Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Met SIEGFRIED Rheinland Dry Gin steken we de grens over naar Duitsland. SIEGFRIED Rheinland Dry Gin wordt gedestilleerd op ongeveer 100 kilometer van onze landsgrenzen. De stad Bonn is de thuisbasis. De verwijzing naar het Rheinland (Rijnland) mag dus niet verbazen. 18 botanicals en een verwijzing naar een 13e eeuw heldenepos geven deze Duitse gin kleur. Benieuwd naar wat wij ervan vinden?

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin

Rijnland

Het Rijnland omvat de wijde omgeving gelegen aan weerszijden van de Duitse rivier Rijn. De twee deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts vallen deels binnen het Rijnland. Het omslaat overigens ook een gedeelte van de West-Duitse industriële hoofdader, het Ruhrgebied.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Rijnland is ongetwijfeld de Kölner Dome. De Dom van Keulen is een gotische kathedraal in het oude stadscentrum, de grootste van zijn soort in Duitsland. De bouw van de Dom startte in augustus 1248 om pas zes eeuwen later voltooid te worden. Slechts enkele delen van het gebouw stammen nog uit de 13e eeuw. De torens zijn bijna 160 meter hoog en geven uitzicht op de volledige stad. Het is een adembenemend zicht, maar je moet er wel 509 trappen voor over hebben. Intussen heeft Keulen ook zijn eigen gin met het recent opgerichte Gin de Cologne.

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin

Siegfried en het Nibelungenlied

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin is tevens een verwijzing naar het Nibelungenlied. Het Nibelungenlied is een heldenepos uit de 13e eeuw waarin de ondergang van de Bourgondiërs beschreven wordt. De meeslepende stijl maakt het epos tot een van de belangrijkste literaire erfenissen uit de middeleeuwen. Het verhaal begint met de introductie van Sifrid (Siegfried), een held met quasi bovenmenselijke krachten.

Sifrid bereikt zijn quasi onsterfelijkheid door de machtige lintworm te overwinnen. Door zich vervolgens in drakenbloed te baden, krijgt Sifrid een gehoornde huid. Een plekje tussen zijn beide schouders komt echter niet in contact met het drakenbloed. Een blaadje van de lindeboom was neergedwarreld en bleef kleven aan zijn bezwete rug. Deze plaats was de enige zwakke plek van Sifrid.

Helaas kent het avontuur van onze held Sifrid geen happy ending. Wanneer Sifrid in een directe tweekamp zijn opponent van een ring besteelt, hypothekeert hij zijn eigen toekomst. De ring wordt gebruikt als bewijs voor zogezegde ontrouw, waarna Sifrid naar het woud gelokt wordt voor de ultieme afrekening. Bij een laffe aanval met een speer wordt Sifrid tussen zijn schouderbladen doodgestoken. Hoe wist de aanvaller de zwakke plek van onze held te vinden? Sifrid’s grote geliefde verraadde zijn zwakke plek aan diens grootste vijand…

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin

Net zoals in het Nibelungenlied speelt de lindeboom een grote rol in de creatie van SIEGFRIED Rheinland Dry Gin. Lindebloesem is namelijk een van de belangrijkste botanicals in de smaakmix. De symbiose tussen merknaam en product is bij deze onthuld. Andere botanicals in de smaakmix zijn: engelwortel, zeste van sinaasappel, thijm, staartpeper (cubeb peppers), lavendel, gember, kardemom en jeneverbessen. De andere botanicals zijn een goed bewaard geheim.

Bij het openen van de fles krijg je een aangename aardse jeneverbesgeurvoorgeschoteld. Puur gedronken smaak je meteen een fijne balans. Ja, lindebloesem is aanwezig, in de achtergrond. Eerst prikkelen de jeneverbessen je tong, vervolgens gaat dit over naar een prachtige en zachte kardemomsmaak. Het geheel is licht floraal getint, naast de reeks aardse-citrusy botanicals. Een leuke verrassing. SIEGFRIED Rheinland Dry Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij aan ABV van 41%.

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin

Garnituren & The Perfect Serve

SIEGFRIED Rheinland Dry Gin gaat uitstekend samen met een neutrale tonic. Mijn voorkeur gaat uit naar de Duitse Thomas Henry Premium Indian Tonic Water. Wat me bevalt aan deze gin-tonic, is de fruitige neus, zonder de typische jeneverbesgeur helemaal achterwege te laten. In de mond krijg je een fijne, lange afdronk voorgeschoteld. Opnieuw is de kardemom aanwezig, en komt hij pas in de afdronk helemaal naar boven. Een zeldzame combinatie waarbij aards toch ook zacht kan zijn. Body, zonder teveel punch.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Gebruik de barlepel om de gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met wat zeste van citroen, aangevuld met enkele staartpepers en jeneverbesjes. Het is een eenvoudige serve, maar de combinatie smaakt fijn af.

Eindconclusie? Voor pakweg 30 euro heb je een aangename small batch premium in huis. Uit de reeks van recent gelanceerde Duitse gins, hoort SIEGFRIED Rheinland Dry Gin zeker tot de betere klasse!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties