de wereld op vlak van verkochte volumes. Deze prestatie is te danken aan een sterke groei in ondermeer Latijns Amerika en de Caraïben. Ook de ginhype in Europa heeft bijgedragen tot hogere verkopen van Tanqueray. Tel daarbij nog de lanceringen van nieuwe versies, zoals Tanqueray N10, Tanqueray Rangpur en Tanqueray Flor de Sevilla… het einde van de volumegroei is nog niet in zicht.
Tanqueray Flor de Sevilla Gin
Tanqueray Flor de Sevilla Gin is de eerste lancering in een “nieuw kleedje”. Het label is chiquer, stijlvoller, moderner. De fles heeft nog steeds zijn klassieke vorm. De oranje gloed van de Spaanse sinaasappels geven het geheel nog wat meer cachet. Enkel al wegens zijn sierlijke verpakking en oranje-gouden gloed is deze Tanqueray Flor de Sevilla Gin een echte eye-catcher.
Diageo plc. destilleert Tanqueray Flor de Sevilla Gin viermaal, alvorens af te wateren en te bottelen. Door de meervoudige destillatie is de afdronk beduidend zachter dan de meeste crispe en citrusy gins. In de smaakmix vind je naast Spaanse sinaasappels tevens klassieke ginbotanicals zoals koriander, engelwortel, zoethout en jeneverbessen.
Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een aangename zoete geur. Hinten van sinaas en zoethout komen om de hoek piepen. Puur gedronken krijg je exact dezelfde smaakbeleving. Lekker, maar duidelijk geen gin om puur te drinken. Tanqueray Flor de Sevilla Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. en 1 liter. Het alcoholpercentage bedraagt een behoorlijke 41.3% ABV.
Garnituren & The Perfect Serve
Tanqueray Flor de Sevilla Gin koppelen aan een tonic is beduidend eenvoudig. Een klassieke en neutrale tonic volstaat om deze Britse gin te doen schitteren. Onze voorkeur gaat uit naar een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Een zomers gevoel in je glas, exact wat je nodig hebt om een warme dag als vandaag.
Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel houd je je gin-tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met een partje sinaasappel. De kleur zal je glas nog meer doen stralen. Voeg nog wat jeneverbesjes toe als extra garnituur – en je hebt een gin-tonic die de show zal stelen.
Eindconclusie? Een alternatief op de “hardere” varianten van Tanqueray. Mijns inziens iets te zacht voor een mannelijk doelpubliek… de voorkeur blijft een pittigere variant, zoals Tanqueray 10 Gin. De kans is echter groot dat de dames helemaal zullen smelten voor deze nieuweling.
Tanqueray limited editions
Tanqueray heeft ook enkele prachtige limited edition gins in zijn line-up. Onze favoriet blijft Tanqueray Malacca Gin, een iconische gin. Tanqueray Malacca Gin kost je al gauw tussen 100 en 150€/liter. Althans, wanneer je over een echte “oude” fles beschikt. De nieuwe release gaat voor 35€ per liter over de toonbanken. Minder goed, mijns inziens, is de Tanqueray Bloomsburg Gin. Last but not least is er nog de Tanqueray Old Tom’s Gin.